Suriye krizi en büyük trajedi/Video

Cumhurbaşkanı, Suriye krizinin 2. Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük trajedi olduğunu, 400 bin insanın öldüğünü söyledi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Şubat 2016 08:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Murat KELKİTLİOĞLU / LIMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala tarafından resmi törenle karşılandı. Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısına konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Peru'yu ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Erdoğan, "Türkiye'den Peru'ya cumhurbaşkanı seviyesinde ilk ziyareti gerçekleştirmek iftihar vesilesi olmuştur" dedi.

ŞEHİRLER, KÜTÜPHANELER YOK OLDU

Erdoğan, Türkiye'nin de içinde yer aldığı bölgenin sancılı bir süreçten geçtiğine dikkat çekerek, "Suriye krizi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük insani trajediye sebep oldu. 400 bin insan rejimin, destekçilerinin ve DAEŞ gibi terör örgütlerinin saldırıları neticesinde hayatını kaybetti. Binlerce yıllık kadim mirasa ev sahipliği yapan şehirler, kütüphaneler, ibadethaneler tamamen harap oldu. 5 milyonu ülke dışında olmak üzere 12 milyon insan evini, yurdunu terk etti. Türkiye, 2 milyon 700 bin Suriyeliye ve 150 bini aşkın Iraklıya ev sahipliği yapıyor. İnsani meselelerdeki hassasiyetleriyle bilinen Peru'nun da mültecilerin acısına ortak olacağına eminim" ifadelerini kullandı.

TARAFLARDA İRADE VAR

Sultanahmet Meydanı'ndaki terör saldırısında bir Peru vatandaşının yaralanmasından duyduğu üzüntüyü ifade eden Erdoğan, "Yaralının durumunun iyi olması en büyük teselli kaynağımızdır. Türkiye terör örgütüyle mücadelesini kararlı bir şekilde sürdürmeye devam edecektir" dedi.

5 anlaşma imzalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında 5 sözleşme imzalandığını vurgulayarak, şunları söyledi: " Peru ve Türkiye, kendi bölgelerine, kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış adeta açık hava müzesi olan iki ülkedir. Sömürgeleşme ve yabancı işgali karşısında halklarımızın ortaya koyduğu bağımsızlık mücadelesi de birbiriyle benzerlik arz ediyor. Türkiye ve Peru'nun ticaretten turizme, ekonomiden altyapı yatırımlarına kadar birçok alanda keşfedilmeyi bekleyen önemli potansiyelleri olduğuna inanıyorum."

"Erdoğan'a diz çöktü"

Siyasileri eleştiren karikatürlerin geçit töreniyle sergilendiği Alman karnavalında bu yıl Erdoğan'ın önünde eğilen Avrupa ön plana çıktı. Almanya'nın Mainz şehrinde düzenlenecek 'Rose Monday' karnavalı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önünde eğilen bir Avrupa karikatürü hazırlandı. Kağıttan yapılan figürde, AB'nin Suriyeli göçmenler için Türkiye'ye vereceği 3 milyar avroluk yardım eleştirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber