MİT harcamalarına denetleme

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 10 Ağustos 2011 08:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ŞEFFAFLIK ADIMLARINA İSTİHBARAT HARCAMALARI DA EKLENDİ

Sayıştay Kanunu'ndaki değişiklikle Türkiye'de bir ilke daha imza atıldı. MİT'in harcamaları ilk kez dış denetime tabi tutuldu. MİT personeline soruşturma yolunu da açan uygulama sonuçları kamuoyuyla paylaşılmayacak.

Hüseyin Özay

Kamu kurumlarındaki şeffaflık adımlarına istihbarat harcamaları da eklendi. Sayıştay Kanunu'nda yapılan değişiklik ile, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) harcamaları ilk kez dış denetime tabi tutuldu. Bu kapsamda, Sayıştay denetçilerinin, 2010 yılının Mayıs ayında başlayan MİT'in denetimi bu yıl tamamlandı. İnceleme kapsamında, MİT'in 2009 ve 2010 yılı harcamaları mercek altına alındı.

Önce savunma sonra soruşturma

Sayıştay denetçileri tarafından hazırlanan MİT harcamalarına yönelik raporlar, kamuoyuna açıklanmayacak. Ancak, harcamalarda bir usulsüzlük tespit edilmesi halinde, diğer kurumlarda olduğu gibi, önce savunma istenecek ardından da, soruşturma açılıp açılmamasına karar verilecek.

Teftiş Kurulu bakacak

Bu süreçte, harcamalardaki usulsüzlük için MİT personeli hakkında suç duyurusunda bulunulmasının yolu da açılmış olacak. MİT'in harcamaları, dış denetime tabi tutulmuyor. Daha çok, olağanüstü gelişmelerde, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından inceleme yapılıyor. Bu incelemeler de belirli olayları kapsıyor. İç denetimler ise müsteşarlık bünyesinde kurulu bulunan teftiş kurulu aracılığı ile gerçekleştiriliyor. Yeni düzenleme ile birlikte istihbarat harcamaları da dış denetime açılmış oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber