Aylıksız izindeki doktor özel hastanede çalışabilir mi?

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 19 Ocak 2008 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aylıksız izinli doktor özel hastanede calısırsa SSK'lı olmalı

Ali Tezel'in yazısı

Ali Bey, halen bir kamu hastanesinde fizik tedavi uzmanı olarak çalışıyorum. Özel sektörden iş teklifi aldım ama bir müddet denemek istiyorum. Bu nedenle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince 6 aylık ücretsiz izin hakkımı kullanacağım. Bu izin sırasında özel hastanede çalışabilir miyim? Zira, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü çalışabilir izni veriyormuş ama sonradan disipline verirler mi? Çalışırsam adıma SSK primi ödenecek mi? Daha sonra tekrar memuriyete dönersem bir sorun ortaya çıkar mı? İsmi Mahfuz

Sayın okurum, öncelikle çalışma hukuku ile sosyal güvenlik hukukunu birbirinden ayırmak gerekir. Siz, memur olarak çalışma hukukunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabisiniz ve bu Kanun'un yasaklarına uymakla mükellefsiniz. Memur olup aylık aldığınız sürece de 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu'na göre adınıza çalıştığınız devlet kurumu tarafından kesenek (prim) ödenir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 108'inci maddesine göre memuriyette 10 yılı tamamlamışsanız 6 ay aylıksız izin alabilirsiniz. Bu izin süresince de devlet memuriyeti sıfatınız devam eder ve memurlara yasaklanan işleri yaparsanız disiplin suçu işlemi kabul edilirsiniz. Ancak, sosyal güvenlik farklı bir durumdur bu 6 aylık sürede isterseniz her ay primlerinizi (keseneklerinizi) T.C. Emekli Sandığı'na İSTEĞE BAĞLI olarak ödeyebileceğiniz gibi daha sonra da toplu olarak borçlanıp ödeme imkanınız var. Ancak, aylıksız izin süresince özel hastanede işe başlarsanız bu Borçlar Kanunu gereğince hizmet akdidir ve hizmet akdiyle çalışanların çalışma hukuku 4857 sayılı İş Kanunu olduğu gibi sosyal güvenlik bakımından da 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu gereğince SSK sigortalısı olmak zorundasınız. Ben hizmet akdiyle çalıştığım sürece zorunlu SSK sigortasını istemiyorum bunun yerine T.C. Emekli Sandığı'na her ay isteğe bağlı kesenek ödemek istiyorum demeniz halinde bana göre zorunlu olan SSK, isteğe bağlı olan T.C. Emekli Sandığı ödemelerinin önüne geçmelidir.

Öte yandan, ister memuriyet esnasında ister 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun gereğince muayenehane açabilirsiniz ama devlet memuru iken özel bir hastanede hizmet akdiyle çalışamazsınız. Çalışamazsınız diyorum ama İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, 1219 sayılı Kanun'un 12 inci maddesi ile yukarıda açıklamaya çalıştığım durumları görmezden gelerek çalışma izni vermektedir. Bütün bunlara göre, aslında disiplin suçu konusu olduğu halde İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü aylıksız izinli iken size özel hastanede çalışma izni verdiği için disiplin cezası almazsınız. Zira, disiplin cezasını uygulayacak yer de Sağlık Müdürlüğü'dür. Son olarak, Çalışma Bakanlığı'nca yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) gereğince de kamu doktorları özel hastanede çalışırsa özel hastane yönünden bazı sorunların da ortaya çıkma ihtimali çok yüksektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber