Bankalar, emekli maaşları için de promosyon verecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Mart 2009 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekliler için bankalardan maaş karşılığı promosyon alınabilmesinin yolu açıldı.

8 milyon 746 bin emeklinin maaşının dört banka yerine 23 banka tarafından ödenmesi karşılığında bankalara verdiği komisyonlardan kurtulan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ikinci bir adıma hazırlanıyor. Kurum yetkilileri, önümüzdeki yıldan itibaren emekli maaşı ödemesi karşılığı promosyon parası alınabileceğini ifade ediyor. 106 milyar bütçesi bulunan Güvenlik Kurumu, 2009 yılında 69 milyar lira emekli aylığı ödeyecek. Kurumun aylık maaş ödemesi ise 5,7 milyar TL. Uzmanlar, bu paranın 10'da birinin bile bankada bir gün beklemesinin 2 milyon TL nema gelir sağlayacağına dikkat çekiyor.

SGK ilk adımı atarak bankalara ödenen komisyonu kaldırdı. Böylece bankalara ödenen 278 milyon TL, kurumun kasasında kaldı. Şimdi ise ikinci adım atılacak. Zaman'a bilgi veren SGK yetkilileri, özellikle memur emeklilerinin maaşlarının ortalama bin-bin 200 TL olduğunu ifade ediyor. Bu rakamın kamu çalışanlarının maaşlarına yakın olduğunu belirten bir yetkili, "Komisyonu kaldırarak ilk adımı attık. Emekli maaşı ödemeleri için komisyon alınmasını seneye masaya getireceğiz. Bankalardan önemli miktarda promosyon alabileceğimizi tahmin ediyorum." dedi. Örnek olarak ise daha önce hiçbir komisyon alınmadan yapılan sağlık ödemeleri ile prim tahsilatı karşılığından bu yıl bankalardan 19 milyon TL komisyon alınmasını gösteriyor.

Memur için ek gelir kapısı oldu

Kamu kurumları, maaş ödemelerinin yapıldığı bankalardan önemli miktarda promosyon parası alıyor. Bu paranın en az yüzde 70'i, Başbakanlık genelgesi gereği personele dağıtılıyor. Ancak bugüne kadar emekli maaşlarını ödeyen bankalardan promosyon alınmadığı gibi üste komisyon veriliyordu. Emekliler Birliği Sendikası Genel Başkanı İsrafil Odabaş, bu konuda bazı bankaların hazır olduklarını dile getirdi. Bazı bankaların emekli maaşlarını ödemek karşılığında bir maaş vermeyi teklif ettiğini anlatan Odabaş, Başbakanlık genelgesinde emekliler yer almadığı için bu uygulamaya geçilmediğini ifade etti. Emeklilerin de maaşlarını bankalardan aldıklarını hatırlatan Odabaş, "Türkiye'de 8,5 milyon emekli, bankalardan hakları olan promosyonu alamamaktadır. Bu para en az çalışanlar kadar emeklilerin de hakkıdır. Bazı bankalar maaş ödemesi karşılığında bir maaş teklif etti. İş Bankası, Halk Bankası, Deniz Bank ve Türkiye Finans, 'size yılda bir maaş verelim' dediler." ifadelerini kullandı. Emeklilerin genelge kapsamına alınmadığı için bu hakkı kaybettiklerini vurgulayan Odabaş, SGK ve Hazine'nin bu konuda bir çalışma yapması halinde rahatlıkla promosyon alabileceklerini iddia etti. Başbakanlık genelgesine emeklilerin dahil edilmesini isteyen sendika başkanı, "Çalışanlara verilen bu paranın bize verilmemesi büyük haksızlık." dedi. Konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ilettiklerini kaydeden Odabaş, seçimlerden sonra olumlu adım atılmasını bekliyor.

Bankaların memurların maaşını ödemek için birbiriyle yarışması, memurun yüzünü güldürmüştü. Kamu çalışanları yaklaşık 2 yıldır promosyon geliri alıyor. Daha önce kamu kurumlarının makam aracı ya da tadilat ve teşrifat gideri olarak kullandığı bu paralar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Temmuz 2007'deki genelgesinin ardından memurlara dağıtılmaya başlandı. Genelgeye göre bu paranın en az yüzde 70'i memura veriliyor.

Promosyon yarışı 405 tur sürdü

Kurumların bankalarla yaptığı anlaşmaya bağlı olarak kimi kurumlar çalışanlarına bin-bin 500 TL'ye varan miktarlarda promosyon parası dağıtıyor. Kamu kurumları, daha fazla promosyon parası alabilmek için bankalar arasında ihaleye çıkıyor. Son örnek Erciyes Üniversitesi'nde yaşandı. Üniversitenin maaş ödemesi işlemlerini gerçekleştirecek bankanın belirlenmesi için düzenlediği promosyon ihalesine 8 banka katıldı. Ziraat Bankası ve Halk Bankası arasındaki açık artırma 405 tur sürdü. İhaleyi en yüksek teklifi veren Halk Bankası Kayseri şubesi kazanmıştı.

İsa Yazar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber