MEB yönetici atama yönetmeliği'ndeki kriz nüksetti

Haber Giriş : 14 Nisan 2008 09:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Bazı internet sitelerinde bulunan bir yönetmelik taslağının, bir yıldır ortaya çıkmayan MEB Yönetici Atama Yönetmeliği taslağı olduğu iddia edildi. Söz konusu taslak kriz yarattı.

-Taslağın Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanıp hazırlanmadığı bilinmezken, Türk Eğitim-Sen, ?Milli Eğitim Bakanlığı zaman zaman bazı bilgileri sızdırarak tepkileri ölçmeyi bir metot olarak kullanmaktadır? diyerek, üyelerinden taslakla ilgili görüşlerini belirtmesini istedi.

- Bazı internet sitelerinde bir yıldır ortaya çıkmayan MEB Yönetici Atama Yönetmeliği taslağı olduğu iddia edilen bir yönetmelik çalışması bulunurken, söz konusu taslak da kriz yarattı.

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Atama Yönetmeliği'nin Nisan 2007'de Danıştay tarafından iptal edilmesinin ardından yeni yönetmeliğin 1 yıldır çıkarılmaması eğitim alanından büyük problemlere yol açtı. Söz konusu yönetmelik ile ilgili son taslak sendikalara gönderilmezken, bazı internet sitelerinde MEB tarafından yayınlandığı iddia edilen MEB Yönetici Atama Yönetmeliği dolaşmaya başladı.


14 Nisan 2008 Saat 15:15 Türk Eğitim Sen Nasıl Olur Da Bu Yönetmelik Taslağını Ciddiye Alır?


Türk Eğitim-Sen söz konusu taslağı ?Milli Eğitim Bakanlığı zaman zaman bazı bilgileri sızdırarak tepkileri ölçmeyi bir metot olarak kullanmaktadır? şeklinde değerlendirdi. Sendika, yönetmelik taslağı olduğu iddia edilen söz konusu taslakla ilgili üyelerinden görüşlerini isterken, taslaktaki Mülakat Komisyonları kısmının değiştirilmesinin şart olduğunu belirtti.

-MÜDÜRLÜK İÇİN ÇALIŞMA SÜRELERİ BİRER YIL İNDİRİLDİ-

MEB'in Yönetici Atama Yönetmeliği olduğu iddia edilen yönetmelik taslağına göre atamaların ve görevde yükselmeleri onaylayacak komisyonlarda hala sendika temsilcisine yer verilmiyor. Komisyonlarda sadece Bakanlığa bağlı Genel Müdürlük temsilcileri bulunuyor. Taslakta, ?Görevde yükselmede puan üstünlüğü de dikkate alınır? cümlesi kaldırılırken, yerine ?Personelin yöneticilik formasyonu, göreve bağlılık ve motivasyonunu sağlamak yoluyla kurumsal etkinlik ve verimliliği artırmak? maddesi eklendi. Ayrıca müdür olacak kişilerden istenen çalışma süreleri de iptal edilen yönetmeliğe göre 1'er yıl geriye çekildi.

-SINAVDA DEĞİŞİKLİK-

Ayrıca yönetmelikte görevde yükseltilecek adayın gireceği sınavdaki bölümler de değiştirildi. Eski yönetmelikte sınav sonucunu yüzde 25 etkileyen Türkçe-dil bilgisi ve resmi yazışma kuralları bölümü, Türkçe dilbilgisi-kompozisyon olarak değiştirilirken, sınav sonucunu etkileme durumu da yüzde 20'ye çekildi. Sınav sonucunu yüzde 25 etkileyen ?Anayasa? kısmı da kaldırılarak yerine ?Kamu yönetimi mevzuatı ile ilgili temel bilgiler? kısmı eklendi. Bu bölümün sınav sonucunu etkileme oranı ise yüzde 15 oldu. Ayrıca Devletin Temel Organları bölümünde yer alan ve sonucu yüzde 20 etkileyen Genel Kültür'ün etki oranı yüzde 15'e çekilirken, yeni olarak sınava ?Millî Eğitim mevzuatı, eğitim yönetimi ve Türk eğitim sistemi ile ilgili temel bilgiler? ile ?Eğitim kurumlarının özelliklerine ilişkin konular? bölümleri eklendi. Bu bölümlerin sınav sonucunu etkileme oranı ise sırasıyla yüzde 20 ve 15 oldu.

-TÜRK EĞİTİM-SEN KOMİSYONDA ÖDÜN VERMİYOR-

Türk Eğitim-Sen, mülakat komisyonlarında bir sendika temsilcisi bulunmamasının şeffaflık ilkesine aykırı olduğunu belirterek, ?İyi niyetli bir yaklaşım olmadığını düşünüyoruz. Yapılacak atamalarla ilgili şaibelerin önüne geçmek için tek yol, komisyonlarda sendika temsilcisi bulunmasıdır. Yönetmeliğin bu eksiklikle çıkması, yönetmeliği yargıya taşımamız için yeterli bir sebeptir. Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine her fırsatta ifade ettiğimiz bu talebimiz katılımcı demokrasinin de bir gereğidir. Çalışanların temsilcilerinin komisyonlarda görev yapmasından niye korkulmaktadır?? açıklamasında bulundu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber