BOTAŞ'ta adam atmaya tazminat engeli

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Mart 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BotaŞ Genel Müdürlüğü'nün bağlı merkezi New Jersey Adaları'nda bulunan BotaŞ İntarnational Limited Şirketi'nde (BİL) görevli üst düzey 25 personelin, işten çıkarılma riskine karşı özel bir sözleşme imzaladıkları ortaya çıktı. BotaŞ kulislerinde ?servet anlaşması? olarak adlandırılan sözleşme, üst düzey personelin işten çıkarılması halinde kıdem tazminatının yanı sıra 18 maaş tutarında ek tazminat ödenmesini de öngörüyor. Bu durumda, aylık maaşları 4 bin ile 8 bin dolar arasında değişen BİL bürokratları işten çıkarılırsa, kıdem tazminatlarının yanı sıra 72 bin dolar ile 144 bin dolar arasında değişen ek tazminat da alacaklar. Küçük bir servet niteliğindeki tazminatlar nedeniyle, BİL'de görev yapan bürokratlara kimse dokunamıyor.

NASIL ORTAYA ÇIKTI

BİL bürokratlarının sözleşmelerindeki servet maddesi, BİL eski Genel Müdürü Muvaffak Çığ'ın bir aşk skandalı nedeniyle görevden alınmasının ardından ortaya çıktı. Çığ'ın ardından BİL Genel Müdürlüğü'ne atanan Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Paşaoğlu, şirketin bazı üst düzey bürokratlarını görevden almak istedi. Ancak Paşaoğlu, bir süprizle karşılaştı. Görevden alınmak istenen üst düzey BİL yöneticilerinin sözleşmelerinde, ?görevden alınmaları halinde 18 maaş tutarında ceza ödenmesine? ilişkin hüküm bulunduğu belirlendi. Eski Genel Müdür Çığ döneminde işe alınan 5 genel müdür yardımcısının, 3 grup müdürünün ve 17 müdürün sözleşmelerinde, ?18 maaş ödenmesine ilişkin hüküm? bulunduğu saptandı.

KOMİSYON KURULDU

Sözleşmelerdeki, ceza maddesi nedeniyle hiçbir bürokratı görevden alamayan Salih Paşaoğlu, BotaŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol'la birlikte bir komisyon oluşturularak, sözleşmelerin incelenmesi kararlaştırdı. Komisyonun çalışmaları sürüyor.

8 bin $ aylık alan memur var

Üst düzey yöneticilerine aylık 4 ile 8 bin dolar arasında ücret ödenen BİL Genel Müdürlüğü, Enerji Bakanlığı ve BotaŞ Genel Müdürlüğü personelinin de gözde kurumu haline geldi. Merkezi New Jersey Adaları'nda bulunan şirkete, 3 yılda 500 personel alındı. Söz konusu personelin bir kısmı da, Enerji Bakanlığı ve BotaŞ personelinden oluşuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber