İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinin Çelişkileri

"MEB Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği" 08.12.2004 tarihinde yayımlanmıştır. Bu yönetmelik gereğince özür nedeniyle okula devam edemeyen öğrenciye uygılanacak müeyyide ile "Meslekî ve Teknik Eğitim Yönetmeliği"nin 73. maddesinde belirtilen müeyyide çelişmektedir. Ayrıca yine aynı yönetmeliğin 27. maddesinden ne kast edildiği anlaşılmamaktadır. Ayrıntılar için başlığı tıklayın.

Haber Giriş : 11 Şubat 2005 00:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği'nin 73 maddesinde; "bir ders yılında yapılabilecek en çok özürsüz devamsızlık süresini geçen özürleri bildirilmemiş ya da kabul edilmemiş öğrencilerin tasdiknameleri düzenlenerek kayıtları silinir." hükümleri yer almakta iken, Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinde "Özürleri nedeniyle okula devam edemeyen, okula devam ettikleri hâlde iki dönem notu alamayan öğrenciler ile ikinci dönem okula hiç devam etmeyen öğrenciler, o yıla ait öğrenim haklarını kullanmamış sayılır." hükmü yer almaktadır. Bu hükümler birbirleriyle çelişmektedir. Mesleki teknik eğitim yönetmeliği öğrencinin tasdiknamesi düzenlenerek işliğinin kesilmesini öngörmekte iken orta öğretim kurumları sınıf geçme yönetmeliği öğrencinin bir dönem okula hiç devam etmeyen öğrencinin o yıl öğrenin hakkını kullanmamış sayılacağını hükmeder. Yani öğrenci sene başında okula gelip biraz devam ettikten sonra okula hiç gelmezse bir dahaki yıl okula gelecektir. Bu durum sonsuza dek devam edebilir. Öğrenci biraz okula gelir, daha sonra okula uğramaz ve okuldan öğrenci belgesi alabilir, bu da sakıncalar doğurabilir.

Ayrıca Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği 27 maddesinde "d) Meslekî ve teknik orta öğretim kurumlarında eğitimi okulda yapılan uygulamalı meslek derslerinde dönem notu;
4) Hizmet puanlarının aritmetik ortalamasının,"
hükümleri yer almaktadır. Adı geçen kurumlarda hizmet puanı diye bir tabir bulunmamaktadır.Bu hizmet puanından yönetmeliğin neyi kastettiğinin açıklanması gerekmektedir.

İlgili maddeler:

Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği

Dönem Notu
"Madde 27 ...
d) Meslekî ve teknik orta öğretim kurumlarında eğitimi okulda yapılan uygulamalı meslek derslerinde dönem notu;
1) Öğrencinin dönem içinde yaptığı temrin çalışmaları ile projelere takdir edilen puanların aritmetik ortalamasının,
2) Sınav işlerinde takdir edilen puanların her birinin,
3) Sözlü puanı/puanlarının her birinin,
4) Hizmet puanlarının aritmetik ortalamasının,
5) Ödeve takdir edilen puanın
Aritmetik ortalaması alındıktan sonra nota çevrilerek belirlenir."

"Madde 57 - Özürleri nedeniyle okula devam edemeyen, okula devam ettikleri hâlde iki dönem notu alamayan öğrenciler ile ikinci dönem okula hiç devam etmeyen öğrenciler, o yıla ait öğrenim haklarını kullanmamış sayılır.
Öğrenim süresi içinde ikinci defa sınıf tekrarı durumuna düşen öğrencilerin öğretim yılı sonunda okulla ilişiği kesilir.
Mezun olamayan son sınıf öğrencilerinden sınıf tekrarı yapmış olanlar bir, sınıf tekrarı yapmamış olanlar ise iki öğretim yılı daha başarısız oldukları derslerden sorumluluk sınavına girebilir. Bu sınavlar sonunda da başarısız olan öğrencilerin öğretim yılı sonunda okulla ilişiği kesilir."

Meslekî ve Teknik Eğitim Yönetmeliği

"Meslekî ve teknik orta öğretim programlarında devam-devamsızlık
Madde 73- Meslekî ve teknik orta öğretim programlarında öğrencilerin devam-devamsızlıklarında, "Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme Yönetmeliği"nin ilgili hükümleri uygulanır.
Veliler, öğrencilerin belgeye dayanmayan devamsızlıklarının nedenini kurum yönetimine yazılı olarak bildirirler. Kurum müdürlüğünce, üç gün devam etmeyen öğrencilerin velilerine birinci defa, devamsızlığı toplam yedi güne ulaşanların velilerine ikinci defa, öğrencinin devamının sağlanması gerektiği ve kaydının silineceği iadeli taahhütlü olarak bildirilir.
Sürekli devamsızlıkları, bir ders yılında yapılabilecek en çok özürsüz devamsızlık süresini geçen özürleri bildirilmemiş ya da kabul edilmemiş öğrencilerin tasdiknameleri düzenlenerek kayıtları silinir. Bu durum kütük defterine, devam-devamsızlık defterine, sınıf geçme defterine ve öğrenci dosyasına yazılır.
İşletmelerde meslekî eğitim gören öğrencilerin, kurum müdürlüğü ile işletme arasında yapılan programa göre kurumdaki ve işletmedeki eğitime devamları zorunludur. Her hangi bir nedenle valiliklerce eğitim kurumlarının tatil edildiği tarihte işletmede meslekî eğitime devam etmesi gereken öğrenciler işletmenin koşullarına uyarlar.
İşletmelerde meslekî eğitim uygulamasında öğrencilerin devam-devamsızlıkları işletme tarafından tutulur. Aylık devam-devamsızlık çizelgeleri her ayın sonunda, dönem sonlarında ise dönem bitiminden beş gün önce kurum müdürlüğüne bildirilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber