MEB'den Eğitim Kurumları Yönetici Atama Yönetmeliğine İlişkin Genelge

Bilindiği üzere, eğitim kurumları yöneticilerinin atama ve yer değiştirmeleri "Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği" hükümlerine göre yürütülmektedir. Bu yönetmelikte 02.12.2004 tarihli Resmi Gazetede değişiklik yapılmış olup, Bakanlıkça 10.12.2004 tarihinde yayımlanan yeni bir genelge ile sorunlu konularda uygulama birliği sağlanmaya çalışılmıştır. Bakanlık genelgesini görmek için tıklayın.

Haber Giriş : 15 Aralık 2004 17:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

Sayı : B.08.0.PGM.0.23.01.04.04. 4281/90156 10/12 /2004
Konu : Eğitim Kurumları Yönetici Atama Yönetmeliği.

GENELGE
2004/91

İlgi : a) Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği,
b) Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik,
c) Millî Eğitim Bakanlığının 10/03/2004 tarihli ve B.08.0.PGM.0.23.01.04/4-842/24286 (2004/23) sayılı Genelgesi,
d) Millî Eğitim Bakanlığının 08/06/2004 tarihli ve B.08.0.PGM.0.23.14.01/46189 (2004/48) sayılı Genelgesi.

Bilindiği gibi, 02/12/2004 tarihli ve 25658 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ilgi (b) Yönetmelikle ilgi (a) Yönetmeliğin bazı maddelerinde değişiklik yapılmıştır.

Buna göre;
1. İlgi (a) Yönetmeliğin 8'inci maddesinde yer alan ve (A) tipi eğitim kurumu müdürlüğüne atamaya esas birinci ve ikinci kademe yöneticiliklerinde çalışılması gereken süre 4 yıl olarak değiştirildiğinden, ilgi (b) Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılacak başvurularda bu süre dikkate alınacaktır.

2. İlgi (a) Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin (h) bendi ?Kurum müdürlüğüne atanmak üzere başvuruda bulunan adayların başvurularını inceleyerek, gerekli şartları taşıyanlar arasından EK-2'deki Yönetici Değerlendirme Formu üzerinde en yüksek puan alan ilk beş adayı sıralayarak Makama sunmak? şeklinde değiştirilmiştir.

Bu nedenle, Sınav ve Değerlendirme Komisyonlarınca, eğitim kurumları müdürlüklerine atanmak üzere başvuruda bulunan adayların EK-2 Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden değerlendirilmesi yapılarak en yüksek puan alan beş aday atama yapılmak üzere atamaya yetkili makama arz edilecektir.

3. İlgi (a) Yönetmeliğin 22'nci maddesinde yer alan mülakata ilişkin hükümler yürürlükten kaldırılarak bu maddede yeni bir düzenleme yapılmıştır. Bu düzenlemeye göre, eğitim kurumu müdürlüğü için başvuruda bulunanlar arasından (EK-2) Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılacak değerlendirme sonucunda en yüksek puan alan beş aday atamaya yetkili makama sunulmaya hak kazanacaktır. Bu adaylardan uygun görülmesi halinde birinin ataması atamaya yetkili makamca yapılacaktır.

4. İlgi (a) Yönetmeliğin 27'nci maddesine eklenen bir fıkra ile ?Bulundukları eğitim kurumu müdürlüğünde en az beş yıl süreyle görev yapanların bu süreye ait çalışmaları dikkate alınarak, gerekli görülmesi halinde atamaya yetkili makamlarca görev yerleri aynı veya bir üst tip eğitim kurumu müdürlüğü olacak şekilde değiştirilebilir.? şeklinde bir düzenleme yapılmıştır.

Bu hükmün uygulanmasına yönelik olmak üzere, il milli eğitim müdürlüğü yönetici atama şubelerince, bulundukları eğitim kurumunda en az 5 yıl süreyle görev yapmış olan müdürlerin bu süreye ait;
a) Sicil notu ortalamaları,
b) Ödül ve ceza durumları,
c) Eğitim yönetimi alanındaki -hizmet içi eğitim, lisansüstü eğitim ve benzeri yollarla bireysel gelişimleri,
d) Görev yaptıkları eğitim kurumu türüne ait idari yönetmelikte belirtilen görev ve sorumluluklarını yerine getirmedeki başarıları,
e) Sosyal ve kültürel etkinlikleri,
f) Okul-çevre iletişimindeki etkinlikleri,
g) Eğitim-öğretim faaliyetlerindeki ?görevli oldukları eğitim kurumunda eğitim gören öğrencilerin LGS, ÖSS başarısı ve benzeri- başarı durumları,
h) Görevli oldukları eğitim kurumuna ilişkin gözlem ve denetim raporları,
dikkate alınarak performans değerlendirme analizleri yapılacaktır. Bu analiz sonuçlarına göre görev yerlerinin değiştirilmesi gerekli görülen müdürlerin görev yerlerinin değişikliğine esas olmak üzere hazırlanan bu bilgi ve belgeler teklif ve/veya atamaya yetkili makamlara sunulacaktır.Bu kapsamda görev yerinin değiştirilmesi gerekli görülen müdürlerin görev yerleri, atama yetkisi valiliklerde bulunanlar bakımından millî eğitim müdürünün teklifi üzerine valiliklerce, atama yetkisi Bakanlıkta bulunanlar bakımından ise valilik teklifi ya da Bakanlıkça doğrudan yapılacak değerlendirmeye bağlı olarak aynı ya da bir üst tip eğitim kurumu müdürlüğü olacak şekilde değiştirilebilecektir.

Görev yerlerinin değiştirilmesine karar verilenlerin yer değiştirme işlemleri her ne kadar zamana bağlı olmaksızın yapılabilecek ise de, eğitim- öğretimin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi bakımından çok gerekli görülmedikçe bu kapsamda görev yeri değişikliği yoluna gidilmeyecektir.

Söz konusu hüküm ve hükme ilişkin olarak yukarıda yer verilen açıklamalar, bulundukları eğitim kurumunda 5 yılını dolduran tüm eğitim kurumu müdürlerinin görev yerlerinin değiştirileceği anlamına gelmediğinden, bu hükme yönelik yorum ve uygulamalarda eğitim kurumu müdürlerini huzursuz edecek yaklaşımlardan kaçınılması etkin ve verimli yönetim anlayışının gereğidir.

5. İlgi (a) Yönetmeliğe eklenen geçici 3'üncü madde gereğince ilgi (c,d) Genelgeler çerçevesinde başvurusu alınmış olanlardan ataması henüz gerçekleştirilmemiş olan müdür adaylarının atamaları da, Yönetmeliğin 22'nci maddesinde yapılan değişiklik kapsamında süratle sonuçlandırılacaktır.

Gereğini rica ederim.

Doç.Dr. Hüseyin ÇELİK
Millî Eğitim Bakanı
İmza

DAĞITIM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber