?Cep'te rekabet ?sınırsız'a kaydı standart tarifeden kaçış başladı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 11 Ocak 2010 09:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Erkan Çelebi

GSM operatörleri, rekabeti belli bir bedel karşılığında sınırsız görüşme paketlerine kaydırırken, kişi başına aylık konuşma süresi 205 dakikaya çıktı. Yeni kampanyalarda ise operatörlerin standart tarifeleri cazip olmaktan çıktı.

CEP telefonu abone sayısının 70 milyona dayandığı Türkiye'de, numara taşınmasına izin verilmesiyle birlikte başlayan tarife yarışı, yeni yılla birlikte iyice kızıştı. Bunda da günde ortalama 40 bin abonenin numarasını başka bir GSM operatörüne taşıması etkili oldu. Birbirlerinden abone çalmak ya da abonelerini kaptırmak istemeyen cep telefonu operatör kuruluşları da sınırlarını zorlayarak, peş peşe cazip kampanyaları devreye soktu.

205 dakikaya çıktı

Rekabetin belli bir sabit ücret karşılığında sınırsız görüşme paketlerinde yoğunlaşması, kişi başına aylık konuşma süresinin 170 dakikadan 205 dakikaya çıkarırken, Türk Telekom da pazar payını kaptırmamak için yeni sabit hat tarifelerini devreye sokmak zorunda kaldı. GSM operatörü kuruluşlar, yeni yılla birlikte görüşme ücretlerine sessiz sedasız zam yaparken, bundan köntör ücretleri de nasibini aldı. Faturasız hatlarda kullanılan 100 kontör ücreti 20 TL'ye çıkarken, 250 kontör bedeli de 50-51 TL arasında değişmeye başladı.

Paketler çarpışıyor

Yeni kampanyalar, operatörler arasında rekabeti de beraberinde getirirken, standart tarifeleri içeren paketler cazip olmaktan çıktı. Arkadaşımız Mehtap Özcan'ın yaptığı araştırmaya göre, GSM operatörleri arasındaki rekabet kamu çalışanlarına yönelik paketlerde yoğunlaşıyor. Ayrıca, Türkcell, abonelerine 89 TL'ye 5 bin dakika görüşme hakkı tanıyan ?Limon'la, Vodafone, aylık bedeli 75 TL olan Cep Limitsiz paketiyle, Avea ise ?Her Yöne Premium' tarifesiyle önplana çıkmaya çalışıyor. Avea ve Vodafone ayrıca, aileleri de yakalamayı hedeflerken, Türk Telekom da abonelerinin cep telefonuna kayışını önlemek için ?Artı Türkiye' uygulamasını devreye soktu.

En cazip tarife kimde

Turkcell, aylık 89 TL karşılığında bin dakikası diğer operatörler olmak üzere toplam 5 bin dakika görüşme sağlıyor. Kamu personeli de 49 TL'ye her yöne 1500 dakika konuşabiliyor. Faturasız hat sahiplerine de 2 kontöre 10 dakika konuşma imkanı tanınıyor.

Vodafone, aylık 75 TL'ye şebeke içi ve sabit hatlarla sınırsız, diğer GSM operatörleriyle de bin dakika görüşme imkanı tanıyor. Aile paketinde ise aile fertleri 50'şer kontör (10 TL) karşılığında bir ay süreyle birbirleriyle sınırsız bedava konuşuyor. 40 TL'ye kamu personelinin birbirleriyle 3 bin dakika, diğer abonelerle de 600 dakika görüşmelerine imkan sağlanıyor. Faturasız hat sahipleri de 2 kontöre 15 dakikaka konuşma imkanı tanınıyor.

Avea, 21.2 TL'ye kamu çalışanlarının şebeke içi birbirleriyle sınırsız görüşmelerine imkan sağlıyor. Ayrıca, 67 TL'ye bin dakikası diğer operatörler olmak üzere toplam 9 bin dakika konuşma hakkı tanıyor. Faturasız hatlarda ise 2 kontöre abonelerine 15 dakika görüşme imkanı sağlıyor. Aile paketinde ise aile fertleri 16 TL'ye bir ay birbirleriyle 3 bin 200 dakika görüşme imkanı tanıyor.

Türk Telekom, ayda 23 TL'ye 200 dakika şehiriçi görüşme imkanı sağladığı Jettvel abonelerine ayda 7 TL farkla 3 bin dakika şehirlerarası görüşme hakkı da tanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber