TÜİK: İstanbul'da nüfusun 7 milyonunu saydık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Mayıs 2007 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Ömer Demir, şu anda resmi nüfusun altında bir sayıyla muhtarlıklarda askıya çıktıklarını belirterek, ''şu anda mevcut ülke nüfusuna ulaşabilmemiz biraz zor gözüküyor'' dedi.

TÜİK Başkanı Demir, Türkiye'de devam eden nüfus sayımında gelinen noktayla ilgili sorularını yanıtladı.

Demir, ''nüfus sayımında gelinen askı sürecinde zaten şu anda sayı düşük. Geçen sayımlara göre, özellikle kırlarda nüfusun önemli oranda düşük olduğunu görüyoruz. Ama şehir merkezlerini de tümüyle toparladıktan sonra nihai durum ortaya çıkacak. O zaman ancak kesin birşey söyleyebiliriz. Ama yüksek bir nüfus beklemiyoruz.'' Nüfus sayımıyla Türkiye'de yaşayan vatandaşların sayısının tespit edildiğini belirten Demir, ''74 milyona ulaşılabilir mi? şeklindeki soruya ''hayır'' yanıtını verdi.

SAYIMDA ASKIYA ÇIKILIYOR

Sayımda gelinen aşama hakkında da bilgi veren Demir, 30 Nisan'dan itibaren Türkiye'nin birçok ilinde muhtarlıklar aracılığıyla askıya çıkıldığını bildirdi.

2 ay süreyle muhtarlıklarda askıda tutulacak sayımda elde edilen bilgileri, vatandaşların hem internet üzerinden hem de muhtarlıklardan rahatlıkla kendi ikamet adreslerini kontrol edebileceklerini belirten Demir, şöyle devam etti:

''Muhtarlıklarda, askıya çıkarılan soyadı sırasına göre listelerimiz var. Vatandaşlar, internet üzerinden de buna ulaşılabilirler.

Cadde ve sokaklarda numaralandırma sisteminin değişmesinden dolayı bir kısım büyük şehirlerde özellikle bazı sokak ve cadde isimleri de değişti. Kapı numaraları değişti.

Sayım yeni numaralandırmaya göre yapıldığı için şu anda işimiz, vatandaşımız hem yeni adresini öğrensin hem de kendini kontrol etsin. Böylelikle eksiklerimizi, bu arada tekrar evinde bulunamayanları vs. bu şekilde elde etmek istiyoruz.''

İSTANBUL VE ANKARA'DA SAYIM

Demir, Ankara'da nüfus sayımının bitmediğini, son toparlamaların yapıldığını ifade ederek, Çankaya ilçesinde bazı eksiklerin bulunduğunu söyledi.

İstanbul'da da sayıma devam edildiğini ifade eden Demir şu bilgiyi verdi:

''İstanbul'da nüfusun 7 milyonunu saymış durumdayız. Sayım devam ediyor. İstanbul'da biraz numaralandırma işlemi geç bittiği için sayım geç oldu. İstanbul'da yeteri kadar anketör bulamadık. Orada biraz yavaş gidiyor. Diğer illerde, büyük oranda, Kocaeli, Bursa dışındaki iller bitmiş durumda.

Ama biten illerde de yine eksik şeyler var tabii. Bu arada ulaşılamamış olan veya yeni taşınan durumuna göre adresi değişenler var. Onları bu iki ay içerisinde Haziran sonuna kadar toparladıktan sonra Türkiye nüfusunu tespit etmiş olacağız.''

ŞİMDİYE KADAR NE YAPILDI?

Birinci aşama olarak Türkiye'nin bütün köylerinden, ilçelerinden büyük şehirlere kadar, belediyeler özel idarelerin, sayımın ön hazırlığı olarak bütün adresleri yeniden numaralandırdığını ifade eden Demir, bu işlemin 2006 yılının sonuna doğru bittiğini söyledi.

Demir şöyle devam etti:

''Biz ondan sonra alana girdik. Konut olarak işaretlenmiş olan bu numaralarda yerlere tek tek anketör gönderdik. O evlerde oturanları formlara aldılar. Verileri bilgisayara girmeyi eş zamanlı olarak yapıyoruz. Bütün Türkiye'de doğrudan bilgisayara giriyoruz.

Bilgisayara girdiğimiz listeler askıya çıkıyor. Bu arada eksikler de gideriliyor. Biz bu arada, kamu kurumlarının tüm kayıtlarını topladık. Gelir İdaresini, Sosyal Güvenlik Kurumunu, Çiftçi Kayıt Sistemini, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan, Sağlık Bakanlığı'ndan, TC kimlik numarasından işlem yapan vatandaşların da bilgilerini topladık.

Bu alanda bulamadığımız ama buralarda kimler kaldı. Onları da görmek üzere onları da kullanacağız. Dolayısıyla hiç kimseyi gözden kaçırmamış olacağız.'' Alandan aldıkları bilgiyi doğrudan bilgisayara girmediklerini kaydeden Demir, MERNİS'te kaydı yoksa, canlı gözükmüyorsa kayıt altına alınmadığını söyledi.

Elde ettikleri sonucu İçişleri Bakanlığına vereceklerini belirten Demir, ''İçişleri Bakanlığı bunu alıp kendi MERNİS'in altında canlı bir şekilde tutacak. Nüfus canlı bir şekilde izleniyor olacak'' dedi.

''VATANDAŞ SAYILIP SAYILMADIĞINI MUTLAKA ÖĞRENSİN''

Demir, vatandaşların internetten veya muhtarlıktan sayılıp sayılmadığını mutlaka öğrenmesi gerektiğini ifade ederek şöyle dedi:

''Birçok vatandaşımızın eskiden aklında kalan (muhtarın yanı, fırının üstü) gibi adresler yok artık. Sokaklar değişti. Bazı yerlerde belediyelerimiz o levhaların tümünü yapamadılar. Vatandaşların muhtarlıklardan öğrenmesi lazım. Bundan sonra resmi işlemlerin tümünde bu resmi adres kullanılacak. Vatandaşlarımız, oturduğu yerin resmi adresini öğrensin. Adresim yanlış yazıldı diye bir tartışmaya girmesin. Vatandaşlar adresin değişip değişmediğinin farkında olmamış olabilir. Onu öğrensin. Buna rağmen bir hata varsa muhtarlıklar yoluyla bize müracaat etsin.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber