Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, 10 bin İFP'ye dönüş kapısını aralıyor

Haber Giriş : 27 Mayıs 2003 20:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, 10 bin İFP'ye dönüş kapısını aralıyor

Ziraat ve Halkbank'ta emekliliği gelenlerin sayısı artınca, kamuya geçen eski bankacıların geri dönüşü için yeni bir tasarı hazırlandı.

IMF'ye verilen söz doğrultusunda kamu bankalarında 2002'de başlatılan küçülme operasyonu ters tepti. Ziraat ve Halkbank'ta emekliliği gelenlerin sayısı artması üzerine Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın "geri dönüş" için düğmeye bastı. Özellikle zorunlu tasarruf ana parası ödemelerinde Ziraat Bankasındaki sıkışlığı gören Sayın'ın iki bankanın da personelinin güçlendirilmesi için bir tasarı hazırlattığı ifade ediliyor.

Hükümetin dışarıdan personel alımına sıcak bakmaması üzerinde de gözler "kamuya giden eski bankacılara" çevrildi. Tasarının sözleşme imzalamayarak diğer kamu kurumlarına geçen 17 bin eski bankacıdan 10 bininin geri dönüşüne imkan verecek şekilde düzenlendiği öğrenildi. Ocak 2002'de çıkarılan 4743 sayılı yasaya göre Ziraat ve Halk Bankasında 31 Aralık 2002 tarihine kadar sözleşmeli personel dışında çalışanın bulunmayacağı hükme bağlanmıştı. Bunun sonucunda da toplam 17 bin personel sözleşme imzalamayı kabul etmeyerek diğer kamu kurumlarına geçti. Ziraat'te 22 bin, Halkbank'ta da yaklaşık8 bin personel kaldı. Sözleşmeye imza atanlarıngnelde emekliliğine çok az kalan kişilerden oluşması zaman geçtikçe yeni bir sorundoğurdu. Ziraat Bankasında yaklaşık 7 bin, Halkbank'ta da 3 binin üzerinde personelin emekliliği giderek yaklaştığı ifade ediliyor.

Geride Yaşlılar Kaldı
Zeki Sayın'ın kamu bankalarının personel yapısını görünce, "bütün gençleri göndermişsiniz, geriye emekliler kalmış" dediği de bir başka söylenti. Hazırlanan tasarı ile birlikte değişik kamu kurumlarına dağılmış olan eski bankacılara yeniden sözleşme teklif edilmesi planlanıyor. Çünkü bir çok bankacının gittiği yerlerde mutlu olmadığı, maaş ve mevki kaybına uğradığı biliniyor.

Kamuya Geçenler Mutsuz
- Sözleşme imzalayarak kamuda değişik kurumlara atanan bankacılaın çoğu mutsuz. Bir çoğu gittiği yerdeki maaş artışlarından yararlanamıyor.
- Bir bankada şube müdürü ya da müdür yardımcısı olanlar daha alt unvanlarla karşı karşıya kaldı. Bu durumdakilerin açtığı davaların sayısı binleri aştı.
- Bankalarda hala sözleşme imzalamadığı için atama bekleyenler var. Atamaları yapılmadığı için bankadan maaş alan 300 bankamatik memuru bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber