Sınav Komisyonlarında Sorun Var

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Mart 2009 16:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinde 29/09/2008 tarihinde yapılan değişiklikle şu madde getirilmiştir:

?Sınav komisyonu
Madde 113- Kurumlarda sınav işlerini yürütmek amacıyla;
(Değişik ikinci fıkra: 20.9.2008/27003 RG) Çıraklık eğitiminde, aynı meslek alan/dalı sınavı için birden fazla sınav komisyonu oluşturulabileceği gibi değişik meslek alan/dallarının genel bilgi dersleri, ortak okutulan meslek dersleri ve aynı alan/dalda okutulan birden fazla meslek dersinin sınavları tek oturumda aynı sınav komisyonu tarafından yapılabilir. Aynı oturumda yapılan farklı derslerin sınavları ayrı ayrı değerlendirilir. Meslek kuruluşlarınca sınav komisyonunda görevlendirilenler, birbirini izleyen altı sınav döneminde görev yaparlar. İlgili kuruluşlar, gerekli gördüklerinde temsilcilerini değiştirebilirler.?

Bu hükümlere dayanılarak dört beş ders birleştirilip tek bir komisyon oluşturularak sınav yaptırılmaktadır.

Bu madde de, sınav yapılacak derslerin kaç kişiye kadar birleştirileceği konusunda ve kaç dersin birleştirilebileceği ve de hangi durumlarda birleştirilebileceği (öğretmen yetersizliği, zamanın kısıtlı olması vs.) konusunda sınırlayıcı veya açıklayıcı bir ifade bulunmamaktadır.

Okul idaresi bir öğretmenin branşında yapılacak sınavların tamamını bir komisyonda toplayabilmektedir. Bunun sonucunda öğretmen sabahtan akşama kadar beş altı dersin sınavını yapmak zorunda kalmaktadır.

örneğin; A Okulunda Ali Öğretmen Motorlu araçlar teknolojisi alanı otomotiv mekanikerliği dalında 20 öğrenciyi yakıt ve ateşleme sistemleri, temel imalat ve araç bakımı, temel elektrik ve elektronik olmak üzere 3 dersten, tek komisyonda üç ayrı evrak düzenleyerek, 20 şer den 60 kişiyi sınav yapmaktadır. Saatlerce uğraşmaktadır. Karşılığında ise tek bir sınav komisyonu ücreti yani 5 saatlik ek ders ücreti almaktadır.

B Okulundaki Veli Öğretmen ise; motorlu araçlar teknolojisi alanı otomotiv gövdeciliği dalında 5 öğrenciyi iç ve dış donanımlar dersinden saat 10 da, panel ve gövde düzeltme dersinden saat 14 de, kaynaklı birleştirme ve düzeltme dersinde saat 17 de olmak üzere üç ayrı komisyonda sınav yapmakta, 3 şerden 9 kişiyle uğraşmakta güle oynaya sınav görevini bitirmekte ve her bir komisyon için 5 saat olmak üzere aynı günde 15 saat ek ders ücreti almaktadır.

Bu durum Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın ?Sınav görevi MADDE 12- (1) Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ilgili mevzuatı gereğince yapılan bekleme, sorumluluk, dışarıdan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, meslekî formasyon, adaylık eğitimi, beceri sınavı ve beceri/proje yarışması sınavlarında görevlendirilen öğretmenlere, öğrencilerin sınava girmeleri kaydıyla, her bir sınav komisyon üyeliği ve her bir sınav gözcülüğü için 5 saat ek ders ücreti ödenir.? Hükümlerine aykırılık oluşturmaktadır.

Aynı derslerin sınav komisyonlarının bileştirilmesi mümkün olmakla birlikte farklı derslerin tek bir komisyonda bileştirilmesi imkânsız olmasına rağmen Mesleki Teknik Eğitim Yönetmeliğinin 113 maddesinde yer alan yukarıdaki hükümler bir öğretmenin aynı anda farklı sınavların komisyonuna bakabilmesi mantıksızlığına yol açmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber