Kaymakam, Osmanlı'ya hakaret kompozisyonu haberleri ile ilgili tazminat davası açacağını açıkladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Kasım 2007 18:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

EDİRNE (CİHAN)-Edirne'nin Keşan Keşan Kaymakamı Abdulkadir Karataş, Osmanlı'ya hakaret içeren kompozisyonla ilgili haberler yapan basın organları hakkında tazminat davası açacağını açıkladı.

Edirne'nin Keşan ilçesinde 29 Ekim 2007 Cumhuriyet Bayramı nedeniyle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce düzenlenen ilköğretim öğrencileri arasında yapılan kompozisyon yarışmasında Yekta Baydar İlköğretim Okulu öğrencisinin adı kullanılarak sahte rumuz ve imza ile kaleme alınan yazıda Osmanlı'yı Kara Bulut'a benzeten ve padişahlara hain denilen kompozisyona açılan soruşturma tamamlandı. Müfettişler raporu Edirne Valiliği'ne sundu.

Cumhuriyet Bayramı nedeni ile her yıl düzenlenen kompozisyon yarışmasında ikincilik ödülü verilen "Cumhuriyet Gelince" isimli yazının ilk paragrafında; "1299 yılında Söğüt ve çevresine inen küçük ve kara bulut yavaş yavaş büyüdü ve tüm Balkanları sardı. Bu kara bulutun altında tüm insanlar kendilerine olan saygınlıklarını yitirip bir kişi için çalıştılar. Elde ettikleri her şeyi bir haine verdiler. Sonucunda da çoğu bu hainin emri ile öldürüldü. İşte tüm bu zamanlarda ne güneş doğmak, ne kuşlar ötmek, ne bulutlar dans etmek ne de bayraklar dalgalanmak isterdi. Bu kara bulut ve onun doğurdukları, 1918 yılına kadar sürdü ve 1918'den sonra yavaş yavaş dağılmaya başladı."

Osmanlı Devleti'nin kuruluş yılı olan 1299 yılında, kuruluş merkezi olan Söğüt ve çevresine inen küçük kara bulutun yavaş yavaş büyüyüp tüm Balkanları sardığı ifadesiyle, Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun kara bulut örneklemesiyle küçük düşürüldüğü, aynı yazıda bu kara bulutun altındaki bütün insanların kendilerine olan saygılarını yitirip bir kişi için çalıştıkları, elde ettikleri her şeyi bir haine verdikleri, sonucunda da çoğunun bu hainin emri ile öldürüldüğü ifadesi ile hiçbir ayrım yapılmaksızın Osmanlı Devleti'ni kuran Osman Bey başta olmak üzere tüm Osmanlı padişahları "hain" sıfatı ile nitelendirilmişti. Konuyla ilgili basın toplantısı yapan Keşan Kaymakamı Abdülkadir Karataş; "Üzülerek ifade edeyim ki, bazı basın ve yayın organları konuyu yeteri kadar araştırıp soruşturmadan gerçeğe aykırı ve yalan niteliğinde haber ve yayınlara yer vererek, şahsımı hedef göstermiş, sanki son Padişah Sultan Vahdettin'e hain denildiği için soruşturma açıldığı izlenimi verilmiştir. Şahsımı hedef alan; kasıtlı, yanlı ve tamamen uydurma haberler ile küçük düşüren ve toplumun tepkisini alabilecek yanlış beyanlar kullanılmıştır. Kaymakamlığımın ve şahsımın e-mail adreslerine bir takım kişiler tarafından bu gazete haberleri esas alınarak küçük düşürücü, hakaret içeren ve hatta yaptığım görevi aşağılayıcı yazılar gönderilmektedir" dedi.

Karataş, kompozisyon yarışmasına sahte rumuz ve isimle katılan bu yazının içeriğinde Sultan Vahdettin'in adı geçmediğini belirterek, "Ayrıca Sultan Vahdettin'in hainliğinden de bahsedilmemektedir. Halbuki İlçemiz Milli Eğitim Müdürlüğü'nce, tarafımızdan verilen soruşturma emrinin kapsamı bu onay içerisinde açıkça bellidir. Bu onayda ilçemizde yayınlanan günlük Medya Gazetesi'nin 08.11.2007 sayısında yer alan 'Ödül İstiyorsan Ecdadına Küfret' ibareli yazı metni esas alınarak soruşturma açılmıştır. Bu yazı metinden de anlaşıldığı üzere son Osmanlı Padişah'ı Sultan Vahdettin'den hiç söz edilmemiştir. Oysaki bazı ulusal basın ve yayın organlarında gerçeğe aykırı haber ve yorumlar yapılarak Kaymakamlığımızca Sultan Vahdettin'e hain denildiği için soruşturma açıldığı ifade edilmiştir. Bu gazete haber ve yayınlarının tamamı gerçek dışıdır. İlçemizdeki bu yarışmada derece alan kompozisyon, gazetelerde günlerden beri yayınlanan haberlerde yayınlandığı gibi son padişah Vahdettin'e değil 1299'dan başlayarak ve imparatorluğu lanetleyerek Söğüt'teki kuruluş gününden itibaren Anadolu'ya ve Balkanlar'a bir kara bulutun yayıldığını iddia ediyordu. Osmanlı Devleti'nin 1299'da Söğüt'te kurulması ile Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı ve bugün Anadolu'nun Türklere vatan ve yurt edinildiği devrin ilk aşamasını oluşturmuştu. Bu yazı ile Anadolu'daki Türk Devleti karalanmış ve ne olduğu belirsiz insanların kötü emellerine alet edilmişti. Soruşturma bu acı ve gerçek dışı yazı esas alınarak açılmıştır. Durum böyle olmasına rağmen gerçeği araştırma gereği dahi duymadan, haberin kaynağını araştırıp soruşturmadan bazı ulusal gazetelerimizdeki haberler, yazılan bu esere adeta yeniden ödül vermiş ve Osmanlı'nın şahsında Anadolu'yu bize yurt edinen Türk büyüklerinin manevi değerlerini hiçe sayan bu anlayış Türk evlatlarını derinden üzmüştür" şeklinde konuştu.

Soruşturma sonucunda küçük bir çocuk tarafından veya bir öğrenci tarafından bu yazının kaleme alınıp alınmadığı ve nasıl yazıldığı müfettiş raporlarında açıklanacağını kaydeden Kaymakam Karataş, "Edirne Valiliği'nce konu ile ilgili müfettiş görevlendirilmiş ve soruşturmanın tamamlanma aşamasına geldi. İlçemiz Kaymakamlığı ve şahsım hakkında hiçbir araştırma yapmadan, görevimiz gereği bir mahalli gazete yazısı esas alınarak başlatmış olduğumuz soruşturma nedeni ile adeta soruşturma açmanın bir suçmuş gibi algılanarak, soruşturma kapsamı tamamen çarpıtılarak yalan haber ve yorumlarla kamuoyuna duyurulmuş ve şahsımızın Cumhuriyet tarihi, Büyük Nutuk ve Yüce Atatürk'ün fikirlerine aykırı bir işlem yaptığı şeklinde intiba oluşturmuştur. Bu konuda şahsımızın ve Kaymakamlığımızın yıpratıldığı ve küçük düşürüldüğü toplumsal tepkilere yol açtığı göz önüne alınarak bu yalan haberi yazan yorumlayan ve verenler hakkında manevi tazminat davası açacağımızı ve bu bilginin kamuoyuna duyurulmak üzere yayınlanmasını uygun buluyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber