Emniyet 'işkence'ye avukat vermedi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 10 Temmuz 2009 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşkence sonucu öldüğü öne sürülen Mustafa Kükçe davasında alışılagelenin aksine emniyet müdürlüğü sanık polislere avukat tahsis etmedi

İSMAİL SAYMAZ

İSTANBUL - Ümraniye'de, hırsızlık iddiasıyla gözaltına alınıp üç ayrı karakol gezdirildikten sonra konulduğu cezaevinde ölen 24 yaşındaki Mustafa Kükçe ile ilgili şüpheli yedi polisin yargılanmasına başlandı. Kükçe'nin ölümünden yaklaşık iki yıl sonra dün görülen ilk duruşmada, alışılagelenin aksine Emniyet Genel Müdürlüğü, şüpheli polisler için avukat görevlendirmedi. Duruşma sonrası Kükçe'nin ailesi polislere tepki gösterdi.

Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen davaya, ?Kasten yaralama sonucu ölüme sebebiyet vermek'ten 16 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan polislerden Talip Aksoy, Ahmet Altun ve Elvan Çakıcı katıldı, İkisi doğu görevine atanan diğer dört şüpheli ise duruşmaya gelmedi. Şikâyetçi olarak da, Mustafa Kükçe'nin babası Adem ile eşi Sevda Kükçe ile ailenin avukatı Eren Keskin, hazır bulundu.

Emniyet Genel Müdürlüğü, ?ölüme sebebiyet vermek, işkence veya kötü muamele' suçları nedeniyle polisler aleyhine açılan davalardan farklı olarak Kükçe davasındaki sanık polislere avukat tahsis etmedi.

İfadeleri alınamadı

Bu nedenle, sanık polislerin ifadeleri avukatları bulunmadığı için alınamadı. Polisler davanın bir sonraki duruşması için avukat tutacaklarını söyledi.

Duruşma başladığında baba Adem Kükçe, polisleri görünce fenalaşırken, Sevda Kükçe gözyaşlarını tutamadı. Baba Kükçe, ?Oğlumu işkenceyle öldürdüler. Cezalandırılmalarını istiyorum? derken, Sevda Kükçe de ?Savcıdan da şikâyetçiyim. Eşimi hastaneye götürebilirdi? dedi. Avukatları Eren Keskin de soruşturmanın iki yıl sürdüğünü anımsatarak, şöyle konuştu: ?Her gün savcılığa gidip yardımcı olabileceğimizi söylememize rağmen davanın açılması bu kadar uzun zaman almıştır. Adli Tıp Raporu'nda ve daha önceki raporda vücuttaki ekimozlar sabit olmasına rağmen dava açılmadı.?

Duruşmada gerginlik

Duruşma sırasında baba Kükçe, polislere ?Şerefsizler' deyince hâkim müdahale etti. Sevda Kükçe ise ?Onların çocukları yok mu? diye tepki gösterdi. Gerginlik duruşma sonrası da devam etti. Kükçe ailesi, şüpheli polislere saldırmak istedi. Ancak polisler kaçarak kurtuldu. Bu arada aile, adliye polislerince sakinleştirildi.

İki çocuk babası Mustafa Kükçe, 14 Haziran 2007'de hırsızlık iddiasıyla gözaltına alınmış, Ümraniye Şehit Sevgican Polis Merkezi, Dudullu Şehit İsmail Akkoyun Polis Merkezi ve son olarak Çakmak Polis Merkezi'ne götürülmüştü. Ailesinin karakoldan çıkarken baygın halde gördüğü Kükçe tutuklanmış, 16 Haziran'da yaşamını yitirmişti. Dava açılma süreci iki yıl sürdü. Polisler hakkında önce ?takipsizlik' verdi. Ailenin itirazı üzerine bu karar bozuldu ve polisler hakkında ?zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılarak, kamu görevlisinin ölüme sebebiyet verecek şekilde kasten yaralama' suçundan dava açtı. Polisler 16 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber