100 bin TL'niz olsa hangi yatırım aracını kullanırdınız?

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 06 Ağustos 2011 06:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Piyasa oynak, yatırımcı şaşkın 'Nakit kraldır' dönemi başladı

Altının fırlaması, borsadaki düşüş, döviz kurlarındaki hareketlilik yatırım yapmak isteyenlerin kafasını karıştırıyor. Uzmanlara ve işadamlarına '100 bin TL'niz olsa ne yapardınız' diye sorduk. Yanıt şu: Risk almayın, nakitte kalın, mevduat ve likit fonları tercih edin. Sepete bir miktar hisse senedi de ekleyebilirsiniz

Esin GEDİK

Lehman Brothers'ın batışıyla 2008 yılında patlayan ekonomik krizde bir süredir kullanılmayan 'Nakit kraldır' sözünü yeniden anımsamıştık. O dönemde birçok ekonomist ve yatırım danışmanı parası olup da ne yapacağını bilemeyenlere bu sözü anımsatarak nakitte kalmalarını önermişti. Yine o dönemde BDDK ve diğer kurumların aldığı kararlar da nakiti teşvik etmişti. Türkiye'de son birkaç haftadır devam eden hareketlilik yatırımcıların kafasını karıştırdı. Dövizde devam eden yükseliş, altın fiyatlarının önlenemez yükselişi, bir ileri-bir geri giden borsa, faizlerdeki oynaklık rantiyeyi tedirgin etti. Önceki gün Merkez Bankası'nın aldığı önlemler de bu oynaklığı artırınca yatırımcıların yönü daha da şaştı. Biz de yatırım danışmanları, ekonomist ve işadamlarına sorduk: 100 bin TL'si olan bir ne yapmalı? Farklı önerilere karşın ortak görüş: Nakit kraldır... İşadamları doğaları gereği 'parayı işime yatırırım, işimi büyütürüm' önerisinde bulunuyor ancak bireysel yatırımcılara 'fazla risk almayın, finansal enstrümanlar her gün yön değiştiriyor, nakitte kalın ya da likit fonları tercih edin' önerisinde bulunuyor. Yatırım danışmanlarının önerisi de bu yönde...

EN İYİ SEÇENEK NAKİTTE KALMAK

l Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Banu Kıvcı Tokalı: Küresel risklerin artması karşısında, nakitte kalmak ve güvenli yatırım aracı olarak ön plana çıkıyor. Büyümeden gelen karışık sinyaller, riskli varlıklardan kaçınma eğilimini güçlendiriyor. Yatırımcıların da portföylerini belirlerken, krizin hangi aşamasında olunduğunu ve yatırım araçlarına ilişkin seviyelerin anlamını doğru kavramaları gerekiyor. Belirsizliklerin arttığı ortamda, altın ve nakitte kalmak iyi bir seçenek olabilir. Ancak para politikalarının desteğinin gündeme gelmesi halinde hisse senedi ve emtialar gibi riskli varlıklar da seviyeler dikkate alınarak portföye girebilir. İçeride kullanılan yöntemler, kur riskine karşı portföyde dövize de yer verilebileceğine işaret ediyor. Yüzdesel olarak yüzde 30 mevduat, 20 altın, 20 döviz ve 20 hisse diyebiliriz.

ASLAN PAYI HAZİNE BONOSUNA

l Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber: Bankacılık hisselerinden alım yapılabilir. Döviz cephesinden bakarsak her yükseliş satış fırsatıdır. Şu andaki seviyeler satış fırsatıdır, TL değerlenecek. Her olasılığa karşın bir kısmını nakitte tutmak faydalı, çünkü biraz daha dalgalanma olabilir. Ancak bunun pozitif yönde etkisi olacaktır. Altın zirvede ama şunu da unutmamak lazım altında çok prim olduğu için kar realizyonu gelecektir ve onsunda 1.550 dolara kadar gerileme bekliyorum. 100 bin liram olsa 30 bini ile hisse senedi alırım. Yüzde 30 nakit, yüzde 40 hazine bonosuna yatırırım.

En mantıklı tercih likit fonlar

l Hikmet Tanrıverdi-İTKİB Başkanı: Piyasalar her gün farklı tepkiler veriyor, parası olan küçük ya da büyük yatırımcı için karar vermek oldukça zor, her enstrüman bir risk taşıyor. O nedenle ben bankaların likit fonlarında değerlendirmeyi daha az risksiz görüyorum. Piyasalar oturmadan sonuçlarının tahmin edilemediği alanlara girmemek gerekiyor.

Görünüm olumsuz herkes nakde geçiyor

l Garanti Yatırım Yönetmeni Özgür Yurtdaşseven: Gelecek olan bu tepki alımları piyasadan çıkış için bir fırsat olabilir. Çünkü genel görünüm olumsuz. İMKB 58 bini geçerse olumlu bir tepki oluşabilir. Eğer bu olmazsa pozisyon boşaltmakta fayda var. Şu anda herkes nakide geçiyor, bu anlamda mevduat tercih edilebilir. Altın yatırımını önermiyorum. Çünkü dün (önceki gün) borsalar düşerken altın da düştü. Altın yatırımcısı da nakde döndü. Bu yüzden bu seviyeleri önermiyorum. Alım için 1.630 dolar seviyeleri uygun olabilir.'

Konut için en iyi zaman

l Ali Ağaoğlu-Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı: Şu günlerde piyasalar oldukça hareketli ve oynak. Ancak dövizin bugünkü seviyenin üstüne çıkmasını beklemiyorum, sanıyorum otoriteler 1.70 bandında tutmaya çalışacak, aksi durumda yani hem bu seviyenin altı hem de üstü sorun yaratabilir. Merkez Bankası faizleri düşürdü artık faizin de bir cazibesi kalmadı, altının yükselişi sürüyor ancak dediğim gibi piyasalar çok oynak. Yarın başka bir gelişme olur her şey değişir. O nedenle parası ve ihtiyacı olanlara konut yatırımını öneriyorum. Konut her zaman kazandırmıştır ancak seçim yaparken dikkatli olmak lazım. Prim yapacak, kaliteli ve sağlam projeler seçilmeli. Zaten artan maliyetler nedeniyle bir süre sonra konutta fiyatların yükseleceğini düşünüyorum, yani konut almak için en iyi zaman.

TL mevduatı en risksiz araç

l OSMANLI Portföy Genel Müdürü Murat Salar: Herkesin risk eşiği farklı. Bu çerçevede ne altına ne hisse senedine yatırım yapsınlar. İkisi birbirinin tam zıtdı ve volatiletesi çok yüksek. Ana para kaybına tahümmülü olmayanlar TL mevduatı seçebilir, biraz daha eşiği yüksek olanlar orta vadede hisse senedi alabilir. Mali sektördeki hisselerin cazibesini olacağını düşünüyorum. Dövizi önermem, TL bonolarda ise çok kısa vadeler yerine biraz daha 2 ila 5 yıllık vadeler daha uygun görünüyor.

Ortalık karışık, ani değişiklik yapmayın

l ING Bank Baş Ekonomisti Şengül Dağdeviren: Merkez Bankası'nın kararları yeni açıklandı. Ortalık karışık. Biraz durulması lazım. Bu ortamlarda ani değişiklikler yapmamak lazım. Herkes risk iştahına göre tercihi yapacaktır. Birazcık bir zaman vermek lazım.

YATIRIM YAPAR İŞİMİ BÜYÜTÜRÜM

l Adnan Dalgakıran-OİAB Başkanı: 100 bin TL benim olsa hemen yatırım yapar işlerimi büyütmek için kullanırdım. Ancak vatandaşın şu anda parasını değerlendirecek ya da en azından değerini koruyacağı bir enstrüman maalesef yok. Eskiden en güvenli liman faizdi artık o da değerini yitirdi. Şu ortamda bir öneride bulunmak gerçekten zor, o nedenle küçük yatırımcıların parasını borsaya yatıracağı bir ortam yaratılması gerekiyor. Orta ve küçük işletmelerin, teknolojiye yatırım yapan şirketlerin borsaya açılması sağlanmalı ve küçük yatırımcılar da güvenle paralarını buralara yatırmalı ve değerlendirmeli. Ancak şu an için de hisse senedi alın diyemem.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber