Hizmet puanı düşük olan zorunludan muaf oldu, yüksek olan da zorunluya gitti

2009 yılında 3 yıllık çalışma süresini tamamlayanlardan başvuruları alınmasına rağmen hizmet puanının yetersizliği nedeniyle zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet bölgelerindeki eğitim kurumlarına ataması gerçekleştirilemeyenler yeni yönetmelikle zorunlu hizmetten muaf sayıldılar. Fakat 2009 yılında I. hizmet bölgesi kapsamındaki resmî eğitim kurumlarında görev yapan zorunlu çalışma yükümlüsü kadrolu öğretmenler den hizmet puanları yüksek olanlar zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet bölgelerine atanmışlardır. Ayrıntılar için tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Mayıs 2010 00:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği 6 Mayıs 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelikte yer alan düzenlemeye göre, 06/05/2010 tarihinden önce göreve başlayanlar zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutulacaklardır.

Milli Eğitim Bakanlığının zorunlu çalışma yükümlülüğünü değiştireceğine ilişkin haberler ilk olarak Memurlar.net'in ?MEB, Zorunlu Hizmet için başlangıç tarihini yeniden belirleyecek? haberinde, 3 Ağustos 2009 tarihinde, yayımlanmıştır.

MEB Zorunlu Hizmet için başlangıç tarihini yeniden belirleyecek iddiasında bulunduğumuz haberde; "Milli Eğitim Bakanlığı muhtemelen Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğini kökten değiştirerek, zorunlu çalışma yükümlülüğünü okullar bazında yeniden belirleyecek ama en önemli değişiklik Zorunlu Hizmet için başlangıç tarihinin yeniden belirlenmesi olacaktır.
Bu tarih şimdiki yönetmelikte 11.06.2000 tarihidir. Hazırlanacak yeni yönetmelikte muhtemelen ?Zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutulacaklar
MADDE (-)- (1) Bakanlık kadrolarına ?/?./2009 (Muhtemelen yeni yönetmeliğin yayınlandığı tarih olacaktır) tarihinden sonra öğretmen olarak atananlardan;
-------------------
zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutulurlar.? şeklinde bir düzenleme yer alacaktır.
Belirlene yeni tarihten önce göreve başlayanlar Zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutulacaklardır.
Zorunlu çalışma yükümlüsü olması nedeniyle yer değişikliğine tabi tutulanlara ise yönetmelikte öngörülen sürelerin doldurulup doldurulmadığına bakılmaksızın özel düzenlemeler geçici maddelerle ihdas edilerek hakları korunacaktır. Ve yer değiştirebilmeleri hususunda düzenlemeler yapılacaktır.?
açıklamasında bulunarak Zorunlu Hizmet için başlangıç tarihinin muhtemelen yönetmeliğin yayınlandığı tarih olacağını vurgulamış, zorunlu çalışma yükümlüsü olması nedeniyle yer değişikliğine tabi tutulanlara ise yönetmelikte öngörülen süreleri doldurulup doldurulmadıklarına bakılmaksızın geçici maddelerle haklarının korunacağını söylemiştik.

06/05/2010 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin ?Zorunlu çalışma yükümlülüğü süreleri? başlıklı 27. maddesi ?(2) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden sonra Bakanlık öğretmen kadrolarında göreve başlayanlar;", 2. fıkrası hükümleri gereğince 06/05/2010 tarihinden sonra göreve başlayanlar zorunlu çalışma yükümlüsüdür.

Aynı yönetmeliğin ?Yürürlükten kaldırılan yönetmelik? başlıklı 56. maddesindeki ?(1) 4/3/2006 tarihli ve 26098 sayılı Resmî Gazete´de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.? hükümleri gereğince önceki yönetmelik yürürlükten kaldırıldığından 06/05/2010 tarihinden önce göreve başlayanlar zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf sayılacaklardır.

Yalnız; Zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf sayılanlar; Yönetmeliğin ?İsteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerde duyuru, başvuru ve tercihler? başlıklı 25. maddesi 3. fıkrasındaki ; ?İlgili yılın 15 Eylül tarihi itibarıyla bulunduğu eğitim kurumunda ya da ilde çalışılması gereken süreyi dolduracak olan öğretmenler yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.? hükümleri ve,

Yönetmeliğin ?İl içi ve iller arası isteğe bağlı yer değiştirmeler? başlıklı 26. maddesindeki 1. , 2. ve 3. fıkralarındaki; ?(1) Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmayanlar, bu yükümlülüğünü tamamlayanlar ya da muaf tutulanlar ile sağlık ve eş durumu özrü nedeniyle zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenmiş olanlardan bulundukları eğitim kurumunda en az 3 yıl süreyle çalışan öğretmenler il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

(2) Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmayanlar, bu yükümlülüğünü tamamlayanlar ya da muaf olan öğretmenlerden bulundukları ilde en az üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

(3) Zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlayan öğretmenler, bu yükümlülüklerini tamamladıkları tarihten sonraki ilk yer değiştirme döneminde yer değiştirme başvurusunda bulunabilirler.? hükümleri gereğince,

özür durumu yer değiştirme işlemleri hariç 3 yıllık süreyi doldurmadan yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır.

Yalnız yönetmeliğin geçici 2.maddesindeki; ?Bu Yönetmelik hükümlerine göre 2010 ve 2011 yıllarında yapılacak isteğe bağlı il içi yer değiştirmeye esas alınan bulunduğu eğitim kurumunda çalışma süresi ?2? yıl olarak uygulanır.? hükümlerine göre; 2010 ve 2011 yıllarında yapılacak isteğe bağlı il içi yer (il dışı hariç) değiştirmelerinde 3 yıl şartı 2 yıl olarak uygulanacaktır.

Ayrıca; ?Zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutulacaklar ile tamamlamış sayılacaklar? başlıklı 30. maddesi 3. fıkrasındaki; ?Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarında görevli iken çeşitli nedenlerden dolayı 1, 2 ve 3 üncü hizmet alanlarına atananlardan zorunlu çalışma yükümlülüğü altı aydan daha az süresi kalanlar zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış sayılır. Altı aylık sürenin belirlenmesinde en son görev yaptıkları zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanı dikkate alınır.? hükümler nedeniyle altı aydan daha az süresi kalanlar zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış sayılacaklar ve Mayıs döneminde yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.

Fakat Zorunlu çalışma yükümlüsü olması nedeniyle yer değişikliğine tabi tutulanların yönetmelikte öngörülen süreleri doldurulup doldurulmadıklarına bakılmaksızın geçici maddelerle haklarının korunmamasının yönetmelikte yer almaması 2008?2009 ve 2010 yıllarında Zorunlu çalışma yükümlüsü olması nedeniyle yer değişikliğine tabi tutulanlar açısından büyük haksızlık doğurmaktadır.

Bizim ?MEB, Zorunlu Hizmet için başlangıç tarihini yeniden belirleyecek? haberini yapmamızın ve MEB Zorunlu Hizmet için başlangıç tarihini yeniden belirleyecek iddiasında bulunmamızın sebebi haberde yer verdiğimiz Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün ?Zorunlu Çalışma Yükümlülüğü Bulunan Öğretmenler? konulu 28/07/2009 tarih ve 63067 sayılı yazılarındaki ?Bakanlığımıza bağlı I. hizmet bölgesi kapsamındaki resmî eğitim kurumlarında görev yapan zorunlu çalışma yükümlüsü kadrolu öğretmenlerden 31 Temmuz tarihi itibarıyla 3 yıllık çalışma süresini tamamlayanlardan, İlgi (b) Kılavuz hükümleri çerçevesinde başvuruları alınmasına rağmen hizmet puanının yetersizliği nedeniyle zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet bölgelerindeki eğitim kurumlarına ataması gerçekleştirilemeyenlerin atama sonuç ekranlarında, atamalarının Ağustos ayı sonunda yapılacağı duyurulmuştu.

Bu durumdaki öğretmenlerimizin, İlgi (a) Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılması gereken atamaları, yeniden tercihleri alınmak ve değerlendirilmek üzere 2010 yılı iller arası zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirme dönemine ertelenmiştir.? açıklamasında hareketle MEB 2010 yılında 31 Temmuz tarihi itibarıyla 3 yıllık çalışma süresini tamamlayanlardan başvuruları alınmasına rağmen hizmet puanının yetersizliği nedeniyle zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet bölgelerindeki eğitim kurumlarına ataması gerçekleştirilemeyenlerin atamalarını, yeniden tercihleri alınmak ve değerlendirilmek üzere 2010 yılı iller arası zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirme dönemine erteliyorsa demek ki Zorunlu Hizmet için başlangıç tarihini yeniden belirleyecek demiştik.

Buna göre 31 Temmuz tarihi itibarıyla 3 yıllık çalışma süresini tamamlayanlardan başvuruları alınmasına rağmen hizmet puanının yetersizliği nedeniyle zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet bölgelerindeki eğitim kurumlarına ataması gerçekleştirilemeyenler yeni yönetmelikle zorunlu hizmet ten muaf sayıldılar.

Dolayısıyla Hizmet Puanı Düşük Olan Zorunludan Muaf Olmuş, Yüksek Olanda Zorunluya Gitmiştir.

İşte 2009 yılında I. hizmet bölgesi kapsamındaki resmî eğitim kurumlarında görev yapan zorunlu çalışma yükümlüsü kadrolu öğretmenlerden 31 Temmuz tarihi itibarıyla 3 yıllık çalışma süresini tamamlayanlardan hizmet puanları yüksek olanlar zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet bölgelerine atanmışlardır.

Bu öğretmenlerde yeni yönetmelikle zorunlu hizmet ten muaf sayıldılar. Fakat yeni yönetmeliğin ?İl içi ve iller arası isteğe bağlı yer değiştirmeler? başlıklı 26. maddesindeki ?(2) Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmayanlar, bu yükümlülüğünü tamamlayanlar ya da muaf olan öğretmenlerden bulundukları ilde en az üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.? Hükümler nedeniyle atandıkları yerde 3 yıl çalışmak zorunda kalacaklardır.

Biz bu durumu önceden görmüş ve sitemizde yaptığımız haberlerde bu sorunun gündeme gelmeden önce ?GEÇİCİ MADDE: Bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önceki, Atama ve Yer Değiştirme hükümleri doğrultusunda zorunlu hizmet yükümlülüğünü yerine getirmek üzere yer değiştirme suretiyle atanmış olan öğretmenler, zorunlu çalışma sürelerini veya bulundukları illerde geçirilmesi gereken süreyi tamamlayıp tamamlamadıklarına bakılmaksızın bu yönetmeliğin yayımı tarihini izleyen ilk yer değiştirme döneminde bulundukları il dışına yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.? Şeklinde geçici bir madde eklenerek çözülmesini tavsiye etmiştik.

Bu geçici madde Sendikaların yönetmelik tavsiyelerinde de yer almış, Sendikalar ve Bakanlık Bürokratlarının bir araya gelerek yaptıkları yönetmelik toplantısında bu geçici madde önerisi üzerinde mutabık kalınmasına rağmen MEB verdiği sözü tutmamıştır.

Bu şekilde geçici maddeler önceki yönetmeliklerde bulunmaktaydı bu yönetmelikte olmaması; 2008?2009 ve 2010 yıllarında Zorunlu çalışma yükümlüsü olması nedeniyle yer değişikliğine tabi tutulanlar açısından büyük haksızlık doğurmaktadır.

Özellikle 2009 yılında I. hizmet bölgesi kapsamındaki resmî eğitim kurumlarında görev yapan zorunlu çalışma yükümlüsü kadrolu öğretmenlerden 31 Temmuz tarihi itibarıyla 3 yıllık çalışma süresini tamamlayanlardan hizmet puanları yüksek olanlardan zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet bölgelerine atananlar açısından hukuki hak doğuracaktır. Bu öğretmenlerin bu bağlamda verecekleri dilekçeler ile açacakları davaları kazanacaklarını varsayıyorum.

Milli Eğitim Bakanlığının yönetmeliğe bu şekilde bir geçici madde eklemesi yerinde olacak çıkabilecek hukuki sorunları önleyecektir. 06/05/2010 tarihinden önce atanan tüm öğretmenlerin faydalanabileceği bir düzenlemenin Bakanlığa bir zararı da olmayacaktır. Çünkü yeni atanan bir öğretmenin biriktirebileceği hizmet puanı da olmayacağından yer değiştiremeyecektir.

En azından Milli Eğitim Bakanlığının bu günlerde çıkaracağı Atama ve Yer Değiştirme kılavuzuna, 2008?2009 ve 2010 yıllarında Zorunlu çalışma yükümlüsü olması nedeniyle yer değişikliğine tabi tutulanların istedikleri yerlere yer değiştirebilmesine yol açabilecek ve 06/05/2010 tarihinden önce atanan tüm öğretmenlerin 3 yıl şartına bağlı kalmadan 1. hizmet bölgelerindeki zorunlu hizmet kapsamındaki okullara yer değiştirebilmesi yönünde biz düzenleme eklemesini beklemekteyim.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber