İş sağlığı ve güvenliği hükümleri, memur için de geçerli olacak

Haber Giriş : 27 Şubat 2005 01:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, halen sadece 4857 sayılı İş Kanunu'na tabi işçiler için uygulanan iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili hükümlerin, memurları da kapsayacak şekilde genişletilmesi için çalışma başlattı.

Bakanlığın çalışmasıyla, 4857 sayılı kanunun koruyucu hükümlerinden yararlanamayan memurlar, tarım ve orman işlerinde çalışanlar ve iş kazalarının en sık görüldüğü işyerleri olmasına rağmen bugüne kadar İş Kanunu kapsamı dışında kabul edilmeleri nedeniyle mevzuatın uygulanamadığı küçük işletmeler de çalışanların da iş sağlığı ve güvenliği kapsamına alınması hedefleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasına ilişkin hükümler barındıran 4857 Sayılı İş Kanunu'ndan sadece işçilerin yararlandığını anımsatarak, bu durumun, çalışanlar arasında iş sağlığı ve güvenliği bakımından ikili bir yapılanmaya yol açtığını ifade ettiler.

Bakanlık yetkilileri, hazırlıkların tamamlanması halinde, özel durumları nedeniyle silahlı kuvvetler ve polis gibi belli kamu faaliyetleri ve sivil savunma hizmetlerinin kapsam dışında tutulacağını, diğer bütün çalışanların iş sağlığı ve güvenliği kapsamına alınacağını belirttiler.

Yetkililer, amaçlarının "işçi, memur, tarımda çalışan, gemi adamı gibi, hangi ad ve statü altında olursa olsun, tüm çalışanların iş sağlığı ve güvenliği bakımından aynı koruma düzeyine sahip kılmak" olduğunu vurguladılar.

"Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi"nin kurulması ve mevcut iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması, iş sağlığı ve güvenliği alanında sosyal tarafların ve sivil toplum kuruluşlarının da katılımcı olduğu bir sosyal diyalog mekanizması oluşturulması da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bu yıl ki hedefleri arasında yer alıyor.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber