Evrim teorisini anlatan öğretmenlere ceza verilmesi, 700 akademisyeni harekete geçirdi

Haber Giriş : 21 Şubat 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Yaradılış'ın okullardaki fen ve biyoloji kitaplarından çıkarılması istendi

Milli eğitim müfredatındaki fen bilgisi ve biyoloji kitaplarında 21 yıl yer verilen 'Yaradılış' yaklaşımı, Evrim Teorisi'ni savunan 700 akademisyenin bilimsel isyanına sebep oldu. Hazırladıkları metni, Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) 10 Şubat'ta sunan akademisyenler, bu kez de 'Yaradılış' yaklaşımını müfredattan çıkarması için dilekçe verecek. Girişimi başlatan Üniversite Konseyleri Derneği (ÜKD), MEB'in olumsuz yanıt vermesi durumunda dava açacak.

Geçen yıl Mersin'deki okullarda, derslerde Darwin Teorisi'ni anlatan öğretmenlere sürgün cezası verilmesi, iki yıl önce kurulan Üniversite Konseyleri Derneği'ni harekete geçirdi. Dernek 'evrim kuramını öğrettiği için sürgün edilen eğitimciler hakkında açılan soruşturmaların geri alınması, AKP hükümeti ve MEB'in evrim kuramının öğretilmesini engelleyen karar ve uygulamalarını sona erdirmesi, bilimden ve aydınlanmadan yana bir müfredat uygulamaya konulması' talebini içeren bir metni, bir ay önce akademisyenlerin imzasına açtı. 700 akademisyenin imzaladığı metin, MEB yetkililerince bu şekliyle kabul edilmeyince, 10 Şubat'ta Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde bakanlığa sunuldu. Metinde şöyle denildi:

'Argümanlar ABD ile aynı'
"Evrim kuramının gerici iktidarların hedef tahtasına yerleşmesi, Türkiye ile sınırlı değil. ABD birçok eyalette evrim kuramını müfredattan çıkardı. ABD ile sıkı ilişkileri olan köktendinci Hıristiyan cemaatlerin evrim karşıtı söylemleri, Türkiye'de evrim karşıtı hareketlerin temel argümanlarını oluşturdu. Kurama karşı başlatılan saldırı, ortaçağ yanlısı karanlık düşüncelerin ürünü. Evrimi hedef tahtasına koyarak başlatılan tartışma, bilimsel düşüncenin reddine varıyor."

ÜKD Genel Sekreteri ve Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Bölümü'nde asistan olarak görev yapan Özgür Genç, Türkiye'de 1985 yılında Milli Eğitim Temel Kanunu'nda yapılan bir değişiklikle 'Yaradılış' yaklaşımının müfredata girdiğini anımsattı. Halen 8. sınıftaki fen bilgisi ile 11. sınıftaki biyoloji kitaplarında Yaradılış yaklaşımına ya da Evrim Teorisi'nin 'ispatlanamadığı' iddiasına yer verildiğini anlatan Genç, şunları söyledi: "O günden beri Yaradılış yaklaşımı Evrim Teorisi'nin yanında bilimsel tez gibi aktarılıyor. Hatta inısiyatif alan öğretmenler, Evrim Teorisi'ni değil, Yaradılış'ı anlatıyor. Son yıllarda bu bilim dışı tutumda artış görülüyor."
Genç, bu yasanın iptali için gelecek hafta MEB'e dilekçe vereceklerini kaydetti. Genç, MEB'in yanıtına göre İdare Mahkemesi'nde dava açacaklarını da belirtti.

Sempozyum yapacaklar
Bir broşür hazırladıklarını anlatan Genç, Evrim Teorisi karşıtı Yaradılış yaklaşımının ABD güdümündeki Hristiyan cemaatlerinden beslendiğini anlatacakların söyledi. Genç, 20 kadar akademisyenle birlikte Mayıs'ta 'Evrim Teorisi' konulu bir sempozyum düzenlemek için çalışma yürüttüklerinide sözlerine ekledi.
Üniversite Konseyleri Derneği, iki yıl önce kuruldu. Geçen yıla dek İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden Prof. Dr. İzzettin Önder'in başkanlık yaptığı derneğin yönetim kurulunda Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. İzge Günal da var. Gazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nurettin Abacıoğlu ve Akdeniz Üniversitesi'nden Doç Dr. İlker Belek de derneğin üyeleri arasında yer alıyor.

'Yaradılış' görüşü ile 'Evrim' teorisi aynı başlık altında
Milli Eğitim Bakanlığı yayınları tarafından 2005 yılında basılan, Davut Sağdıç, Özer Bulut ve Selim Korkmaz'ın hazırladığı Lise 3 Biyoloji kitabında, 'Hayatın Başlangıcı ile İlgili Görüşler' başlığı altında, 'Evrim'in yanı sıra'Yaradılış Görüşü'ne de yer veriliyor. Kitabın 190. sayfasındaki bölümde, şöyle deniyor:
"Yaradılış görüşü, evrenin Tanrı'nın koyduğu kurallar çerçevesinde belirli bir düzene göre işlediğini ve bu düzenin tesadüfen ve kendiliğinden oluşmayacağını belirtir. Bu görüşe göre, evrendeki her varlık bir amaca yönelik yaratılmıştır. Bu amacı belirleyen de Tanrı'nın kendisidir."

'Darwin tereddüt etti'
Evrim Teorisi ise 'Canlıların Evrimi ile İlgili Görüşler' başlığı altında Lamarck'ın görüşleri ile birlikte kendine yer buluyor. Darwin'in görüşleri Yaratılış yaklaşımının iki katı uzunluğunda.

Yine MEB yayınlarından çıkan 8. sınıflara yönelik Fen Bilgisi kitabının 2005 baskısında, Darwin'in görüşlerine ilişkin 2004 yılındaki kimi bölümler çıkarıldı. Kitabın 102. sayfasında şöyle deniyor:

"Darwin'in yeni türlerin doğal seleksiyon sonucu ortaya çıktığını varsaymış, fakat düşüncelerinde yeterince kanıt toplayıncaya kadar tereddüt etmiştir. Darwin düşüncelerini yayımladığı, 'Türlerin Kökeni' adlı kitapta açıklamıştır."

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber