Gelirler Kontrolörlerinin Tepkileri Devam Ediyor

Kamu yönetimi reformu tasarısı bile bu kadar tartışma yaratmamıştı. Gelir İdaresinin Yeniden Yapılanması adına bugüne kadar 4 yasa tasarı taslağı hazırlandı. Son taslak 43 üyesinin hesap uzmanı olduğu 48 üyeli vergi konseyi tarafından hazırlanmıştır. Son hazırlanan tasarı da, gelirler kontrolörlerinin tepkisini çekmiştir. Yaşanan gelişmeler üzerine, bugün tüm gelirler kontrolörlerinin katılacağı geniş katılımlı bir toplantı yapılması karar alınmış olup, üst yönetimdeki Kontrolörlerin istifası ve tüm Kontrolörlerin mühür iadesi gündemde bulunmaktadır. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 05 Şubat 2005 02:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aynı Tas Aynı Hamam

Gelir İdaresinin Yeniden Yapılanması adına bugüne kadar 4 yasa tasarı taslağı hazırlandı. Bu taslakları hazırlayanlar Maliye Bakanlığındaki Hesap Uzmanı kökenli bürokratlardır. Katılımcılıktan uzak bir anlayış içinde hazırlanan bu taslaklarda meslek taassubu mantığı, öncelikle, yer almaktadır. Daha önce hazırlanan taslaklar kamuoyunda tartışılıp yoğun eleştirilere maruz kalınca, en son tasarı objektif bir bakış açısı ve Türkiye'nin yararına olduğu imajı verilmek adına Vergi Konseyine hazırlatılmıştır. 48 üyesi bulunan Vergi Konseyinin 43 üyesi Hesap Uzmanı kökenli olup, son tasarıda da önceki tasarılardaki ?önce kurul? anlayışı sürdürülmüştür.

68 yıldır etkin, adaletli ve verimli çalışmalarıyla hem vergi idaresi içinde hem de mükellefler nezdinde objektif ve adil bir denetim birimi olarak bilinen Gelirler Kontrolörleri, son tasarı taslağı ile belirsiz, yetkisiz ve etkisiz bir konuma sokulmak istenmektedir.

Gelirler Kontrolörleri Devre Dışı :

Vergi Konseyi tarafından yapılan çalışmaya, farklı kesimlerin katıldığı imajı verilmesi için, birkaç defterdar davet edildi. Ancak, davet edilen defterdarlar ve Maliye bürokratları da Hesap Uzmanı kökenlidir. Bu çalışmalara bilinçli olarak Gelirler Kontrolörleri davet edilmedi. Vergi Konseyinin tasarı metninde de Gelirler Kontrolörlerinin yok edilmesine yönelik düzenlemelere yer verildi.

· Statü sorunu belirsizliğini koruyor.

· Bağımsızlıkları ortadan kaldırılıyor.

· Vergi Denetmenliğinden Gelirler Kontrolörlüğüne geçiş öngörülüyor.

· Mesleğe alınma, yetki ve yeterlik sınavları başka birimlere devrediliyor.

Vergi Konseyi 180 Derece Çark Etti:

TÜSİAD ve Vergi Konseyi tarafından Aralık/2003 ayında yayınlanan çalışmada ( Yayın No: TÜSİAD ?T/2003?12/375 ) vergi denetim birimlerinin Gelir İdaresi çatısı altında konsolidasyonu öngörülürken, Ocak/2005 ayında Vergi Konseyi tarafından hazırlanan GİB tasarısında daha önceki görüşlerinin aksine Gelirler Kontrolörleri, bilinçli olarak, belirsiz bir konumda bırakılmıştır.

Vergi Konseyi Önceki Tasarıların Etkisinde Kaldı :

Vergi Konseyi tarafından hazırlanan tasarıda daha önceki tasarılardaki eksikliklerin bir kısmı giderilirken en önemli konu olan çok başlı vergi denetimi sorunu çözülmedi. Bu konuda kurul kaygıları ülke menfaatlerinin önüne geçti.

Gelir İdaresinin Yeniden Yapılanmasının amacı; etkin vergi toplayan, vergiyi tabana yayan, verimli bir gelir idaresi kurulmasıdır. Oysa, hazırlanan tasarıya bakıldığında, vergiyi toplayacak ve tabana yayacak vergi daireleri ele alınmamıştır. Gelir idaresi içinde ve dışında o kadar çok kurul kurulmuştur ki, bu durum, hantallığın yeni idari sisteme taşınmasından başka bir şey değildir. Hazırlanan tasarıda ?Bakanlık denetim elemanı? ibaresi icat edilerek birçok Hesap Uzmanına yeni kadrolar ihdas edilmekte, uygulamada hızlı ve etkin çalışma sağlanması gerekirken oluşturulan ?İcra Kurulu?, ?Vergi Danışma Komitesi?, ?Ulusal Mali Veri Kurulu?, ?Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü?, ? Denetim Koordinasyon Kurulu? ve ?İzleme Komitesi? gibi birçok yeni oluşumla yapı sadelikten çıkarılmakta, denetimdeki çok başlılığın yanı sıra merkezde de çok başlılık kargaşası yaratılmaktadır.

Gelirler Kontrolörleri İstifaya Gidiyor.

Vergi Konseyine hazırlatılan Gelir İdaresinin yeniden yapılanmasına ilişkin son tasarıda, sorunlara çözüm getirilmediği gibi, Gelirler Kontrolörlüğünü belirsiz duruma getirildiğini gören Gelirler Kontrolörleri 05.02.2005 Cumartesi günü Ankara'da Dünya Ticaret Merkezi Tahran Caddesi No:30 Kavaklıdere adresinde tüm Gelirler Kontrolörlerinin katılacağı geniş kapsamlı bir toplantı yapacaktır. Gelirler Kontrolörlerine karşı Bakanlığın hesap uzmanı kökenli bürokratlarının olumsuz tavırlarına tepki olarak üst yönetimdeki Kontrolörlerin istifası ve tüm Kontrolörlerin mühür iadesi gündemde bulunmaktadır.

31.01.2005/ANKARA

Kemal TURAN
Genel Başkan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber