Rektör adayları mülakatta terledi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Kasım 2006 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK, 15 üniversitenin 90 rektör adayını mülakata almaya başladı. İlk 30 rektör adayı dün mülakata alınırken, bugün ve yarın da mülakat 30'ar kişiyle devam edecek.

İlk gün görüşme yapılan adayların heyecanlı oldukları gözlenirken, adayları YÖK Başkanı Erdoğan Teziç sakinleştirdi. Her biri profesör olan adaylara 10 dakika süre ayrıldı. Mülakatta, adaylardan kendilerini tanıtmaları ve neden yönetici olmak istediğini anlatmaları talep edildi. Ayrıca YÖK ve üniversite sistemi üzerine görüşleri alındı. Bazı adaylar 'Ermeni soykırımı yoktur' demeyi suç sayan yasayı çıkarmaya çalışan Fransa'ya tepki olarak aldığı nişanı iade ettiği için YÖK Başkanı Teziç'i kutladı.

"Girerken heyecanlı olduklarını bilmiyorum; ama çıkarken hepsi gülerek ve neşeli çıktılar." diyen Erdoğan Teziç de zaman zaman adaylarla kucaklaşıp öpüştü. Mülakattan çıkan rektör adayları da 'sohbet havasında bir görüşme yaptıklarını' belirterek, sorulan sorulara cevap verdiklerini, kendilerinin YÖK üyelerini, üyelerin de kendilerini tanıdığını belirtti.

YÖK Başkanı Teziç, ilk gün görüşmesi sonrasında Zaman'ın sorularını cevapladı. 'Mülakata neden gerek gördükleri' sorusunu 'mülakat değil, adaylarla tanışma' şeklinde cevaplayan Teziç, "Geçen sene daha Marmara Üniversitesi'nin seçimi olmamıştı, üyelerden birisi dedi ki; oy veriyoruz; ama kâğıt üzerinden veriyoruz, bir tanışsak adaylarla. Tanıyalım tanımayalım, bu ters algılanır mı, imtihan gibi olur mu diye epey kafa yorduk. Sonra bir tanışma toplantısı yapalım dedik, mülakat değil. Hatta önce bir kokteyl biçiminde yapalım diye düşündük. Ama kokteyl olunca başka taraflara çekilir, 'içki olacak mı olmayacak mı' tartışması yaşanır diye vazgeçtik." dedi. Bir deneme mahiyetinde ilk olarak Marmara Üniversitesi'nde tanışma toplantısını denediklerini anlatan Teziç, "Adaylar sempatik bakarsa devam ederiz. diye düşündük. İlk toplantıda adaylar memnun olduklarını söylediler, 'İyi ki çağırdınız, hem YÖK'ü tanımış olduk hem de biz düşüncelerimizi açıkladık.' dediler." diye konuştu.

Toplantıda adayların kendilerinin düşünmediği noktalara girip bilgilendirdiklerini ve düşüncelerini ortaya koyduklarını anlatan Teziç, "Biz kendilerini tanırken, onlar da bazı konularda bizim hiç gündeme getirmediğimiz hususları gündeme getirerek, bizi bilgilendiriyorlar, o da hoşumuza gidiyor." ifadelerini kullandı.

Yüz yüze değerlendiriyoruz

YÖK Kanunu gereği üniversitelerden YÖK'e 6 rektör adayı bildirilmesi gerektiği için bazı üniversitelerden 1 oy alanların da geldiğinin hatırlatılması üzerine YÖK Başkanı, "1 oy alanlar çok açık bunu söylüyorlar. Biz de geldikleri için onlara teşekkür ediyoruz. Onların içinde son derece değerli görüşlerini cesaretle ortaya koyan insanlar var. Ama biz bir zorlama yapsak da rektörlüğü kabul etmeyecek seviyedeler. Bu da çok güzel." şeklinde konuştu. Teziç, üniversitelerde alınan oyların ne derece dikkate alınacağına yönelik bir soruya ise şu cevabı verdi: "Üniversitenin bir iradesi var. Üniversitenin iradesiyle birlikte adayın tutumu ve izlenimi gibi başka faktörlerle de daha sağlıklı bir sonuca varabiliyoruz. Tanışma toplantısı bizim için de faydalı oluyor, dosya üzerinden değerlendirmek yerine adayları yüz yüze değerlendiriyoruz." Adnan Menderes, Balıkesir, Celal Bayar, Gaziosmanpaşa, Kafkas, Sütçü İmam, Kocaeli, Mersin, Mustafa Kemal, Muğla, Sakarya, Karaelmas ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar üniversiteleri ile Gebze ve İzmir Yüksek Teknoloji enstitülerinin rektörlerinin görev süreleri 15 Kasım 2006 tarihinde sona ereceği için bu yükseköğretim kurumlarında adayları belirlemek amacıyla geçtiğimiz haftalarda seçimler yapılmıştı. YÖK, cuma günü tamamlanacak mülakattan sonra aday sayısını üçe indirerek listeyi Cumhurbaşkanı'na sunacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber