Maliye Bakanlığından, hazırlık ödeneği için olumsuz görüş

Eğitim öğretim hizmetleri sınıfında bulunan öğretmenlere ödenmekte olan hazırlık ödeneğine ilişkin olarak 7 yıldır haber yapmaktayız. Yayımladığımız Sayıştay kararları sonrasında bu ödeneğin ödenmesine ilişkin sorunlu konular azalmıştı. Son olarak Milli Eğitim Bakanlığı da Sayıştay kararları doğrultusunda, amaçsal bir yorum yapmış ve öğretmenler lehine görüşler vermeye başlamıştı. Ancak, Maliye Bakanlığının yeni tarihli bir görüş yazısında, tam 7 yıl öncesine dönülmüştür. Bu görüş yazısına göre 30 Eylül'den sonra gerek ilk defa gerekse aylıksız izin veya askerlik dönüşü göreve başlayanlara hazırlık ödeneği ödenmeyecektir. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Eylül 2009 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, hazırlık ödeneğine ilişkin olara, 06/5/2009 tarihli ve 2400 sayılı yazı ile Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünden görüş istemiştir. Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı ise Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 02.07.2009 tarihli ve 8302 sayılı görüş yazısı ile gelen açıklamayı tüm il milli eğitim müdürlüklerine göndermiştir.

Hazırlık Ödeneği Konusunda Tereddütleri Gidermek Maliye Bakanlığının Görevi

Maliye Bakanlığının görüş yazısının giriş kısmında, 13.12.1993 tarihli ve 178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 10 uncu maddesinin (i) bendine göre; ?yürürlükte bulunan mevzuatın mali hükümlerinin uygulanmasını yönlendirmek, bu konuda ortaya çıkacak her türlü meseleyi çözmek ve tereddütleri gidermenin? Maliye Bakanlığının görevleri arasında yer aldığına, 657 sayılı Kanunun Ek 32 nci maddesi hükmü uyarınca ödenmekte olan ve Yılları Merkezi Yönetim Bütçe Kanunlarına ekli "K" Cetvellerinde ilgili öğretim yılı için Bakanlar Kurulu Kararı aranmaksızın ödeme tutarı tespit edilen öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ödeme tarihinin ise Milli Eğitim Bakanlığınca tespit edildiğine dikkat çekilmiş

İŞTE MALİYE BAKANLIĞININ AÇIKLAMASI

Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek 32 nci maddesinin birinci fıkrasındaki; "Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına dâhil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup; fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil ilköğretim müfettişleri hariç) her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Bakanlar Kurulunca belirlenecek miktarda, öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir." hükmüne göre ödeniyor.

Bu hüküm ışığında hazırlanan Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 02.07.2009 tarihli ve 8302 sayılı görüş yazısındaki aşağıdaki açıklamalar çerçevesinde Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneğinin ödenmesi işlemi gerçekleştirilecektir.

1- Milli Eğitim Bakanlığınca tespit edilen öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ödenmeye başlanacağı tarihten, 30 Eylül tarihine kadar fiilen görevinin başında bulunan öğretmenlere bu ödenek ödenecektir.

2?657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak görevlendirilen öğretmenlere hazırlık ödeneği verilmektedir. Ancak 30 Eyülden sonra göreve başlayan 4/B'li öğretmenlere de hazırlık ödeneği verilmeyecektir.

3-Öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ödendiği aydan sonraki bir tarihte öğretmenlik görevine ilk defa açıktan atanan öğretmenlere Öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenmeyecektir.

4- Öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ödendiği aydan sonraki bir tarihle öğretmenlik görevine ücretsiz izin dönüşü başlayanlara Öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenmeyecektir.

5- Öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ödendiği aydan sonraki bir tarihle öğretmenlik görevine askerlik görevinden sonra başlayanlara Öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenmeyecektir.

6-Disiplin soruşturması nedeniyle açıkta bulunan ve öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ödendiği ay içerisinde gayri iradi olarak görevinin başında bulunamayan öğretmenlere, daha sonra idare tarafından görevlerine başlatılmaları halinde Öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenecektir.

7-Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadroda bulunup Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü yöneticilerine Öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenecektir.

8-Öğretmenevleri. 3797 sayılı "Milli Eğitim Bakanlığı"nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun un 7aşra Teşkilatı başlıklı 53 üncü maddesinde belirtilen Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı kapsamında yer verilen eğitim ve öğretim kurumları arasında sayılmadığından ve eğitim ve öğretim faaliyetleri ile herhangi bir ilişkileri bulunmadığından bu işletmelerde Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadroda bulunmakla birlikte yönetici olarak görevlendirilenlere Öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenmeyecektir.

9-Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu olarak faaliyet gösteren ve eğitim öğretim ile ilgili bir birim olarak kabul edilen söz konusu birim yöneticilerine ise Öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenecektir.

10-Eğitim ve Öğretim Hizmetleri sınıfına dâhil öğretmen unvanlı kadroda bulunup Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü yönetici ve öğretmenlerine ise Öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenecektir.

11-Eğitim ve Öğretim Hizmetleri sınıfına dâhil öğretmen unvanlı kadroda bulunup Milli Eğitim Müdürlüklerinde eğitim ve öğretimle ilgili çalışma yapmak üzere geçici görevle görevlendirilen öğretmenlere Öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenecektir.

12-Eğitim ve Öğretim Hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadroda bulunup Milli Eğitim Müdürlüklerinde yönetici (il, ilçe milli eğitim müdürü ve müdür yardımcısı veya şube müdürü) olarak vekaleten veya tedviren görevlendirilenlere Öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenecektir.

13-Öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ödendiği tarihte görevde olup daha sonraki bir tarihten geçerli olmak üzere emeklilik talebinde bulunanlar ile ölüm, emeklilik ve istifa halinde önceden ödenmiş bulunan Öğretim yılına hazırlık ödeneği geri alınmayacaktır.

Yukarıda yer verdiğimiz Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 02.07.2009 tarihli ve 8302 sayılı görüş yazısının (a) bendindeki; ?Bakanlığınızca; öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ödeme tarihi olarak belirlenen tarihten 30 Eylül tarihine kadar fiilen görevinin başında bulunan öğretmenlere bu ödeneğin ödenmesi, öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ödendiği aydan sonraki bir tarihte öğretmenlik görevine ilk defa açıktan atanan öğretmenler ile (657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamındaki sözleşmeli öğretmenler dahil) ücretsiz izin ve askerlik görevinden sonra tekrar öğretmenlik görevine başlayanlara ise söz konusu ödeneğin ödenmemesi,? hükümleri ?Bakanlık Hazırlık Ödeneğine Son Noktayı Koydu? haberimizde yer verdiğimiz Sayıştay kararlarına ve ?İl MEM'ler öğretim yılına hazırlık ödeneğinde hala yanlış yapıyor? haberimizde yer verdiğimiz Sayıştay kararlarına atıfta bulunarak hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığının görüş yazılarına aykırılık teşkil etmektedir.

Çünkü Sayıştay kararlarında; Öğretim yılına hazırlık ödeneğinin, öğretmenlerin fiilen yürüttükleri görevin gereği olarak öğretim yılı boyunca ortaya çıkabilecek şahsi ders araç ve gereç ihtiyaçlarının teminine katkıda bulunmak, böylece etkin ve verimli çalışmalarına olanak sağlamak amacıyla ödendiğine vurgu yapılmış ve bu nedenle de, eylülden sonra göreve başlayan öğretmenlere Öğretim yılına hazırlık ödenebileceği belirtilmiştir. Bu nedenle sendikaların bu yazıya dava açmaları gerekmektedir.

Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber