Başkontrolör, vergiyi mizahi açıdan ele alan bir kitap yazdı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Temmuz 2010 07:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi Başkontrolörlerinden Taner Akgül, vergiyi mizahi açıdan ele alan bir kitap yazdı. ABD ve diğer ülkelerin vergi ile ilgili esprilerine yer verilen kitapta, çok sayıda fıkra ve karikatür de var...

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Gelirler Başkontrolörlerinden Taner Akgül, 'Vergi Ödüyorsanız Gülmek Hakkınız' isimli kitabıyla, vergiyi mizahi açıdan ele aldı. Akgül, kitabında vergiyle ilgili Amerikan ve diğer ülkelerin esprilerine ve ünlülerin vergi konusundaki sözlerine yer verdi. Vergiye ilişkin çok sayıda fıkranın da bulunduğu kitapta, karikatürler ve 'Maliyecinin Aşkı' isimli şiir de yer aldı.

VERGİ KANUNU, İNCİL'İ 4'E KATLIYOR

Taner Akgül, kitabının önsözünde de, dünyanın hiç bir yerinde insanların vergiyi severek vermediğine dikkat çekiyor. Buna göre: "Amerikan Devlet Gelirleri Kanunu'ndaki kelime sayısı 2,8 milyondan fazla. Buna karşılık İncil'in kelime sayısı 774 bin 746, kalınlığıyla ünlü Savaş ve Barış Romanı'nın ise 660 bin." Kitapta daha sonra vergiyle ilgili Amerikan tarzı esprilere yer veriliyor. Bunlardan bazıları da şöyle:

MUTLU EVLİLİK VE VERGİ...

'Ceza bir şeyi yanlış yapmanın vergisidir. Vergi ise bir şeyi doğru yapmanın cezasıdır. Vergiler, anneler gibidir. Sıklıkla yanlış anlaşılabilirler ancak asla unutulmazlar. Hükümetin son taktiği... Önce içkideki vergileri artırıyor, sonra diğer bütün vergileri artırarak, insanları içki içmeye zorluyor. Her başarılı adamın arkasında bir kadın ve Maliye Bakanlığı vardır. Mutlu bir evlilik yapmak günümüzde gittikçe zorlaşıyor. Çünkü sınırlı bir gelirle hem eş, hem de hükümeti geçindirebilmek kolay değil." Kitapta, ünlülerin vergiyle ilgili sözlerinden de örnekler verildi. İşte bunlardan birkaçı: 'Dünyada ölüm ve vergiler dışında hiçbir şey kesin değildir. (Benjamin Franklin) - Dünyada anlaşılması en zor şey gelir vergisidir. (Albert Einstein)"

Her şey 'master'la başladı

Taner Akgül, yıllar önce ABD'de master yaparken, vergiyle ilgili mizahi bir çalışmada bulunmaya karar verdiğini söyledi. ABD'de bulunduğu süre içinde, bu ülkede vergiye bile espriyle yaklaşıldığına tanık olduğunu belirten Akgül, şunları söyledi: 'ABD'de herşeyin esprisi yapılıyor. Herkese sevimsiz gelen vergiyle ilgili bile çok sayıda espri var. (Bizde niye bunlar yok) diyerek, 2005 yılından itibaren bu konuda duyduğum her şeyi not etmeye başladım. Vergi diğer ülkelerde olduğu gibi bizde de sevilmeyen bir olay. Ben, 'Vergi Ödüyorsanız Gülmek Hakkınız' diyerek, bu olaya tamamen mizahi yaklaşmaya çalıştım.'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber