118'in serbestleştirilmesi için geri sayım başladı. 30 kadar şirkete yetki verilecek

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 02 Şubat 2007 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilinmeyen numaralar servisi 118'in serbestleştirilmesi için geri sayım başladı. Mart sonundan itibaren Türk Telekom ve 3 GSM işletmecisinin yanı sıra yeni şirketler de rehberlik hizmeti vermeye başlayacak. Resmi müracaat olmamakla birlikte Telekomünikasyon Kurumu yetkilileri aralarında yabancıların da yer aldığı yaklaşık 5 firmanın yetki belgesi almak için çalışma yaptığını açıkladı.

Yeni dönemde Türk Telekom ve 3 GSM abonesinin bilinmeyen numara hizmeti verdiği kısa numaralar da değişecek. Türk Telekom'un 118, Turkcell'in 132, Telsim Vodafone'nun 142, Avea'nın 152 numaralarının yerine 118xy yapısında beş haneli yeni numaralar tahsis edilecek. Yeni numara tahsisleri ise kura ile belirlenecek ve tüm operatörler aynı kulvarda rekabete başlayacak. Daha sonra bu alanda hizmet vermek isteyen firmalar için ise tahsisler başvuru sırasına göre yapılacak.

15 yıl boyunca hizmet verebilecek

Bir işletmeciye en çok 3 kısa numara tahsis edilecek. Yetki verilecek işletmeci sayısı 30 ile sınırlı tululacak. Ancak çok büyük ilgi olması durumunda bu sayının artırılabileceği ifade ediliyor. Yetki alan şirketler 15 yıl boyunca bilinmeyen numaralar hizmeti verebilecek. Serbestleşmeyle birlikte pazara giren işletmeciler bu hizmeti verirken telefonla sorgulama yolunun yanı sıra elektronik, internet, kısa mesaj, basım gibi farklı sorgulama yollarını da kullanabilecekler. Ayrıca farklı katma değerli hizmetleri de kullanıcılara sunabilecekler. Rekabetin arttığı sektörde son kullanıcı fiyatlarında da düşüş bekleniyor.

Normal telefon görüşmelerinden daha yüksek ücretli olan bilinmeyen numaralar servisinde yurtdışında farklı sistemler uygulayan şirketler var. Bunlardan biri Amerika'da bir süre önce kurulmuş olan Free411. Bu şirket, diğerlerine fiyat avantajı sağlamak için bilinmeyen numaralar servisini ücretsiz sunuyor. Şirket konuşma arasına aldığı reklamlar aracılığıyla gelir elde ediyor. Şirket, telefon numarasına ulaşmak istenilen kişi ya da firma ile ilgili bilgileri aktarmadan önceki bekleme süresinde kısa bir reklam dinletiyor.

Yeni dönemde yetkilendirme ücretlerinde de değişikliğe gidiliyor. Bugüne kadar firmaların bilinmeyen numaralar hizmeti verebilmek için Telekomünikasyon Kurumu'na yaptığı 80 bin YTL tutarındaki yetkilendirme ücretinde düzenlemeye gidilecek. Ayrıca tahsis edilecek numara için de firmalar yıllık 15 bin YTL ücret ödeyecek.

Yeni dönemde bilinmeyen numaralar alanında yaşanacak rekabetin fiyatlara da yansıması bekleniyor. Türkiye'de halen bilinmeyen numaralar hizmeti için şu tarifeler geçerli:

* Bilinmeyen numaralar servisini 118 numarası üzerinden veren Türk Telekom'da 8 saniyede 1 kontör düşüyor. 1 kontör 0.64 YTL ile ücretlendiriyor. Türk Telekom numaralarından yapılan aramaların dakika ücreti ise 0.79 YTL.

* Turkcell, 132 kısa numarasını kullanıyor. Turkcell faturalı hat kullanıcılarının bu hizmetten faydalanmalarının dakikası 2 kısa mesaj yani 0.65 YTL. Hazır Kartlılar içinse dakika ücreti 8 kontör.

* 142 numarasını kullanan Telsim, faturalı hatlardan 0.56 YTL alırken kontörlü hatlarda ise 9 saniyede 1 kontörlük ücretlendirme yapılıyor. 1 kontör 0.15 YTL ile ücretlendiriliyor. Telsim'de interaktif servisler üzerinden kullanımlarda SMS'ler bulunulan abonelik paketine göre ücretlendirilirken kısa mesaj servisi kullanımı için aboneler 2 standart SMS bedeliyle ücretlendiriliyor.

* Sadece Avea abonelerinin kullanabildiği 152 bilinmeyen numaralar hattında faturalı veya kontörlü arasında ücret farkı bulunmuyor. Aboneden bilgi verilmesi durumunda 4, verilmemesi durumunda ise 1 SMS'lik ücret alınıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber