Sayın Bardakoğlu'na Yakışıyor mu?

2008 KPSS sınavına lisans bölümünden 530 bin, önlisans bölümünden 370 bin ve lise düzeyinden ise 1 milyon 480 bin aday katıldı. Bunların içinde, onbinlerce yetki belgesi alan aday bulunmaktadır. Peki Diyanet ne yapıyor?
* KPSS'ye girmemiş veya giren adaylara başvurma hakkı tanımayan bir yolla ilana çıkıyor. Sınava giren onbinlerce aday adına soruyoruz: Diyanete yakışan bu mudur?
* Kimin yakınlarını işe almak için bu şekilde bir ilan yayınladınız?
* Birilerine hak verirken, onbinlerce iş bekleyen hak sahibini mağdur ettiğinizi, hakkına girdiğinizi fark etmiyor musunuz?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Kasım 2008 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İLK GELİŞME

12 Kasım 2008 tarihli Resmi Gazetede, 4/B esasları değiştirildi. Yapılan değişilik ile Diyanete, 2008 yılında bir defaya mahsus olmak üzere, Esasların ek 2 nci maddesinde belirtilen mesleki uygulamalı sınav hükümleri personel alma imkanı tanındı.

İKİNCİ GELİŞME

Diyanet, 13 Kasım tarihi itibariyle iki ilana çıktı. İlk ilana göre 160 sözleşmeli imam hatip, ikinci ilana göre ise 450 adet sözleşmeli Kur'an kursu öğreticisi alınacak.

KPSS'YE GİRENLER BAŞVURAMAYACAK

Ancak ilan şartlarını inceleyince şok olmamak mümkün değil. Zira Kur'an Kursu öğreticiliğinde sadece "22.11.2005 tarihi itibariyle ders ücreti karşılığında fahri öğretici olarak görev yapanlar; imam hatip alımında ise halen fahri imam-hatip olarak çalışanlar başvurabilecektir.

Yani KPSS'ye girmiş ve şuan Diyanet'te istihdam edilmek için bekleyenler başvuramayacaktır.

Bunun yerine sadece ek ders karşılığı çalışanlar uygulanacak bir sözlü sınav marifetiyle 4/B'li kadrolara geçirilecektir.

Bu noktada hangi gerekçe üretilirse üretilsin, kim hangi gerekçeyle ikna edilmiş olursa olsun, binlerce iş bekleyen kişinin hakkının yenildiği inkar edilemeyecektir.

DAVA AÇILIRSA BU İLAN İPTAL OLACAKTIR

Yayımlanan ilanın ve bunun dayanmış olduğu Bakanlar Kurulu Kararınının hiçbir hukuki yani bulunmamaktadır. Hukuki olmamasının gerekçeleri şu şekildedir:

1- Diyanet İşleri Başkanlığı zaten sertifika verdiği adayları kadrolu veya sözleşmeli pozisyonlara almaktadır. Sertifika verilirken sözlü ve uygulamalı sınav yapılmaktadır. Bir kez daha Bakanlar Kurulu Kararı çıkartıp, mesleki sınavla eleman alınmasını düzenlemek uygun değildir. bize göre ilanın dayanağı olan Bakanlar Kurulu Kararı hukuka uygun değildir. Ne kamu yararı taşımaktadır ne de hizmet gereklerini.

2- Sadece 610 kişiyi sözleşmeli personel yapmak için mevzuat düzenlemesi yapmak hukuka uygun değildir. Bu Anayasa'nın belirli kişilere imtiyaz tanınmaması maddesine de aykırılık teşkil etmektedir.

3- Objektif kıstaslara göre personel alınması mümkünden, hangi kriterlere göre çalıştırıldığı belli olmayan ek ders karşılığı çalışan Diyanet personeline özel bir ilan yayımlanması kamu yararına uygun değildir.

2008 KPSS Lisans, Önlisans veya ortaöğretim sınavlarına giren bir adayın ilanın ve ilanın dayanağı olan BKK'nın yürürlüğünün durdurulması istemiyle danıştay nezdinde açılacak bir davada, işlemler iptal olabilecektir.

Mağdur olan Diyanet personeli adaylarına duyurulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber