Şûra'da görüşülen terfi sırasındaki general ve amirallerin listesi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 03 Ağustos 2011 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CEYDA KARAASLAN

YAŞ'ın ikinci gününde yine Erdoğan başkanlığında gerçekleşen toplantıda terfi edecek komutanlar üzerinde geniş değerlendirmeler yapıldı

YAŞ'ın ikinci günü toplantısı dün Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında saat 08.45'te başladı. Yaklaşık 5 saat süren toplantıda terfi sırasında olan korgeneral, tümgeneral ve tuğgenerallerle ilgili geniş bir değerlendirme yapıldığı öğrenildi. Şûra'da Balyoz ve Ergenekon başta olmak üzere çeşitli dava ve soruşturmalardan dolayı tutuklu durumda bulunan personelin terfi ve atama durumlarının ise görüşülmediği öğrenildi. Şûra'da görüşülen terfi sırasındaki general ve amirallerin listesi:

KARA KUVVETLERİ

Görev süresi 2013'te sona erecek olan Genelkurmay Başkanı Org. Koşaner'in istifasının ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda bir orgeneral kadrosu erken boşalmış oldu. Bu nedenle Kara'da bir fazla korgeneral orgeneralliğe terfi ettirilecek.

Korgeneraller: Terfi sırasında 9 korgeneral bulunuyor. Bunlardan 2'si Balyoz kapsamında tutuklu bulunduğu için terfi şansını yitirdi. İsmail Hakkı Pekin (temditli-İnternet Andıcı soruşturması kapsamında hakkında savcının yakalama talebi var), Abdullah Atay (temditli), Nejat Bek (temditli - tutuklu), Ömer Necati Özbahadır (temditli), Mustafa Korkut Özarslan - (tutuklu), Ahmet Turmuş, Galip Mendi, Hulusi Akar, Abdullah Yaşar Cihansız.

Tümgeneraller: Muharrem Mutlu Arıkan (temditli), Tahir Bekiroğlu, İhsan Uyar, Raşit Atila Onkök, Yüksel Öztekin, Berkay Turgut, Yaşar Bal, Musa Avsever, Ömer Bayraklı, Orhan Turfan, Yıldırım Güvenç, Mehmet Çetin, Selahattin Kısacık. Gürbüz Kaya (geçen yılki terfisi hükümet tarafından onaylanmadı- tutuklu), İsmail Serdar Savaş (temditli), Ahmet Yavuz (temditli - tutuklu), Salim Erkal Bektaş (temditli - tutuklu), Ali Erdinç (temditli), Bülent Dağsalı (temditli), Abdullah Dalay (temditli - tutuklu), İhsan Balabanlı (temditli - tutuklu), Alaeddin Örsal (temditli)

HAVA KUVVETLERİ

Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, 1. Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Korcan Polatsü ve Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Ziya Güler tutuklu olmaları nedeniyle, gözler terfi edebilecek tek isim olan Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Mehmet Erten'e çevrildi. Ancak 23 yıl boyunca muharip olarak görev yapmadığı için kuvvet komutanı olamayacağı belirtiliyor. Bu nedenle Erten'in orgeneralliğe yükseltilmeden emekli edilebileceği belirtiliyor. Bu durumda gelecek yıl terfi sırasında girecek olan Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Abidin Ünal'ın şansının arttığı belirtildi. Ünal, bu göreve getirilirse, 1961'den sonra ilk kez Hava Kuvvetleri Komutanlığı korgeneral rütbesinde yönetilecek. Hava'da terfi sırası şöyle:

Korgeneraller: Korcan Pulatsü (temditli - tutuklu), Ziya Güler (temditli - tutuklu), Mehmet Erten.

Tümgeneraller: Fuat Özakdağ (temditli), Semih Birdoğan (temditli), Nezih Damcı, Beyazıt Karataş (tutuklu), Mehmet Çetin, Atilla Özler.

DENİZ KUVVETLERİ

Korgeneraller: Nusret Güner (terfi edecek tek isim olarak kaldı).

Tümgeneraller: İzzet Artunç (temditli), Halit Özkoç (temditli), Haydar Mücahit Şişlioğlu (tutuklu), Atilla Kezek, Veysel Kösele.

JANDARMA

Korgeneraller: Fikret Demirtaş

Tümgeneraller: Halil Helvacıoğlu (geçen yılki terfisi hükümet tarafından onaylanmadı- tutuklu), Tunay Bilgen.

TÖRENSİZ DEVİR

Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve 3 kuvvet komutanının Yüksek Askeri Şûra'ya (YAŞ) iki gün kala sürpriz emeklilik talebinde bulunmaları devletin zirvesinde ağustos ayında yapılacak açık devir teslim programlarının da iptal edilmesine neden oldu. Org. Necdet Özel Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanvekilliğine atandıktan sonra sadece kuvvette taraflar arasında kısa süren bir devir teslim töreni yapıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber