Emeklinin 75 milyarı için bankalarla son pazarlık

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Temmuz 2010 10:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekliye ?1 maaş promosyon' hayal olunca SGK bu kez 26 bankanın genel müdürünü Ankara'ya davet etti. ?13'üncü maaş'ın zor olduğunu söyleyen SGK Başkanı Emin Zararsız ?Bankaları zorlayacağız? dedi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 9 milyon 250 bin emeklinin yıllık 75 milyarı bulan maaşı için bankalarla ikinci ve son kez masaya oturacak. Kamu çalışanlarında olduğu gibi maaşların yatırıldığı bankalardan emeklilere de promosyon ödemesi yapılması konusunda bankalarla geçen hafta yapılan ilk görüşmeden olumsuz sonuç çıkmış, bankalar ?emekliye 13. maaş' verilmesine yanaşmamıştı. Yaşanan hayal kırıklığı üzerine SGK Başkanı Emin Zararsız, 26 bankanın genel müdürünü Ankara'ya davet etti.

Zararsız, emeklinin maaşına ?promosyon' vermeleri için bankaları zorlayacağını belirterek ?Bu konuda tabii ki biz zorlayıcı olacağız. Çünkü nihayetinde 9 milyon 250 bin civarında emekliye çok az miktarda da olsa bir şeyin verilmesine vesile olmak bizi mutlu eder? dedi. Zararsız ?Ama olay tamamen bankaların paranın getirisi çerçevesinde yapacakları matematik hesaba dayalı bir konu. Biz elimizdeki tüm imkanları zorlayacağız. Benim kişisel tahminim, ama bunu arzu etmiyorum ve tam aksinin gerçekleşmesi için bütün imkanlarımı zorlayacağım, 13. maaş şeklindeki bir uygulamanın promosyon mahiyetinde gerçekleşmeyeceği. Ama her halükarda bir miktar promosyon konusunda bankaları zorlayacağız? diye konuştu.

ÜMİT YARATILDI, HAYAL KIRIKLIĞI DOĞDU

Zararsız, emeklilere promosyon ödemesi yapılması konusunda bazı kesimler ve basın yayın organlarınca emeklilerde çok büyük ümitler oluşturulduğunu söyledi. Bu ümitlerin arkasında bir gerçeklik olup olmadığının hiç dikkate alınmadığını ifade eden Zararsız, bu ümitler bir gün gerçekleşmediğinde ise hayal kırıklığının büyük olduğunu belirtti. Zararsız şunları söyledi: ?Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu karar çerçevesinde, oluşturulan büyük ümitler de boşa düştü. Üstelik, o iş için mahkemelere gidenler, yığınlarla masrafa katlandı.? ? ANKARA star

Herkese aynı promosyon olmaz

SGK 9 milyon 250 bin emekliye yıllık 75.5 milyar liralık maaş ödemesi yaparken, ortaya çıkan vadesiz mevduat, bankalar için büyük önem taşıyor. Bankalar bu parayı işleterek para kazanırken SGK ise bankaların bu ilgisini belirli bir komisyon karşılığında nakite çeviriyor. Uygulamaya promosyon deniyor. Promosyon tutarı belirlenirken, her kamu kuruluşundaki ücret ortalamasına bakılıyor. Bu yüzden her emeklinin aynı promosyonu alması mümkün görünmüyor. SGK verilerine göre 1 milyon 804 bin memur emeklisinin aylık ortalama maaşı bin lirayı geçiyor. 5 milyon 331 bin SSK emeklisinin aylık ortalama geliri ise 720 lira. 2 milyon 108 bin Bağ-Kur emeklisinin aylık ortalama maaşı 610 lira. Promosyon miktarının ise 300-400 lirayı geçmeyeceğini belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber