40 yaşındayım, KPSS ile memur olabilir miyim?

2014 KPSS'ye girecek adayları bilgilendirmek amacıyla "yaş" dosyamızı güncelliyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Haziran 2014 09:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
40 yaşındayım, KPSS ile memur olabilir miyim?

Aşağıdaki dosyayı 2010 yılında hazırlamıştık. 2014 KPSS sınavı dolaysıyla güncelleştirerek yeniden yayımlıyoruz.

KPSS sınav sonuçları, kamuya personel alımlarında başvurulan ana sınavdır. Bu sınav sonuçlarına dayalı olarak bir çok statüde personel alımı yapılmaktadır. Aşağıda bu konuya ilişkin bir tablo bulunmaktadır.

Bu tablonun en önemli kısmı, ÖSYM aracılığı ile yapılan merkezi yerleştirme işlemleridir. Bu yerleştirme işlemleri en adil yerleştirme işlemleridir, zira sözlü sınav uygulanmamaktadır. İşte bu alımlarda genel olarak yaş şartı aranmamaktadır.

PERSONEL ALIM STATÜSÜ YAŞ SINIRI VAR MI? AÇIKLAMALAR
ÖSYM'nin yürüttüğü KPSS tercih işlemleri Üst yaş sınırı yok Merkezi yerleştirmeye esas yönetmeliğin ek-3. madde hükmü gereğince üst yaş sınırı konulmamaktadır. İlana çıkan kurumun mevzuatında yaş sınırı belirtiliyorsa üst yaş sınırı aranabilecektir. Ancak genel olarak ilanların yüzde 90'ında üst yaş sınırı yer almamaktadır.
4/B'li personel alımı Yaş sınırı konulabiliyor Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı çok sayıda sözleşmeli personel almaktadır. Çoğu ilanda yaş şartı yer almamıştır.
Askeri kurumlara sivil memur alımı Üst yaş sınırı yok Genelkurmayın 2009 yılı sivil memur alımı için buraya, Hava Kuvvetleri Komutanlığının sivil alımı için buraya tıklayınız.
İşçi alımı Üst yaş sınırı yok İşçi alım yönetmeliğinin 7/c maddesi gereğince üst yaş sınırı konulmamaktadır.
POMEM alımları Yaş şartı var 3201 sayılı Kanunun ek 24. maddesi hükmü gereğince, erkekler ve bayanlar için sınav tarihi itibarıyle 28 yaşından gün almamak; askerliğini yapmış erkek adaylar için ise 30 yaşından gün almamış olmak şartı aranmaktadır.
İtfaiye eri alım ilanı Üst yaş sınırı yok İçişleri Bakanlığı genelgesi gereğince 30 yaş şartı aranıyordu. Ancak bu şart Danıştay kararıyla iptal edilmiştir.
KPSS-A alımları Yaş şartı var Uzman, müfettiş, denetmen, kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı alımlarında yaş şartı bulunmaktadır. Giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak gerekmektedir.
Kalkınma ajanslarına uzman ve destek personeli alımı Üst yaş sınırı yok Kalkınma Ajansları Personel Yönetmeliğinde sadece KPSS'ye girme şartı aranmayan kadrolar için 50 yaş şartı konulmuş olup, KPSS'ye dayalı alımlarda yaş şartı getirilmemiştir.
Öğretmen alımları Yaş şartı var İlk defaöğretmen kadrolarına atanacaklar bakımından, yönetmeliğin 11/g bendi gereğince, başvuruların ilk günü itibarıyla 40 yaşından gün almamış olmak şartı aranmaktadır. Ancak yargı kararlarına göre, bu şartın daha önce bir şekilde resmi okullara öğretmen olarak atananlar için uygulanmaması gerekmektedir. Danıştay kararı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber