2004 yılı Bütçe Çağrısı yayımlandı

Haber Giriş : 01 Temmuz 2003 10:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2004 yılı Bütçe Çağrısı yayımlandı

Başbakanlıktan:

2004 Yılı Bütçe Çağrısı

29.06.2003 tarih ve 25153 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır

3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra göreve gelen 58. Hükümet ile 23 Mart 2003 tarihinde güvenoyu alan 59. Hükümet, vatandaşlarımızın uygarca bir yaşam standardına ulaşması yolunda en önemli engellerden birini teşkil eden yapısal ve ekonomik sorunların ortadan kaldırılması amacıyla alacağı tedbirleri, Acil Eylem Planı kapsamında üç aylık, altı aylık ve yıllık dönemler itibariyle açıklanmıştır.

Ekonomik istikrarı sağlamış, rekabetçi bir piyasa yapısı oluşturmuş, sürdürülebilir bir kalkınma ortamını yakalamış ve bunun nimetlerini adil bir şekilde dağıtan, yoksulluğun ve yolsuzluğun giderildiği, özgür ve müreffeh insanların barış içinde yaşadığı, çağdaş dünya ile entegre olmuş demokratik bir Türkiye misyonunu gerçekleştirmeyi hedeflemekteyiz.

Bu amaçla icraatlarını sürdüren Hükümetimiz ilk bütçesini 2003 yılında uygulamak üzere yürürlüğe koymuştur. Bu bütçe ile ortaya konulan hedefler, istikrarlı bir makro ekonomik ortam sağlamak, mali disiplini tesis etmek ve sürdürmek, borç stokunu azaltmak, temel yapısal reformları gerçekleştirmek ve Türkiye'nin kalkınma potansiyelini harekete geçirmek olmuştur.

Yıllardır ülkemizin en büyük sorunu olan ve enflasyonun temel nedenleri arasında bulunan yüksek kamu açıklarının, hem gelirin artırılması hem de kamu harcamalarında gerekli tasarruf ve etkinliğin sağlanması suretiyle kalıcı bir şekilde aşağılara çekilmesi konusunda gerekli ortam sağlanmış ve 2003 yılı için hedeflenmiş bulunan % 6,5 faiz dışı fazla hedefi planlandığı şekilde gerçekleşme sürecine girmiştir.

Irak Savaşının temel makroekonomik verilere olumsuz etkisi, savaşın uzun sürmemesi ve zamanında alınan tedbirler neticesinde sınırlı düzeyde kalmış, para politikaları ile birlikte eş güdümlü bir şekilde uygulanan maliye politikaları neticesinde enflasyon düşme eğilimine girmiş ve bu gelişmelere piyasalar olumlu destek vererek ekonominin istikrara kavuşma sürecini pozitif yönde ekilemiştir.

Ülkemiz ekonomisinde özlenen bu olumlu gelişmelerin sürdürülebilmesi, büyük ölçüde planlanan makro dengelerin korunabilmesine, bu da kamu maliyesi alanında güçlü politikaların kararlılıkla uygulanması ve yapısal reform programının hedefine ulaşmasına bağlı bulunmaktadır. Bu çerçevede, 2004 yılı bütçesi program hedefleri ile uyumlu bir şekilde hazırlanıp Meclisimizin onayına sunulacaktır.

Hükümetimiz, enflasyonla mücadele ve ekonomide istikrar sağlanması politikalarına bağlı kalmakla beraber, reformların başarı ile devam ettirilebilmesi için toplumun fakir kesimlerinin sosyal korunmaya alınmasının öneminin bilinicindedir. Bu amaçla, elde edilen kamu kaynaklarının, toplumun en fazla ihtiyaç duyan kesimlerine aktarılmasını sağlamaya yönelik sosyal destek programlarının daha iyi bir şekilde uygulanması suretiyle sosyal içerikli harcamaların etkinliği artırılacaktır.

Gerçekleştirmiş olduğumuz reformlar kuşkusuz bütçeleme anlayışına da yansıyacak ve 2004 yılı bütçesi yeni bir yaklaşımla hazırlanacaktır. Devletimizin sahip olduğu imkanların ve halkımızdan toplanan vergilerin en etkin bir şekilde kullanılması ve azami seviyede hizmete dönüşebilmesi için, gelişmiş ülkelerde uygulanmakta olan stratejik planlama ve performansa dayalı bütçelemeye geçilmesi konusunda gerekli çalışmalar yapılacaktır.

Devlet harcamalarının kurumsal, fonksiyonel ve ekonomik analizlerinin uluslararası standartlara göre yapılabilmesine imkan sağlamak amacıyla analitik bütçe sınıflandırması geliştirilmiş ve 2003 yılında pilot kuruluşlarda uygulanmış olup, 2004 yılı bütçe hazırlık çalışmaları söz konusu bütçe sınıflandırmasına göre yürütülecektir. Bu çerçevede, genel ve katma bütçeli kuruluşlar 2004 yılı bütçe tekliflerini, Maliye Bakanlığınca hazırlanacak Bütçe Hazırlama Rehberinde yer alacak olan analitik bütçe sınıflandırması esaslarına göre yapacaklardır.

2003 yılında yapılmış ve yapılacak olan yapısal reformlara paralel olarak, konsolide bütçeden kaynak alan her bir kurumun, 2004 yılı bütçe çalışmalarında kuruluş amaçlarını esas alması, hizmet mükerrerliklerine fırsat vermemesi, yapmakta olduğu hizmetlerin devamına gerek duyulması halinde ise, sadece öncelikli ve temel hizmetlerin yürütülmesi için gerekli ödenek talebinde bulunması esas olacaktır.

Genel ve katma bütçeli kuruluşlar, 2004 yılı ödenek tekliflerini Yüksek Planlama Kurulu Kararı ile belirlenen makroekonomik büyüklükler ve ödenek teklif tavanları içinde kalmak suretiyle hazırlayacaklardır.

Belirlenen ödenek tavanları, gösterge niteliğinde olup, kurum ve kuruluşların ihtiyaçları ve bütçe imkanları çerçevesinde, Maliye Bakanlığı ile Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ile yapılacak görüşmeler sonucunda yeniden belirlenebilecektir.

2004 yılı bütçe hazırlık çalışmalarına katılacak olan personele, hem meşakkatli bütçe sürecinde üzerlerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirecekleri, hem de analitik bütçe sınıflandırmasına geçişten kaynaklanacak güçlükleri üstün gayretleriyle aşacakları inancıyla başarılar diler, bilgi ve gereğini önemle arz ve rica ederim.

Recep Tayyip ERDOĞAN

Başbakan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber