Babasının ardından oğlu da YAŞ'zede

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 24 Ağustos 2007 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gülhane Askerî Tıp Akademisi'nde (GATA) tabip albay olarak görev yaparken 28 Şubat sürecinde asılsız iddialarla ordudan atılan Prof. Dr. Mustafa Kahramanyol'un oğlu Alper, askerî lise sınavını kazanmasına rağmen mülakata çağrılmadı.

15 Nisan 2007 tarihinde Askeri Liseler Sınavı'na (ALS) giren İbrahim Alper Kahramanyol 63,614 puan aldı. Sınav sonuç formunda Alper Kahramanyol'un Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na girmeye hak kazandığı yazılıyordu. Annesiyle yaşayan Alper, sonucu aldıktan sonra mülakata çağrılacağı günü beklemeye başladı. Kendilerine resmî davetiye gelmemesi üzerine ağustos ayı başında Genelkurmay'ı arayan anne Nurcan Akçay'a sınav işlemlerinin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde yürütüldüğü belirtildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na telefon eden anne Akçay'ın karşısına çıkan görevli şok eden bilgiler verdi. Akçay, "Telefona çıkan görevli bize resmî mülakat davetiyesi gönderildiğini, ancak davetiyenin iade edildiğini söyledi. Evrakın üzerinde, bana iletildiği ancak benim 'böyle birini tanımıyorum' dediğim yazılıyormuş. Bir anda şoke oldum. Benim bundan haberim bile yok. Biz de, oğlumuz ne zaman mülakata çağrılacak diye bekliyorduk." diyor. Alper Kahramanyol yazılı sınavı kazandığı halde mülakata çağrılmadığı için askerî liseye girme şansını tamamen yitirdi. 1997'de dönemin Genelkurmay İstihbarat Daire başkanı ve Genelkurmay Adli müşaviri ile görüştüğünü söyleyen Akçay, "Çocuklarınızın sicilinde sorun olmayacak denilmişti. O yüzden oğlumu ALS sınavına soktum." şeklinde konuşuyor.

Asılsız mektupla atılmıştı

Tabip Albay Prof. Dr. Mustafa Kahramanyol, Ağustos 1997'deki Yüksek Askeri Şûra'da (YAŞ) ihraç edildi. Yıllar sonra Vakit gazetesine açıklamalarda bulunan boşandığı eşi Nurcan Akçay, kocasının irticacı diye ordudan atılması için aralarında dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir'in de olduğu üst rütbeli bazı subayların kendisine para ve iş teklif ettiğini, asılsız mektup yazdırdıklarını öne sürmüştü. Albay Kahramanyol, o dönemde boşanmak için dava açtığı eşine yazdırılan asılsız iddialarla irticacı gösterilerek ordudan ihraç edilmişti. Dönemin GATA Komutanı Tümgeneral Fahrettin Alparslan'ın 1998'de beylik tabancasıyla hayatına son vermesine de bu dönemde yaşanan ihraç kararlarının neden olduğu iddia edilmişti. 1997'deki YAŞ'ta Kahramanyol'la beraber GATA'dan 25 subay ihraç edilmişti.

Melik Duvaklı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber