Bakanlık'tan obeziteye karşı savaş

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ağustos 2006 11:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de özellikle çocuk ve gençler arasında obezitenin giderek artması üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, İçişleri Bakanlığına yerel yönetimler tarafından uygun fiziki düzenlemelerin yapılarak hareketli yaşamın teşvik edilmesine yönelik programların geliştirilmesi için iş birliği önerdi.

Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan imzasıyla İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğüne gönderilen yazıda, Sağlık Bakanlığınca sağlığın korunması, geliştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması amacıyla halkı fiziksel AKTİVİTEYİ teşvik etmek ve bunu hayatlarının bir parçası haline getirmeye çalışmak için çeşitli programlar yürütüldüğü belirtildi.

Bu konuda düzenli olarak sağlık personeli ve halk eğitimlerinin gerçekleştirildiği kaydedilerek, ?Ancak parkların, yürüme alanlarının, spor tesislerinin ve oyun parklarının yetersiz olması, toplumda fiziksel aktivitenin istenilen düzeyde gerçekleşmesine engel olan önemli faktörlerden biridir? denildi.

Daha önce yayınlanan genelgede belediyelerce, şehir ve kasabanın genişliği ve nüfusuna göre gereken büyüklük ve sayıda, başta küçük çocuklar olmak üzere toplumun temiz hava almasına mahsus bahçeler ve spor meydanları düzenlenmesi konusunda valiliklerce gerekli her türlü tedbirin alınması, aldırılması ve bunun belediye başkanlıkları ile ilgili diğer birimlere duyurulmasının istendiği hatırlatıldı.

Buna, İçişleri Bakanlığının olumlu görüş bildirdiği kaydedilerek, bu konuda kendilerine büyük sorumluluk düşen yerel yönetimler ve il özel idareleri tarafından uygun fiziki düzenlemelerin yapılması, fiziksel aktivitenin teşvik edilmesine yönelik programların geliştirilmesi ve bu amaçla imar planlarında gerekli büyüklük ve sayıda yer ve bütçelerinden ödenek ayırmalarının önem arz ettiği ifade edildi.

ÇALIŞMA GRUBU KURULACAK

Sağlık Bakanlığı bünyesinde, toplumda hareketli yaşamın teşvik edilmesi ve fiziksel aktiviteyi özendirici faaliyetlerin gerçekleştirilmesi amacıyla ilgili kamu kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin yer alacağı çok sektörlü bir çalışma grubunun oluşturulmasının planlandığı belirtilerek, ayrıca ileriki dönemde gerçekleştirilecek aktivitelere yönelik hazırlıkların yapılması, başarılı belediye uygulamalarının değerlendirilmesi, bunların kamuoyuna duyurularak ödüllendirilmesi, böylelikle yerel yönetimlerin bu konuda desteklenmesinin hedeflendiği bildirildi.

Bu kapsamda, yerel yönetimler tarafından uygun fiziki düzenlemelerin yapılarak hareketli yaşamın teşvik edilmesine yönelik programların geliştirilmesi, bu konuda tüm ülkede bir hareketliliğin oluşturulmasına yönelik yerel yönetimlerle iş birliğinin sağlanması çağrısının dile getirildiği yazıda, İçişleri Bakanlığınca bu konuda gerekli talimatların verilmesi talebinde bulunuldu.

İçişleri Bakanlığından ayrıca söz konusu çalışma grubunda yer almak üzere Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünden bir yetkilinin görevlendirilmesi de istendi.

OBEZİTE ARTIYOR

Sağlık Bakanlığınca 2004 yılında yapılan ?Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım? araştırmasına göre, ülkedeki erkeklerin yüzde 21.2'si, kadınların ise yüzde 41.5'inin obez olduğu tespit edildi.

Bu araştırma sonucuna göre, ülkede düzenli fiziksel aktivite yapan kişilerin oranı sadece yüzde 3.5. Diğer bir deyişle vatandaşların yüzde 96.5'i düzenli fiziksel aktivite yapmıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber