Toplu görüşmelerin 6. turu başladı... Hükümetten zam teklifi bekleniyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Ağustos 2009 14:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Toplu görüşmelerin 6. turu başladı

Kamu İşveren Kurulu ile memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerin 6. turu başladı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Başbakanlık Merkez Bina'daki toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, memur maaşlarına yapılacak zam konusundaki mali portrenin bugün açıklanacağını söyledi.

Ayrıca Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın toplu sözleşme ve grev hakkı konusunda ilgili bakanlarla yapacağı görüşme ve hazırlıkla toplantıya gelmesini beklediklerini ifade eden Gündoğdu, artık bu konuda yol haritasının çıkarılmasını ve ILO sözleşmelerinin gereğinin yapılmasını istediklerini vurguladı.

Gündoğdu, işçi ve memurların sendikal haklarındaki ayrımdan kaynaklanan kaderin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Memur maaşlarına 2002'den sonra yapılan zamlarla ''hazinenin alacaklı'' olduğu yönündeki değerlendirmeleri eleştiren Gündoğdu, burada yanlış bir hesap olduğunu, hesabın düzgün yapılması gerektiğini bildirdi.

Gündoğdu, 2002'den sonra devletin personele ayırdığı bütçenin gayrisafi milli hasılaya oranının gerilediğini belirterek, ''Türkiye büyüsün, memur yerinde saysın yaklaşımını kabul etmiyoruz. Gayrisafi milli hasıladaki büyümeden çalışanlar da pay almalı. 2002-2007 döneminde memurlar alacaklı durumda'' diye konuştu.

Toplu görüşmelerde memur maaşlarına yapılacak zam için kaynak bulunması konusundaki yaklaşımları da değerlendiren Gündoğdu, ''Para basılacaksa, bu bizim sorunumuz değil, kaynağı bulması gereken hükümettir'' dedi.

Gündoğdu, bir soru üzerine, hükümetin masaya getireceği teklif karşısında toplantıyı terk etmek gibi bir yaklaşımlarının söz konusu olmayacağını, diyalogla masanın etkinliğini artırmaya çalışacaklarını kaydetti.


Hükümet, memura zam teklifini bugün açıklıyor

İki milyonu aşkın memuru ilgilendiren toplu görüşmelerin 5. turunda da hükümetin zam teklifi netleşmedi. Hükümet, 2010 yılında uygulanacak maaş zammı ile ilgili teklifini bugün masaya getirecek.

15 Ağustos'tan bu yana devam eden toplu görüşme sürecinde 5. görüşmeden de sonuç çıkmadı. Görüşmelerde memur sendikaları hükümetten zam teklifini açıklamasını isterken hükümet, memurlara gelecek yıl vereceği maaş zammını bugün açıklayacağını duyurdu. Görüşme sonrası açıklama yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, hükümetin zam teklifini getirmediğini belirterek, "Siyasî irade henüz masaya oturmadı.'' dedi. Gündoğdu, hükümetin henüz bir teklifle gelmemesini sağlıklı görmediklerini kaydetti.

Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız ise, "Sayın Bakan 'abartılı rakamlarla kamu çalışanlarını beklentiye sokmayın' ifadesini kullanmıştır. Hazine müsteşarı, bu seneki enflasyon hedefiyle gelecek seneki enflasyon hedefini kümülatif değerlendirdiğimizde 2010 yılı sonu itibarıyla yüzde 11 oranında toplam enflasyon gerçekleşeceğini, 2009 yılı itibarıyla yüzde 8,7'lik enflasyon farkı, daha doğrusu ücret artışı sağlandığını ifade ederek, yüzde 11'den geriye kalanın zam olarak yansıtılabileceği şeklinde bir ifade kullanmıştır. Yani öyle görünüyor ki Kamu İşveren Kurulu, yüzde 2,3'lük bir artışı dile getirecektir. Bunlar kamu çalışanlarının beklentilerine cevap veren sonuçlar değildir." dedi.

MEMUR TALEPLERİNİN MALİYETİ

Öte yandan, toplu görüşmelerde memur konfederasyonlarının zam taleplerinin bütçeye getireceği maliyet hesaplandı. Toplu görüşmeler kapsamında oluşturulan mali ve sosyal haklara ilişkin komisyon, çalışmasını tamamlayarak raporunu toplu görüşme heyetlerine sundu. Komisyon çalışmasında, Memur-Sen'in taleplerinin merkezi yönetim bütçesine 14,033, KİT bütçelerine 991 ve Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesine 2,455 milyon lira maliyet getireceği tespit edildi. Türkiye Kamu-Sen'in taleplerinin ise merkezi yönetim bütçesine 21,985, KİT bütçelerine 1,036 ve Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesine 2,787 milyon lira maliyet getireceği belirlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber