Anadolu'nun teknoloji tarihi ODTÜ'de

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Eylül 2007 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünya tarihinin ve bugüne kadar pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Anadolu'nun tarihi Başkent'te izlenime sunuluyor. ODTÜ Bilim Ve Teknoloji Müzesinde, binlerce yıl öncesinden günümüze uzanan teknoloji evrimi sergileniyor.

İnsanlığın ilk ürettiği kabartmalardan barınma mekanlarına, ilk dizayn edilen bisikletlerden gramofonlara, saatlerden fotoğraf ve sinema makinelerine, ilk bilgisayarlardan hesap makinelerine, 300-400 yıl önce Avrupa'da kullanılan imbiklerden ilk statik elektrik üreten makinesine kadar uzanan geniş bir koleksiyona ev sahipliği yapan müzede neolitik dönemden Roma dönemine, Selçuklulardan, Osmanlılara ve Cumhuriyet dönemine uzanan teknoloji evrimi aslına uygun replikalarla anlatılıyor.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzede yer alan objelerin, ODTÜ'nün kendi atölyelerinde ya da ilgili kurumlarda yaptırıldığını belirterek, ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesinde evrenin oluşumu ve dünyadaki jeolojik dönemlerin kronolojik sırayla anlatıldığını söyledi. Akbulut, şunları kaydetti:

''Burada 3,8 milyondan bu yana üretilen ve teknolojik ürün denilebilecek son derece basit objelerden başlayarak, 200 bin yıldan itibaren gelişim gösteren ok başları, mızrak başları ve obsidyen denilen volkanik camlardan günümüze uzanan malzemeler sergileniyor. İnsanoğlunun inşaat teknolojisinin binlerce yıl öncesine ait kabartma heykelleri ile Anadolu'nun ve dünyanın ilk evleri denilebilecek taş temelli evlerini de görmek mümkün.''

Müzenin, insanoğlunun 11 bin yıl içinde geliştirdiği teknolojik gelişimini gösterdiğini aktaran Akbulut, müzenin hedefini, ''Burada amacımız insanoğlunun bin yıllar içinde teknolojiyi nasıl geliştirdiğini gözler önüne sermek. Türkiye'nin her yerini gezip bu objeleri görmek çok zor. Ancak bu müzede ilgili herkes tümünü görebilir. Müzede, ağırlıklı olarak Anadolu'yu vurgulamaya çalışıyoruz. Çünkü bütün bunların birebir kopyalarını yaptık. Orijinalleri ilgili müzelerde ya da kentlerde koruma altında'' sözleriyle anlattı.

Müzede tematik olarak cam, metal, deri, tıp, eczacılık ve kimya gibi alanların günümüze uzanan evriminin de sergilendiğini dile getiren Akbulut, müzenin halka açık ve tamamen ücretsiz olduğunu bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber