Şiddete uğrayan kadın, tek tuşla polisi yardıma çağıracak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Ağustos 2011 07:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

FETHİ BARUT, MEVLÜT KARABULUT ANKARA, CİHAN

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadına yönelik şiddetle mücadelede yeni bir projenin daha adımını attı. İlk Ankara'da uygulanacak projeye göre mağdur kadınlara 'çağrı cihazı' dağıtılacak. Şiddet görme ihtimali olan kadın, cihazı kullanarak polisi harekete geçirecek. Yasal altyapısı hazırlanan sistem, Meclis açıldığında görüşülecek öncelikli konulardan.Son zamanlarda artan kadına şiddet olaylarını önlemek için harekete geçen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 'elektronik kelepçe'den sonra yeni bir projenin daha müjdesini verdi. Kronikleşmeye başlayan sorunun ortadan kaldırılması amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirten Şahin, şiddete uğrayan kadınlara verilecek bir cihazla, mağdurların tek tuşla polisten yardım isteyebileceklerini ifade etti.

Ankara Valiliği'nin hayata geçirdiği 'Yaşam Destek Merkezi'ni ziyaret eden Bakan Şahin, burada şiddete uğrayan kadınlara yönelik başlatılan uygulamayı tanıttı. Pilot bölge olarak Ankara'da 6 aydır hizmet veren merkezde sistemi deneyen Bakan Şahin, kadınlara dağıtılacak cihazdaki düğmeye basan ilk isim oldu. Merkezden isteği sorulan bakan, personelle sistem hakkında konuştu. Şahin, uygulamayı yakında daha da genişleteceklerini kaydetti. Kadınların sistemden yararlanma sürecine dair de bilgi veren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, "Önce sistemin yasal altyapısının oluşması lazım. 6 ay önce bu konu ile ilgili Ankara Valisi Alaaddin Yüksel'in talimatıyla yapılan bu çalışma önemli bir birikim. Biz de Ankara'nın bu birikimini, Emniyet Genel Müdürlüğü ile şiddetle mücadelede nasıl kullanabiliriz konusunda pratik çalışmasını yapıyoruz. Meclis açıldığında yasal altyapı oluştuğu zaman her kurumun görevleri belirlendiğinde iş daha da hızlanacak." dedi.

Şiddete karşı 'kadın polisi'

Kadına şiddet konusunda Emniyet'in daha da etkinleştirilmesi amacıyla çalışmalara başlayacaklarını söyleyen Fatma Şahin, 'çocuk polisi' gibi bir uygulamanın mağdur kadınlar için de kurulmasını talep edeceklerini kaydetti. Buna göre, şiddete maruz kalan kadınlar, polis tarafından takip edilerek güvenli yerlere teslim edilecek. Yaşam Destek Merkezi'nin teknoloji yönünden örnek olduğunu ve kadına şiddette önemli bir rol üstleneceğini ifade eden Şahin, "Kolluk kuvvetleri ciddi manada etkin olacak. Bu konuda polisler, kadına şiddet gösteren erkeği gözetleme değil gerektiğinde gözaltına alacak." dedi.

Her aileye sosyal destek uzmanı

Bakan Şahin, bakanlığın yeniden teşkilatlandırılmasının ardından Sağlık Bakanlığı'nın 'aile hekimliği' çalışmalarındaki tecrübelerinden de yararlanarak her aileye sosyal destek uzmanı tahsis edeceklerini ifade etti. Şahin, bunu gerçekleştirdiklerinde vaka olmadan önce aile sosyal destek uzmanı ile bu olayları kontrol altına almayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Savcılığa dilekçe verdik, ilgilenmediler

Adana'da otomobilin içinde 6 yerinden kurşunlanarak öldürülmüş halde bulunan Elem Ünal'ın (31) annesi Sema Atıl yasta. 14 yıl önce evlenen kızının şiddet gördüğüne dair savcılığa ve polise gerekli başvurularda bulunduğunu anlatan acılı anne, "Daha 1 ay önce yine başvuruda bulundum. Dilekçe versek bile kale alınmıyor. Sonuçta yine kadınlar ölüyor." diye gözyaşı döktü.

Adana Barosu Başkanı Aziz Erbek'in, Mithatpaşa Mahallesi'ndeki evinde taziye ziyaretinde bulunduğu Sema Atıl, kızının maruz kaldığı dehşeti şu sözlerle anlattı: "Kocası silahı kızımın ağzına dayayıp 'Vurayım mı?' dermiş. Aşırı şiddet yüzünden kızım evi terk etti. Boşanmak için bize gelirdi. Tehdit alınca geri barışırdı." Kızından haber alamadığı süreçte kayıp bürosuna başvuruda bulunduğunu ifade eden anne Atıl, yeterli ilgiyi göremediğinden yakınarak, "Bir memur devamlı beni arayarak 'Kızınızdan haber aldınız mı?' diyordu. Görevli olarak kendileri mi arayacak, annesi olarak ben mi peşine düşeceğim? Ben kızım için gerekli yerlere başvurdum ancak sonuç alamadım." diye konuştu. Bu arada Elem Ünal'ın katil zanlısı olarak aranan kocası Muhammet Ünal (41), bir yakınına ait evde suç aleti silahla yakalandı. Olaya karıştıkları iddia edilen iki kişinin daha arandığı belirtildi. MEHMET ŞAHİN ADANA, CİHAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber