İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Teknik öğretim okullarında atölye ve laboratuar şefliklerine ilişkin yönergeye uyulmamaktadır

Haber Giriş : 20 Aralık 2004 00:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Mesleki ve Teknik Öğretim Okul ve Kurumları Bölüm, Atölye ve Laboratuar Şefliklerine İlişkin Yönerge" hükümlerine göre "her bağımsız atölyeye bir adet şef verilir" denmesine rağmen ne yazık ki yerel idarecilerimiz konuyu sadece kendileri değerlendirilerek, her fiziki atölyeye bir adet şef ataması yapılmamıştır. Bugün atölyelerde yine işler kendi başına yürümektedir. Halbuki yönerge "her atölyeye bir atölye şefi verilir" demesine rağmen bu olay bir çok okulda gerçekleştirilmemiştir. Bu da atölyelerde başı bozukluğa yol açmaktadır. Oysa her atölyenin bir şefi olduğu takdirde işler tertip ve düzen içerisinde olacağından teknik eğitimden azami verim elde edilir.

Her bağımsız atölyeye şef ataması mevzuat gereğidir. Bu atamaların yapılması halinde atölye şeflerine altışar saat egzersiz ücreti verilecek, dolayısıyla ders yükü artacağından atıl durumda bekleyen teknik öğretmenlerden bir kaçı norm kadroya dahil olacaktır. Konuya ilişkin mevzuat hükümleri aşağıya çıkarılmıştır

Norm kadro yönetmeliği

"Temel İlkeler
Madde 5-
Bu Yönetmelikte düzenlenen esas ve usullerin belirlenmesinde;
a) Okul ve kurumlarda yönetim, eğitim ve öğretim hizmetlerinin gerekli ve yeterli personelce yürütülmesi,
b) Personel boyutunda atıl kapasite yaratılmaması, var olan atıl kapasitenin ihtiyaç duyulan okul ve kurumlara yönlendirilmesine zemin oluşturarak verimliliğe dönüştürülmesi"

Bölüm, Atölye ve Laboratuar Şefi Norm Kadrosu
"Madde 14- Öğretmen norm kadrosu içinde değerlendirilmek üzere, eğitim kurumlarında olması gereken bölüm, atölye ve Laboratuar şefi norm kadrosu, 4 üncü maddede belirtilen tanımlara uygun olarak Bakanlıkça saptanan ölçütlere göre ayrıca belirlenir. "

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI MESLEKÎ ve TEKNİK ÖĞRETİM OKUL ve KURUMLARI BÖLÜM, ATÖLYE ve LABORATUVAR ŞEFLİKLERİNE İLİŞKİN YÖNERGE

Atölye ve lâboratuarların kurulması
"Madde 7-
Açılacak bölümde uygulanacak öğretim programının özelliği, araç-gereç, makine, teçhizat ve donanım durumu, öğrenci ve öğretmen sayıları, çevredeki işletmeler, döner sermaye durumu ve okulun fiziki kapasitesi dikkate alınarak atölye ve lâboratuarlar kurulabilir.
Atölye ve lâboratuarların kurulabilmesi için okul veya kurumun tip projeye uygun olması ya da en az 30 metre karelik fiziki bir mekana sahip olması, ayrıca Eğitim Araçları ve Donatım Dairesi Başkanlığınca belirlenen standart donanımın %60'nın gerçekleşmiş olması gerekir.

Atölye ve lâboratuarlar, birinci ve ikinci fıkrada belirtilen ölçütler çerçevesinde okul müdürlüğünce bu Yönerge ekinde yer alan "Atölye ve Lâboratuar Kurulmasına İlişkin Bilgi Formu"ndaki (Ek:2) bilgi başlıklarına göre doldurulur ve valiliğin uygun görüşü ile okul ve kurumun merkez teşkilatında bağlı bulunduğu birime gönderilir. Atölye ve lâboratuarların kurulmasına Bakanlıkça karar verilir."

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI NORM KADRO YÖNETMELİĞİ VE UYGULAMAYA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR UYGULAMA KILAVUZU'NUN NORM KADRO BELİRLENMESİNDE DİKKATE ALINACAK HUSUSLAR KISMININ 5.MADDESİNDE

"5. Bölüm, Atölye ve laboratuar Şefi Norm Kadrosu
Bölüm şefi norm kadrosu:
Mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarında; uygulama sınıfları ile her bölüm için bir bölüm şefi norm kadrosu verilecektir. Ancak birden fazla okul ve kurumun aynı bünyede yer aldığı okul ve kurumlarda aynı adı taşıyan bölümlere bir bölüm şefliği norm kadrosu verilecektir. Aynı ad altındaki bölümler bir bölüm şefi tarafından yönetilecektir.
Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitülerinde, birinci paragraf gereğince belirlenen bölüm şefliği norm kadrolarına ilaveten bir Araştırma, bir Tanıtım ve Pazarlama bölüm şefliği norm kadrosu belirlenecektir."

"Atölye ve laboratuvar şefi norm kadrosu;
Mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarında, gerekli fiziki mekan ve donanıma sahip bağımsız her atölye ve laboratuvar için bir atölye şefliği norm kadrosu verilecektir."

"Yeter sayıda fiziki mekana ve donanıma sahip olmayan okul ve kurumlarda her atölye ve laboratuvarda aynı bölümden en çok üç grup oluşturulacak, ancak 12'den daha az öğrenci ile farklı gruplar oluşturulmayacaktır. Fiziki mekan darlığı ve donanım eksikliği nedeniyle birden çok grubun aynı atölyeden yararlanması durumunda ayrıca atölye şefliği norm kadrosu verilmeyecektir.
Bir okul veya kurumda bir bölüme ait tek atölyenin bulunması durumunda, bu atölye için ayrıca atölye şefliği norm kadrosu verilmeyecektir. Bu atölyenin yönetimi bölüm şefi tarafından sağlanacaktır.
Bölüm açılması, atölye ve laboratuvarın kurulması; bölüm, atölye ve laboratuvar şeflikleri norm kadrolarının belirlenmesi, "Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Mesleki ve Teknik Öğretim Okul ve Kurumları Bölüm, Atölye ve Laboratuvar Şefliklerine İlişkin Yönerge"
hükümlerine göre gerçekleştirilecektir.

Bölüm, Atölye ve laboratuvar şefliklerinin bulunduğu mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarında ders yükünün saptanması:
O yerleşim merkezindeki (o yerleşim merkezinde birden fazla eğitim bölgesi oluşturulmuşsa, her bir eğitim bölgesindeki) aynı branştan bölüm şefi sayısı 10 rakamı ile çarpılarak, çıkan sayı o branşın ders yüküne eklenecek ve bu sayıya göre branşın öğretmen norm kadrosu belirlenecektir.
Yine aynı branştan atölye/laboratuvar şefi sayısı 6 rakamı ile çarpılarak, çıkan sayı o branşın ders yüküne eklenecek ve bu sayıya göre branşın öğretmen norm kadrosu belirlenecektir .

Hazırlayan: Ahmet Kandemir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber