Gençlik spor müfettişlerinin ortaya çıkardığı sahtekarlık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ocak 2010 08:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Kayak, Kürek gibi 24 federasyonun millilik belgeleri incelendi, 357 belgeden 102'si sahte çıktı. Belgeler hem üniversiteye girişte hem kredi alırken avantaj sağlıyor

ANKARA - Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) Teftiş Kurulu'nun, bir ihbar üzerine Kürek Federasyonu'nun verdiği ?millilik belgeleri'yle ilgili başlattığı inceleme, büyük bir skandalı ortaya çıkardı: 24 federasyonun verdiği 357 millilik belgesinden 102'si sahte... Üniversiteye girişte de ek puan getiren belgelerin iptaliyle birlikte, bu öğrencilerin okullardan kaydının silinmesi de gündemde.

GSGM Teftiş Kurulu, bir yıl önce, ilk olarak Kürek Federasyonu'nda inceleme başlattı. 16 sporcunun millilik belgesini mercek altına alan müfettişler, belgelerden hiçbirinin geçerli olmadığını, hatta iki sporcuya da fazladan birer adet sahte belge verildiğini tespit etti. Böylece 16 sporcuyla ilgili incelemede 18 sahte belgeye ulaşan Teftiş Kurulu, incelemenin kapsamını genişletti.

GSGM Teftiş Kurulu bir yıllık süreçte, 24 federasyon tarafından verilen toplam 357 millilik belgesinden 102'sinin geçersiz olduğunu belirledi. Kurul, milli takımlarda yer almayan kişilere ya da yönetmelik kapsamına girmeyen spor organizasyonlarında milli olanlara verilen belgeleri iptal etti.

Olmayan branş karatecileri

Millilik belgeleri iptal edilen ya da eksik evrakla verildiği belirlenen kişilerle ilgili dosyalar, ÖSYM, YÖK ve Kredi Yurtlar Kurumu'na da gönderildi. Geçersiz millilik belgesinin sağladığı ?ek puan' avantajıyla üniversiteye yerleştirilen ya da yurt ve öğrenim kredisi imkanlarından yararlanan öğrencilerin, yapılacak yargılamanın ardından, öğrenim gördükleri üniversitelerdeki kayıtlarının silinmesinin yanı sıra yurtlardan çıkarılma ve kredilerinin kesilmesinin de gündeme gelebileceği belirtildi.

Bu arada, Elif Oruçlu ve Bilal Köksal isimli sporcuların, Türkiye Karate Federasyonu'nun üye olmadığı Dünya Shotokan Karate Federasyonu'ndan aldıkları millilik belgelerini bazı kurumlarda kullandığı belirlendi. Türkiye'nin milli takımının bulunmadığı ?shotokan karate' branşındaki millilik belgelerine, Kemal Berber ve Hayrettin Çamurcu isimli kişilerin ?dünya federasyonunun yöneticisi' gibi imza attığı da ortaya çıktı. Her iki sporcuyla ilgili dosya başsavcılığa gönderilirken, Kredi Yurtlar Kurumu da bilgilendirildi. Toplam 13 sporcuyla ilgili inceleme gerçekleştirilen Sutopu Federasyonu'nda da Veysel Emir Kuzu ve Berkan Günçağ isimli sporcuların dosyaları başsavcılığa gönderildi.

En çok inceleme 80 sporcunun millilik belgesiyle ilgili olarak Kayak Federasyonu'nda yapılırken, Binicilik Federasyonu hakkında incelemeye gerek görülmedi. Güreş, voleybol, hentbol, işitme engelliler, bisiklet, çim hokeyi, badminton, bilardo, atletizm, üniversite sporları ve okul sporları federasyonlarında ise incelemelerin halen devam ettiği öğrenildi.

Kimlere veriliyor?

Millilik belgesi; olimpiyat oyunları, Avrupa şampiyonaları, dünya şampiyonaları, Akdeniz oyunları, Karadeniz oyunları, Güneydoğu Avrupa ülkeleri oyunları, Üniversite Oyunları, Dünya ve Avrupa Gençlik Olimpik Festivalleri, Uluslararası Askeri Sporlar Konseyi'nce (CISM) her dört yılda bir yapılan dünya askeri oyunları ile uluslararası federasyonlarca düzenlenen ve olimpiyat oyunlarına katılabilme konusunda kalifikasyon niteliği taşıyan turnuvalarda, milli formayı giyen sporculara veriliyor.

Millilik belgesi, öğrencilerin Spor Akademileri'ne girişinde öncelik sağlıyor. Kredi Yurtlar Kurumu'na bağlı yurtlardan yararlanmanın yanı sıra üç kat fazla burs avantajı var. Millilik belgesi KPSS'ye girmeden öğretmen olarak atanma yolunu da açıyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber