'İran ile Bayram diplomasisi'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nazarbayev, Ruhani, Buhari, Widodo ve Meşal ile telefon görüşmesi yaptı. Erdoğan ile Ruhani'nin görüşmesinde, terörle mücadele konusunda işbirliğinin önemine vurgu yapıldı. Ruhani, "İki ülkenin bu bela karşısında ciddi adımlar atması, bölgede terörizmin köklerini kurutacaktır" dedi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 08 Temmuz 2016 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'İran ile Bayram diplomasisi'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ramazan Bayramı sırasında Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo ve Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal ile ayrı ayrı görüştü.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, görüşmeler bayram tebriği çerçevesinde gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, doğum günü vesilesiyle de tebriklerini ilettiği Nazarbayev'le ağustos ayında Türkiye'yi ziyaret konusunu da görüştü. Meşal ise Giresun'daki helikopter kazasında hayatını kaybedenler için taziyelerini de iletti.

UYGUN ORTAM MEVCUT

İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin İstanbul'daki terör saldırısını kınadığı görüşmede, terörle mücadele konusunda uluslararası işbirliğinin önemi de vurgulandı. İran Büyükelçiliği ise iki liderin görüşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, iki ülkenin halkları arasındaki derin ortaklıklara değinilerek Tahran ile Ankara arasındaki ilişkilerin tüm alanlarda olabildiğince geliştirilmesi için uygun ortamın mevcut olduğu vurgulandı.

TAHAMMÜL ETMEK ZOR

Büyükelçilik açıklamasında, Erdoğan'ın, terörizm ile herkesin ortak bir şekilde mücadele etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Artık Pakistan, Irak, Afganistan, Suriye ve Filistin'de olanlara tahammül etmek mümkün değildir" dediğini belirterek, işbirliği ile terörün üstesinden gelinebileceğini, iki ülke arasındaki ilgili kurumların bu alandaki işbirliğinin güçlendirilmesi zaruri olduğunu söylediği belirtildi.

BİRLİKTE ÇABA SARFEDİLMELİ

Ruhani'nin görüşmede, "İran ile Türkiye sahip oldukları sayısız ortaklıklar gereği bölgesel sorunların çözümünde, özelliklede terörizm ile mücadelede birlikte çaba sarf etmelidir" dediği belirtildi. İran Cumhurbaşkanı ayrıca iki ülke arasındaki anlaşmaların süratle hayata geçirilmesinin iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için önemli bir adım olduğunu sözlerine ekledi.

Teröre karşı küresel iradeye ihtiyaç var

Ruhani, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Terörizm ile mücadele iki ülkenin yakın işbirliğine ihtiyaç duymakta ve iki ülkenin bu bela karşısında daha ciddi adımlar atması, kuşkusuz bölgede terörizmin köklerini kurutacaktır" dedi. Ruhani, terörün bütün ülkeler için bir tehdit oluşturduğunu vurgulayarak, "Bu küresel fenomen ile mücadele için toplu iradeye ihtiyaç vardır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber