Elektrikte ikincilere devir için 2 ay süre

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Temmuz 2011 18:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Elektrik dağıtım ihalelerinde en iyi ikinci teklif sahiplerine, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından devir için 29 Eylül'e kadar süre verildi. Yetkililer, şirketlerin bu süre zarfında finansman bulamamaları ve ek süre istemeleri halinde ek teminat isteneceğini kaydetti

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), elektrik dağıtım ihalelerinde en iyi ikinci teklifi veren şirketlere dağıtım bölgelerini devralmaları için 29 Eylül tarihine kadar iki aylık süre verdi. Reuters'e konu ile ilgili bilgi veren bir ÖİB yetkilisi, ilgili şirketlere yazıların önceki gün itibarıyle gönderildiğini belirterek, "Bu bildirimle 29 Eylül'e kadar iki aylık süre de işlemeye başladı. Şirketlerin bu süre zarfında finansman bulamamaları ve ek süre istemeleri halinde ek teminat istenecek" dedi. Yetkili, ayrıca Sabancı Holding ve Avusturyalı Verbund'un yüzde 50-50 ortaklığı olan Enerjisa'nın Akdeniz ve Gediz Elektrik Dağıtım ihaleleri dışında üçüncü en iyi teklifi verdiği İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım şirketi ile de ilgilendiğini ve bu konuda bir ay önce ÖİB'ye yazılı bildirimde bulunduğunu belirtti.

ZARAR 403 MİLYON DOLAR

5 elektrik dağıtım bölgesinde, ikinci en yüksek teklifi veren firmalarla hisse satış sözleşmesi imzalanması halinde, 9 milyar 12 milyon dolarlık özelleştirme geliri elde edilecek. Eğer, en yüksek teklif veren firmalara devir gerçekleşebilseydi özelleştirme geliri 9 milyar 415 milyon dolar olacaktı. Böylece ihalelerde özelleştirme geliri farkı, 403 milyon dolar olacak. Boğaziçi Elektrik, İstanbul Anadolu Yakası, Gediz Elektrik Dağıtım, Trakya Elektrik Dağıtım ve Toroslar Elektrik Dağıtım'ın özelleştirme ihalelerinde en yüksek teklifi veren firmaların yükümlülüklerini yerine getirmemesinin devlete faturası, irat kaydedilen 75 milyon dolarlık teminat düşüldüğünde, 328 milyon doları bulacak. İhalelerde teklifleri bulunan firmalara bakıldığında, Trakya Elektrik Dağıtım'da 622 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Aksa Holding'de, MMEKA'nın sahibi Mehmet Kazancı'nın kardeşi Cemil Kazancı'nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Kazancı Holding'in de ortaklığı bulunuyor.

Farklı döviz kuru belirsizliği arttırıyor

İstanbul Anadolu Yakası, Boğaziçi, Toroslar, Dicle, Gediz ve Trakya bölgelerinin nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi veren firmalar ek süre istemiş ve ÖİB de ek teminat istemini şirketlere sunmuştu. Ancak şirketler talep edilen ek sürede de gerekli teminatı yatırmadıkları için, ihalelerde devir için en iyi teklifi veren ikinci şirketlere gün doğmuştu. Öte yandan, elektrik dağıtım özelleştirmeleri ile ilgili şirketlerin ihaleye girdikleri ekonomiyle şimdiki farklı döviz kurunun etkisiyle, finansman bulmanın zorlaştığı ve devirler konusunda belirsizlik sürecinin devam ettiği de yorumlar arasında bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber