Müsteşar Vekili Şahin hakkında soruşturmaya izin

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2007 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay, Başbakanlık Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin hakkındaki iddialarla ilgili Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in ?soruşturma izni verilmemesine? ilişkin kararını kaldırdı.

Danıştay 1. Dairesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in ?soruşturma izni verilmemesine? ilişkin kararına yaptığı itirazı sonuçlandırdı.

Mehmet Şahin hakkında, gümrük tarife istatistik pozisyonunda ?white sprit? olarak beyan edilen ve bir çeşit akaryakıt olduğu belirtilen petrol ürününü ithal ederek, gümrük kaçakçılığı suçu işledikleri iddia edilen Sahra Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş yetkililerine ithalat konusunda yardım etmek, bu konudaki soruşturmayı etkilemek ve görevlileri baskı altına aldığı iddialarıyla ilgili soruşturma başlatılmıştı.

Danıştay 1. Dairesi'nin kararında, Kürşad Tüzmen'in, Şahin'in ?kaçakçılığa yardım suçunu işlemediği? bu nedenle adli takibata gerek olmadığı gerekçesiyle soruşturma izni vermediği anımsatıldı.

Kararda, Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı'nın da 21 Kasım 2006 tarihli kararıyla haklarında suç duyurusunda bulunulan firma yetkilileri, Gümrükler Genel Müdürü Remzi Akçin ve İzmit Gümrük ve Muhafaza Başmüdür Vekili Şükrü Keleş'in üzerlerine atılı suçun oluşmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdiği anlatıldı.

Hazinenin itirazı üzerine Kartal 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 29 Aralık 2006 tarihinde takipsizlik kararını kaldırdığına işaret edilen kararda, Kartal 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla ceza kovuşturması yapılmasının önünün açıldığı belirtildi.

Kararda, ceza davası açılması gerektiğinin yargısal bir zorunluluk kazandığına işaret edilerek, Şahin'in gerek eşyanın ?white sprit? olarak değerlendirilebileceğine ilişkin 10 Haziran 2006 tarihli yazıyı imzaladığı gerekse gümrük çalışanları üzerinde baskı yapmak suretiyle söz konusu ithalatın gerçekleşmesine yardım ettiğine ilişkin delillerin dosyada bulunduğu kaydedildi.

Şahin'in, bu konudaki soruşturmayı etkileyerek, görevlileri baskı altına aldığı yolunda yeterli şüpheye ilişkin delillerin de bulunduğuna işaret edilen kararda, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazının kabulüne ve Devlet Bakanı Tüzmen'in soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararının kaldırılmasına oy birliğiyle karar verildiği belirtildi.

Bundan sonra Şahin hakkındaki dosya, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, yapacağı soruşturma sonucunda takipsizlik kararı verebileceği gibi ceza davası da açabilecek. Bu durumda Şahin, Yargıtay'ın ilgili ceza dairesinde yargılanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber