Hukuk Muhakemeleri Kanun Tasarısı neler getiriyor?

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 22 Nisan 2008 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, adil yargılanma hakkının yerine gelmesi, yani yargılamanın makul süre içinde tamamlanması için düğmeye bastı. Hukuk Muhakemeleri Kanun Tasarısı'yla, taraflar, internet, telekonferans gibi ses ve görüntüyü aktaran cihazlarla, duruşma salonuna gitmeden bulunduğu ortamdan duruşmaya katılabilecek... Başbakanlık tarafından TBMM sevk edilen, yürürlülük ve yürütme maddeleriyle birlikte 455 maddeden oluşan yeni tasarıyla köklü değişiklikler yapılması öngörülüyor. Tasarıyla, hem kanunun dili günümüz Türkçesine uygun hale getirilecek, hem de davaların görülmesinde teknolojik imkanlardan faydalanılmasının önü açılacak. İşte Hukuk Muhakemeleri Kanun Tasarısı'yla getirilen yenilikler:

TELEKONFERANS MÜMKÜN

Mahkeme, tarafların rızası olmak şartıyla, kendilerinin veya vekillerinin, aynı anda ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla bulundukları yerden duruşmaya katılmalarına ve usul işlemleri yapabilmelerine izin verebilecek. Dinleme, ses ve görüntü olarak aynı anda duruşma salonuna nakledilecek. Böylece telekonferans veya internet gibi modern araçlardan faydalanılarak tanık veya bilirkişinin evden, iş yerinden veya yurt dışından duruşma salonuna katılımı sağlanacak.


18 Nisan 2008 Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısı


ELEKTRONİK BELGE DELİL SAYILACAK

Mahkemelere delil olarak sunulan belge tanımı da yenilenecek. Elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcıları da yeni kanuna göre belge sayılacak. Tanığı mahkemeye davet, gerektiğinde telefon, faks, elektronik posta gibi araçlarla yapılabilecek.

YEMİN DEĞİŞTİ

Mahkemelerdeki yeminin biçimi, bütün inanç ve değerler yelpazesini kapsayacak biçimde yeniden düzenlenecek. Yemin, ?Bana sorulan sorular hakkında gerçeğe uygun cevap vereceğime ve hiçbir şey saklamayacağıma namusum, şerefim ve kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim üzerine yemin ediyorum" şeklinde eda edilecek.

YENi DAVA SEKiLLERi GELiYOR

Örneğin davacı, aynı davalıya karşı olan, birbirinden bağımsız birden fazla asli talebini, aynı dava dilekçesinde ileri sürebilecek. Böylece zamandan kazanılacak. Dernekler ve diğer tüzel kişiler, statüleri çerçevesinde, üyelerinin veya mensuplarının menfaatlerini korumak için, kendi adlarına, ilgililerin haklarının tespiti veya hukuka aykırı durumun giderilmesi için dava açabilecek. Yani, bir tüketici derneği, tüketicilerle ilgili dava açabilecek.

Düzgün KARADAŞ/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber