Kalabalık sınıflarda, eğitim yapan öğretmenlere fazla ücret ödenmelidir

Haber Giriş : 20 Aralık 2004 01:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 50. maddesi "Birleştirilmiş sınıflar da dahil olmak üzere bir öğretmene düşen öğrenci sayısı 40 dan fazla olamaz." şeklindedir. Norm Kadro Yönetmeliğinde ise bir öğretmene düşen öğrenci sayısı 30 olarak belirtilmiştir.

Bu yasa ve yönetmeliğe uygun olarak sınıflarda 30 veya daha altında öğrenci sayısıyla eğitim yapan öğretmenlerin iş yüküyle, kalabalık sınıflarda eğitim yapan öğretmenlerin iş yükü arasında, aynı ücreti almalarına rağmen, fark oluşmaktadır.

Bu durum Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Ayrıca Anayasa'nın 18. Maddesi; "Hiç kimse zorla çalıştırılamaz, angarya yasaktır", 40. Maddesi; "Kişinin, resmi görevliler tarafından vaki haksız işlemler sonucu uğradığı zarar da, kanuna göre, devletçe tazmin edilir. Devletin sorumlu olan ilgili görevliye rücu hakkı saklıdır", 55. Maddesi; "Ücret emeğin karşılığıdır. Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal\ yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır." ifadelerine yer vermiştir.

Bu hükümlerden dolayı sınıfların öğrenci sayısının 222 sayılı yasaya ve norm kadro yönetmeliğine uygun hale getirilmesi, eğer bu yapılamayacaksa, kalabalık sınıflarda eğitim yapan öğretmenlere ekstra bir ücretin ödenmesi gerekmektedir.

Hazırlayan: Ahmet Kandemir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber