Cep telefonunuzu satarken "sırlarınızı vermeyin!"

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 29 Mart 2007 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sırlarınızı vermeyin!

Eski cep telefonunuzu yenisiyle değiştirmek için sattığınızda hiç ummadığınız sürprizlerle karşılaşabilirisiniz. İkinci el telefon satıcıların en çok kullandığı metotlardan birisi telefonları satmadan önce sıfırlayarak size özel bilgilerin yayılmasını önlemek. Fakat bu teknolojik bilgiler, internette gayet ucuza bulunabilen bilgisayar yazılımlarıyla tekrar ele geçirilebiliyor.

Milyon $'lık bilgiler

ABD'de ?Trust Digital' adlı bir şirket sattığı telefon güvenlik malzemelerini test etmek için yaptığı araştırmada, telefondaki komutları izleyerek silinen bilgilerin tekrar elde edilebileceğini ortaya çıkardı. Şirketin yaptığı araştırmada 10 farklı telefondan ele geçirilen bilgiler arasında, bir şirketin milyon dolarlık federal ulaşım sözleşme planı, ticari e-mailler, yasak ilişkiler, banka hesapları ve şifreler bulunuyor.

Yapılan araştırmalar ülkemizde eski telefon satışının yaygın olduğunu ve telefonların modelini yükseltmek için tüketicilerin bu işlemi yaklaşık her 18 ayda bir yaptıklarını ortaya koyuyor. En çok tercih edilen cep telofonu modelleri bilgilerinizin açığa çıkmasında ?en tehlikeli olanlar? sınıfında yer alıyor. ?Trust Digital'in araştırmasında kullandığı bütün modellerde bilgilerin, dijital fotoğraf makinesi ve müzik çalarlarda da bulunan, ?flash' hafıza çiplerinde saklandığı belirtiliyor.

Yeni gelişmeler

Ucuz ve dayanıklı olduğu vurgulanan çiplerden, bilgilerin bir daha ulaşılamayacak şekilde silinmesi ise zaman alıyor. ?Treo' model telefonların üreticisi olan Palm Inc., ?zero out reset' metoduyla telefonlarındaki bilgilerin tekrar elde edilemeyecek şekilde silinmesini sağlıyor. Şirketin ?zero out reset' metodunu uygulamak için kapama tuşuyla beraber aynı anda üç tuşa daha basılması gerekiyor.

>>> ?Profesör olmaya gerek yok'

Teknoloji uzmanı Norm Laudermilch, hırsızlar ve internet korsanları (hacker) için gerekli aletlerin her yerde olduğunu ve bilgileri geri getirmek için profesör olmaya gerek olmadığını söylüyor. Bazı kullanıcılar endişeli. ?Treo' model telefonunu silmeden satan Dean Olmstead, telefonunun iyi bir insana gitmiş olmasını umduğunu belirtiyor. Telefonundaki bilgileri tamamen silmeden satan Martin Albuquerque ise ?insanların dörtte üçünün bu gibi şeyleri hiç düşünmediğine inanıyorum? diyor. Trust Digital yetkilileri, tüketicileri uyarırken ele geçirdikleri kişisel bilgileri şirketin iletişim ağına bağlı olmayan bir bilgisayarda saklı tutma niyetinde olduklarını ifade ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber