500 bin özel güvenlikçi yeniden eğitime alınıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 25 Haziran 2009 07:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sayıları 500 bini aşan özel güvenlikçiler yeniden eğitime alınacak. 2004 yılında çıkan kanunla beş yıl süreyle verilen çalışma izinleri 26 Haziran'da dolacak özel güvenlikçilerin büyük bir bölümü 31 Aralık 2009 tarihine kadar yenileme eğitimine alınacak. Bu işi yapanlara mesleğin inceliklerini öğreten ve neredeyse bitme noktasına gelen eğitim kurumları da yenileme eğitimleriyle canlanacak. Sınavlarda başarılı olamayanlar ise mesleğe veda edecek.

İçişleri Bakanlığı, özel güvenlik sektörünün sabırsızlıkla beklediği genelgeyi yayınladı. Genelgeye göre özel güvenlikçilerin çalışma izinlerinin yenilenebilmesi için, "güvenlik soruşturmasının olumlu ve yenileme eğitiminin başarıyla tamamlanmış olması" gerekiyor. Çalışma izni, kimlik belgesinin düzenlendiği tarihten itibaren beş yıl süre ile geçerli kabul edilecek.

Çalışma iznini yenilemek isteyenlerden yeni sağlık raporu, adli sicil kaydı ve özel güvenlik yenileme eğitimi sertifikası istenirken, izin verileceklere yeniden arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması yaptırılması öngörülüyor. Müsteşar Osman Güneş, özel güvenlikçilerin çalışma belgesi alabilmesi için yenileme eğitimlerinin 60 ders saatinden oluşacağını açıkladı. Teorik ve uygulamalı dersler ilgili eğitim kurumu tarafından, temel eğitim konuları arasından seçilerek oluşturulacak. Dersler, eğitim konularındaki son gelişmeleri ve yargı içtihatlarını da kapsayacak. Yenileme eğitiminin yirmi ders saati silah eğitimine ayrılacak. Eğitimden sonra, yazılı ve uygulamalı sınavda başarılı olanlara özel güvenlik yenileme eğitimi sertifikası düzenlenecek. Sertifika alamayan özel güvenlikçi, mesleğe veda edecek.

En geç 31 Kasım 2009'a kadar tamamlanacak eğitimlerde müfredata uyulacak ve İçişleri Bakanlığı'ndan faaliyet izni alan kurumlarca bu eğitimler verilecek. Müfredatta belirtilen "Genel Kollukla İlişkiler" dersi için Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tavsiye edilen kitaplar esas alınacak. SEDAT GÜNEÇ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber