MEB'den kadına ayrımcılık açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ağustos 2011 15:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB), ''Kadına Karşı Ayrımcılık Ders Kitabından Çıkarıldı'' haberine ilişkin olarak açıklama yapıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB), ''Kadına Karşı Ayrımcılık Ders Kitabından Çıkarıldı'' haberine ilişkin olarak yapılan açıklamada, söz konusu haberlerin program hazırlama sürecini, pilot uygulama sonuçlarını, kendi içindeki bütünlüğünü ve diğer derslerle aralarındaki tamamlayıcılık ilişkisini dikkate alamadan sadece program metni üzerinde lokal incelemeye dayalı olduğu belirtilerek, ''Haberlerde yer verilen unsurlar kamuoyunu yanıltıcı nitelik taşımaktadır'' denildi.

Açıklamada, MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından programı ve dersi kitabı hazırlanan ''Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi'' dersi hakkında kamuoyundaki ''Kadına Karşı Ayrımcılık Ders Kitabından Çıkarıldı'' haberiyle ilgili olarak bilgilendirme yapılmasının gerekli görüldüğü belirtildi.

Belirtilen dersin öğretim programının pilot uygulaması 2010-2011 öğretim yılında 10 ilde 20 ilköğretim okulunda yapıldığı belirtilerek, pilot uygulamanın yapıldığı illerdeki öğretmenlerden gelen raporlar ile öğretim programı hazırlama ve geliştirme komisyonunun görüşleri doğrultusunda program revize edilerek yeni halinin 2011-2012 öğretim yılından itibaren bütün ülkede uygulanmasına karar verildiği bildirildi.

Toplam 32 kazanımdan oluşan programın iki kazanımında kadın haklarının ele alındığı ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

''Haberlerde programdan çıkarıldığı iddia edilen kadına karşı ayrımcılığın önlenmesi ile ilgili 3. tema 3. kazanımda da revizyon yapılmış ve revizyonda sadece bu belgeye değil, insan haklarıyla ilgili bütün belgelere atıf yapılması istenmiştir. Bununla, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Birleşmiş Milletler Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'ne atıf yapılması kastedilmiştir.''

Açıklamada, 3 Ağustos 2011 tarih ve 105 sayılı karar ile kabul edilen öğretim programının 16. sayfasındaki açıklamalarda da görüldüğü gibi ''İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi gibi uluslararası belgelerden örnekler verilir'' ifadesinin yer aldığı belirtildi.

İlköğretim Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi (8. Sınıf) Öğretim Programı esas alınarak hazırlanan Ders Kitabı'nın 37. sayfasında ekte görüleceği üzere Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesine yer verildiği ifade edilerek, söz konusu sözleşmeye 6. Sınıf sosyal bilgiler kitabının 324-325 sayfalarında ayrıca yer verildiği vurgulandı.

''PROGRAM TEKRARLARDAN ARINDIRILDI''

Haberde programdan çıkarıldığı iddia edilen örgütlenme hakkı STK'ların ele alındığı 3. tema, 5. kazanımda, dilekçe hakkı 3. tema, 3. kazanımın açıklamalar bölümünde yer aldığı belirtilerek, konut dokunulmazlığı ve özel hayatın gizliliği hakları ise Çalışma Kitabı'nın 60 ve 62. sayfalarında etkinlik aracılığı ile öğrencilere uygulamalı olarak aktarıldığı kaydedildi.

''Haydi Kızlar Okula'' kampanyası ile ilgili haberde yer verilen etkinlik dersin süresi dikkate alınarak konu ile ilgili diğer iki etkinliğin içeriğinde de bu konuya değinildiğinden bu etkinliğe yer verilmediği ifade edildi. Çıkarıldığı iddia edilen ''empati'' dersinin temel becerilerinden biri olarak tanımlandığı, ekteki 1, 2 ve 4. temalarda işlenmesi zorunlu beceriler arasında sayıldığı belirtildi.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesine programdan mükerrer biçimde yapılan atıflar pilot uygulama sürecinde eleştiriye konu edildiğinden program bu gibi tekrarlardan arındırılarak söz konusu bildirgenin sadece ilgili kazanımla ilişkili hale getirildiği ifade edildi.

Açıklamada, ''Açıklamalardan da anlaşılacağı üzere söz konusu haberler programın program hazırlama sürecini, pilot uygulama sonuçlarını, programın kendi içindeki bütünlüğünü ve diğer derslerin programları ile aralarındaki tamamlayıcılık ilişkisini dikkate alamadan sadece program metni üzerinde lokal incelemeye dayalıdır. Haberlerde yer verilen unsurlar kamuoyunu yanıltıcı nitelik taşımaktadır'' denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber