Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'nün kaldırılması hakkında kanun tasarısı

Haber Giriş : 01 Kasım 2004 15:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Arsa ofisi kanunu ve toplu konut kanununda değişiklik yapılması ile Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'nün kaldırılması hakkında kanun tasarısı

27.10.2004 tarihinde Bakanlar Kurulunca TBMM'ye gönderilmiştir.

Madde 1- 29/4/1969 tarihli ve 1164 sayılı ?Arsa Ofisi Kanunu?nun adı ?Arsa Üretimi ve Değerlendirilmesi Hakkında Kanun? olarak değiştirilmiştir.

Madde 2- 1164 sayılı Kanunla kurulan Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü kaldırılmıştır.

5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun eki (II) sayılı cetvelde yer alan ?40- Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü? ibaresi cetvelden çıkarılmıştır.

Madde 3- Kaldırılan Arsa Ofisi Genel Müdürlüğünün görev ve yetkileri Toplu Konut İdaresi Başkanlığına devredilmiştir. Kanunlarda ve diğer mevzuatta Arsa Ofisi Genel Müdürlüğüne yapılan atıflar Toplu Konut İdaresi Başkanlığına yapılmış sayılır.

Kaldırılan Arsa Ofisi Genel Müdürlüğünün hak ve yükümlülükleri ile döner sermayesi, araç, gereç, her türlü taşınır ve taşınmazları ve bunlara ait ödenekler ile personele ait ödenekler Toplu Konut İdaresi Başkanlığına devredilmiştir.

Madde 4- Kaldırılan Arsa Ofisi Genel Müdürlüğüne ait kadrolar iptal edilerek 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (I) sayılı cetvelin ilgili bölümünden çıkarılmıştır. Kaldırılan Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü kadrolarında bulunan personelin, Devlet Personel Başkanlığınca, üç ay içinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarında durumlarına uygun kadrolara atanmaları için kullanılmak üzere ekli (1) sayılı listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ekine (VI) sayılı cetvel olarak eklenmiştir. Bu kadrolar, gerekli sınıf, unvan ve derece değişikliği Bakanlar Kurulunca yapılmak suretiyle öncelikle Toplu Konut İdaresi Başkanlığına olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının merkez veya taşra teşkilatına tahsis edilir.

Kaldırılan Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü kadrolarında bulunan personel atama işlemi yapılıncaya kadar Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca ihtiyaç duyulan işlerde görevlendirilir. Bu personel atama işlemi yapılıncaya kadar eski kadrolarına ait aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatlar ile diğer mali haklarını almaya devam eder. Söz konusu personelin atandıkları yeni kadrolarının aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer mali hakları toplamının net tutarının, eski kadrolarına bağlı olarak en son ayda almakta oldukları aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer malî hakları toplamı net tutarından az olması halinde aradaki fark, farklılık giderilinceye kadar atandıkları kadrolarda kaldıkları sürece herhangi bir kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat olarak ödenir.

Madde 5- Bu Kanunun uygulanmasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Başbakan yetkilidir.

Madde 6- Bu Kanun uyarınca yapılacak devir işlemleri ile düzenlenecek belgeler her türlü vergi, resim, harç, ücret ve fondan müstesnadır.

Madde 7- 1164 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin (d), (e), (g) ve (h) bentleri ile 19 uncu, 20 nci ve ek 3 üncü maddeleri ile teşkilata ilişkin hükümleri yürürlükten kaldırılmış ve ek 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Ek Madde 4- Toplu Konut İdaresi Başkanlığının talebi halinde Maliye Bakanının teklifi ve Başbakanın onayı ile belirlenen arsa üretim alanlarında bulunan Hazineye ait arsa ve araziler ile Hazine adına tescil edilecek arsa ve arazilerin mülkiyeti Toplu Konut İdaresi Başkanlığına bedelsiz olarak devredilir. Kamu hizmetlerine ayrılan yerler ile Maliye Bakanlığınca değişik ihtiyaçlarla talep edilen taşınmazlar bedelsiz olarak Hazineye iade edilir.?

Madde 8- 2/3/1984 tarihli ve 2985 sayılı Toplu Konut Kanununun 412 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ilave edilen ek 1 inci maddesinin (ı) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, bu maddeden sonra gelen ek maddeler ek 2, ek 3, ek 4, ek 5, ek 6, ek 7 ve ek 8 inci maddeler olarak teselsül ettirilmiş ve aynı Kanuna aşağıdaki madde eklenmiştir.

?ı) Ferdi ve toplu konut kredisi vermek, köy mimarisinin geliştirilmesine, gecekondu alanlarının dönüşümüne, tarihi doku ve yöresel mimarinin korunup yenilenmesine yönelik uygulamalar yapmak ve bu konularda projeleri kredilendirmek ve gerektiğinde tüm bu kredilerde faiz sübvansiyonu yapmak,?

?Ek Madde 9- Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yapılacak veya yaptırılacak yapılara, imar planlarında o maksada tahsis edilmiş olmak, plan ve mevzuata aykırı olmamak üzere mimari, statik, tesisat ve her türlü fenni mesuliyeti Başkanlık tarafından üstlenilmesi kaydıyla müracaat tarihinden itibaren bir ay içinde avan projeye göre yapı ruhsatı verilir.?

Geçici Madde 1- 1164 sayılı Kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelikler Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca hazırlanarak yürürlüğe konuluncaya kadar, 1164 sayılı Kanun uyarınca çıkarılan mevcut yönetmeliklerin uygulanmasına devam edilir.

Madde 9- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 10- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.


(1) SAYILI LİSTE
İHDAS EDİLEN KADROLAR
(VI) SAYILI CETVEL


SINIFI UNVANI DERECESİ ADEDİ
GİH MEMUR 10 174

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber