Partilerden en çok AKP tıklanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Nisan 2007 17:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ESKİŞEHİR'deki Osmangazi Üniversitesi Teknoloji Araştırma Merkezi (TEKAM) Müdürü Prof.Dr. Muammer Kaya, internette siyasi partiler arasında en fazla AKP'nin sitesine giriş yapıldığını söyledi.

TEKAM Müdürü Prof.Dr. Muammer Kaya, siyasi partilerin internet sitelerine ulaşanların webometrik değerlendirmesini yaptıklarını söyledi. İnternetin hem bilim adamları hem de araştırmacılar için bilgiye ulaşmanın ve paylaşmanın en kolay ve hızlı yolu olduğunu kaydeden Kaya, şöyle dedi:

?Her türlü eğilim araştırmaları ve sıralamalarda internet ortamındaki dijital bilgi en kolay ulaşılabilen ve bugün sunulan bilgilere ulaşım dünya çapında internet ortamında webometrik olarak ölçümlenmekte ve değerlendirilmektedir.

Webometrik değerlendirmeler web siteleri gözlemleme, arama motorları tarama ve veri tabanları inceleme ile yapılabilmektedir. Webometrik sıralamalarda dış görünürlük, ulaşılabilirlik, kullanılabilirlik, ziyaret edenlerin sayısı, web boyutu, indirilen sayfa sayısı vs. kullanılır.?

Prof.Dr. Muammer Kaya yaklaşan seçimlerde siyasi partilerin internet ortamındaki performansları açısından partilerin web sitelerine giren ve ulaşan ziyaretçi sayısı ve trafiğinin siyasi partilerin başarısı için çok önemli olduğunu vurguladı. Kaya, 1 Nisan 2007 tarihi itibariyla AKP, CHP, MHP, DYP ve Anavatan Partisi'nin son 6 aylık internet ziyaretçi trafiğini incelediklerini söyledi.

Siyasi partiler arasında Türkiye'deki web siteleri içerisinde 1243'üncü sıradaki AKP'nin birinci, 2 bin 62'nci sıradaki MHP'nün 2'nci, 2 bin 931'inci sırada bulunan CHP'nin 3'üncü, 5 bin 709'uncu sıradaki Anavatan Partisi'nin 4'üncü ve 6 bin 388'inci sırada yer alan DYP'nin de 5'inci olduğunu bildirdi. TEKAM Müdürü Kaya yurt dışında en çok ulaşılan siyasi partilerde sıralamanın farklı olduğunu kaydederek, ?Yurt dışında en çok ulaşılan parti siteleri sırasıyla DYP, Anavatan, MHP, AKP ve CHP'dir? dedi.

Son 6 ayda internet sitesine ulaşan sayısını tek artıran siyasi partinin CHP olduğunu bildiren Prof.Dr.Muammer Kaya, ?Yaklaşan genel seçimlere rağmen genel olarak siyasi partilerin web sitelerine ulaşmada halk arasında 6 ay öncesine nazaran daha az ilgi ve alaka bulunmaktadır. Bu da halkın umut ve beklentilerinin gelecek seçimlerde de karşılanamayacağının bir ifadesi olarak kabul edilebilir? diye konuştu.

Prof.Dr. Muammer Kaya Türkiye'deki 5 büyük siyasi partinin internet ortamındaki durumlarıyla ilgili olarak yaptıkları çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi:

?İnternet ortamında 5 büyük siyasi partinin son 6 aydır internet sitelerine halkın günlük ulaşım yüzdeleri incelendiğinde AKP sitesine ulaşım yüzde 0.001-0.005 arasında değişmiştir. AKP'nin internet sitesine son 3 aylık ulaşım değişimi ise eksi yüzde 34'tür. Yani bugün AKP sitesine ulaşanların sayısı 3 ay öncekinden üçte bir daha azdır. AKP'nin internet sitesine yüzde 98.8 oranında Türkiye'den, yüzde 0.4 oranında Danimarka, yüzde 0.4 Fas ve yüzde 0.4 oranında da ABD'den giriş yapılmıştır. AKP'nin internet sitesinin Türkiye'deki ulaşılabilirlik trafik sıralaması 1243'tür. Bu sıralama siyasi partiler arasında internet sitelerine girişte AKP'yi birinci yapmaktadır.?

Prof.Dr. Kaya, MHP sitesine ulaşım yüzde 0-0.0055 arasında değiştiğini anlatırken, bu partinin 3 aylık ulaşım değişiminin ?eksi yüzde 3' olduğunu söyledi. Prof.Dr. Muammer Kaya, şöyle devam etti:

* MHP'nin internet sitesine yüzde 97 oranında Türkiye'den, yüzde 1.5 Almanya, yüzde 0.7 İngiltere ve yüzde 0.7 Japonya'dan giriş yapılmıştır. MHP'nin internet sitesinin Türkiye'deki ulaşılabilirlik trafik sıralaması 2 bin 62'dir. CHP sitesine ulaşım yüzde 0-0.002 arasında değişmiştir. Son 3 aylık ulaşım değişimi artı yüzde 2'dir. Yani bugün parti sitesine ulaşan sayısı 3 ay öncekinden yüzde 2 daha fazladır. CHP'nin internet sitesine yüzde 99 oranında Türkiye'den ve yüzde 1 oranında da ABD'den giriş yapılmıştır. CHP'nin internet sitesinin Türkiye'deki ulaşılabilirlik trafik sıralaması 2 bin 931'dir.?

* Anavatan Partisi sitesine ulaşım yüzde 0-0.001 arasında değişmiştir. 3 aylık ulaşım değişimi ise eksi yüzde 16'dir. Yani 3 ay önce parti sitesine ulaşan sayısı bugünkünden yüzde16 daha azdır. Anavatan Partinin internet sitesine yüzde 95.7 oranında Türkiye'den, yüzde 2.2 oranında ABD ve yüzde 2.2 Suriye'den giriş yapılmıştır. Anavatan Partisi'nin internet sitesinin Türkiye'deki ulaşılabilirlik trafik sıralaması 5 bin 709'dur.

* DYP sitesine ulaşım yüzde 0-0.002 arasında değişmiştir. 3 aylık ulaşım değişimi ise eksi yüzde15'dir. Yani 3 ay önce parti sitesine ulaşan sayısı bugünkünden yüzde15 daha azdır. DYP'nin internet sitesine yüzde 91.8 oranında Türkiye'den, yüzde 3.3 ABD, yüzde 1.6 Suriye, yüzde1.6 Ürdün, yüzde1.6 Hollanda, yüzde1.6 diğer ülkelerden giriş yapılmıştır. DYP'nin internet sitesinin Türkiye'deki ulaşılabilirlik trafik sıralaması 6 bin 388'dir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber