Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No 98)

Haber Giriş : 18 Aralık 2003 08:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü

Sayı : BÜMKO-KY-10-115567-85
Konu : Konut Edindirme Yardımı

22.11.1986 tarih ve 19289 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış bulunan "Memurlar ve İşçiler ile Bunların Emeklilerine Konut Edindirme Yardımı Yapılması Hakkındaki 3320 sayılı Kanun"un uygulanması sırasında ortaya çıkabilecek tereddütlerin giderilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

II. KONUT TAHSİSİ :

1. Kurumları tarafından kendilerine konut tahsis edilmiş olan kamu görevlileri (hizmet tahsisli konut tahsis edilenler hariç) bu konutlarda, oturdukları sürece yardımdan yararlanamayacaklardır.
2. Hangi konutların hizmet tahsisli, hangi konutların görev tahsisli, özel tahsisli veya sıra tahsisli olduğu 11.11.1983 tarih ve 18218 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmış bulunan Kamu Konutları Kanununun 3 üncü maddesinde açıklanmış bulunmaktadır. Buna göre sözkonusu maddenin (a), (b) ve (c) fıkraları uyarınca kendilerine konut tahsis edilmiş olan kamu görevlileri yardımdan yararlandırılmayacak buna karşılık maddenin (d) fıkrası uyarınca tahsis edilen konutlarda oturanlar yardımdan yararlandırılacaklardır.
3. Kendilerine konut tahsis edilmiş olması nedeniyle yardımdan yararlanamayan kamu görevlilerinin eşlerinin Kanundaki esaslar dairesinde yardımdan yararlandırılmaları gerekmektedir.
Adına konut tahsisi yapılması nedeniyle yardımdan yararlanamayan bir kamu görevlisinin;
a) Devlet memuru olan eşi yardımdan yararlandırılacaktır.
b) Eşin sözleşmeli personel olması halinde, yardımdan yararlanabilmesi için yardım miktarını kendisi ödemesi gerekmektedir.
c) Eşin (10) ve (10)'dan fazla işçi çalıştıran bir iş yerinde çalışan işçi olması durumunda işveren tarafından yardımdan yararlandırılması gerekmektedir.
4. Memurlar ve diğer kamu görevlilerinden;
a) Cami Yaptırma Dernekleri tarafından yaptırılmış bulunan konutlarda oturan din görevlilerinin,
b) Köy ve mezralardaki konutlarda oturan köy öğretmenlerinin,
c) Devlet Hastaneleri, Verem Savaş Dispanserleri ve sağlık ocaklarında ikamet için ayrılan yerlerde oturan doktor, ebe ve hemşirelerin,
bu konutlarda oturmaları yardımdan yararlanmalarına engel teşkil etmeyecek, bu durumda bulunanlar 3320 sayılı Kanunda belirtilen esaslar çerçevesinde yardımdan yararlandırılacaklardır.
5. Belediyeler ve İmar ve İskan Bakanlığınca yaptırılan sosyal konutlarda mevzuatları uyarınca kira ile oturanların, bu konutlarda oturmaları 2946 sayılı Kamu Konutları Kanununa dayanmadığından yardımdan yararlanmalarını engellemeyecek, ilgililer kanundaki esaslar dahilinde yardımdan yararlandırılacaklardır.

II. SÖZLEŞMELİ PERSONEL
6. Kanunları gereğince kadro karşılık gösterilerek veya gösterilmeksizin sözleşmeli çalışanlar yardımdan ancak istekleri halinde ve yardım miktarları kendileri tarafından ödenmek kaydıyla yararlandırılacaklardır.
7. Yardımdan yararlanmak üzere talepte bulunan sözleşmeli personelin ödeyeceği yardım miktarları ilgililere ödenecek ücretten kesilerek Kanundaki esaslar dahilinde hesaba yatırılacaktır.
8. Gerek T.C. Emekli Sandığına, gerekse Sosyal Sigortalar Kurumuna tabi olarak çalışan sözleşmeli personelden Kurumu tarafından kendisine konut tahsis edilmiş olanlar yardım miktarları kendileri tarafından ödenmek suretiyle de olsa, kendilerine konut tahsis edilmiş olması nedeniyle yardımdan yararlanamayacaklardır.
9. Hem aile reisinin hem de eşin sözleşmeli statüde çalışması durumunda her ikisinin de yardım miktarını ödemek suretiyle yardımdan yararlandırılması mümkün bulunmamakta; sadece aile reisinin yardım miktarlarını ödemek suretiyle yardımdan yararlanması mümkün bulunmaktadır.
10. Eşlerden birinin Devlet memuru diğerinin de sözleşmeli personel olması halinde, sözleşmeli olanın yardım miktarını ödemesi suretiyle de olsa her iki eşin yardımdan yararlanması mümkün bulunmamaktadır.
11. Aile reisinin sözleşmeli personel, eşin ise Devlet memuru olması ve aile reisinin yardım miktarlarını ödeyerek yardımdan yararlandırılması halinde eş için ayrıca yardım yapılmayacaktır. Aile reisinin yardımdan yararlanmak istememesi halinde, Devlet memuru olan eş yardımdan yararlandırılacaktır.

III. GEÇİCİ İŞÇİLER :

12. 3320 sayılı Kanun ile uygulama yönetmeliğinde (10) ve (10)'dan fazla işçi çalıştıran işyerlerinde bir hizmet akdine istinaden sürekli olarak çalışan işçilerin yardımdan yararlandırılmaları öngörülmüştür. Diğer taraftan, 1475 sayılı İş Kanununun 8 inci maddesinde de mahiyeti itibariyle 30 günden fazla süren işler sürekli iş olarak tanımlanmıştır. Bu nedenle, kamu kurum ve kuruluşlarının geçici işçi pozisyonlarında çalışan işçiler de bu şekilde çalıştıkları sürelerde yardımdan yararlandırılacaklardır.

IV. DİĞER HUSUSLAR :
13. 657 sayılı Kanuna göre görevinden uzaklaştırılan personele aylıklarının 2/3 ü ödendiği sürece yardım yapılmasına devam olunacaktır.
14. Açıktan atanan vekil öğretmenler yardımdan yararlandırılacaklardır.
15. Toplu konut veya ferdi konut kredisi kullanılması ilgililerin yardımdan yararlanmalarına engel teşkil etmeyecektir.
16. Aile reisi eşin emekli ve adına kayıtlı bağımsız konutu olması veya yurt dışında çalışması yahut Bağ-Kur kapsamında bulunması ya da zirai faaliyetle iştigal etmesi hallerinde, diğer müstehak eş Kanunda belirtilen esaslar dahilinde yardımdan yararlandırılacaktır.
17. İlgililer yardıma müstehak oldukları halde hata, unutma veya sair sebeplerle yardım tutarlarının ilgili hesaba gönderilmemiş olması halinde yardım sonraki aylara ait yardım meyanında gönderilmekle birlikte, önceki aya ait tahakkuk bordrosuna durumu açıklayan bir meşruhat da verilecektir.
18. Ödemeler Türkiye Emlak Kredi Bankası şubesi olmayan yerlerde T.C. Ziraat Bankası aracılığı ile yapılacaktır.
19. Çalıştırdıkları işçi sayısı 10'dan az olan kamu kurum ve kuruluşları bütün işçilerin Kanunda belirtilen esaslar dahilinde yardımdan yararlandıracaklardır.
Bilgilerini ve uygulamanın yukarıda açıklandığı şekilde yapılmasının sağlanmasını arz ve rica ederim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber