Hürriyet Gazetesi, fen edebiyatlıları '4001 çığlığı' başlığıyla haber yaptı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Ağustos 2011 16:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AŞAĞIDAKİ HABER, BUGÜNKÜ HÜRRİYET GAZETESİNDE YER ALMIŞTIR.

Kamu memur alımlarında haksızlığa uğradıklarını düşünen Fen Edebiyat Fakültesi mezunları Kasım ayı atamalarında mağduriyetin giderilmesini bekliyor.

Kamuya yapılan atamalarda 4 yıllık üniversite bitiren tüm mezunların yararlandığı 4001 kodlu alımların azaltılması fen edebiyat mezunlarının itirazına neden oldu. Fen edebiyatçılar, KPSS sınavından yüksek puan almalarına rağmen yerleşememeye isyan ediyor.

İSYAN ETTİREN TABLO

130 bin Fen Edebiyat Fakültesi mezunu bulunuyor. 2011 yılında ilk atamada 225, ikinci atamada 687 kişi alındı. Ancak 22 bin 686 Matematik mezunu arasından 55 kişiye, 19 bin 809 biyoloji mezunundan 36, 17 bin 284 kimya mezunundan 35, 14 bin 36 fizik mezunundan 21, 19 bin 869 edebiyat mezunundan sadece 1 kişiye kadro verildi.

Fen Edebiyat mezunlarının en büyük isyanı ise KPSS'de yüksek puan almalarına karşın, kendilerinden daha düşük puanlıların işe yerleştirilmesi oluşturuyor. Öyle ki KPSS'den 85 ila 90 puan almasına rağmen 5 bin kişi atanamazken; İktisadi İdari Bilimler aynı kadrolara daha düşük puanlarla atanmış.

Örneğin Haziran ayı atamasında T.C Posta ve Telgraf memuru alımında İktisadi ve İdari Bilimler için taban puanı 82 iken; 4001 kadrosunda bu puan 92 olarak belirlenmiş. Böylece Bursa PTT Kurumu Fen Edebiyat mezunu 5 kişi almış ve 91.6 puanla alımı kapatmış. İktisadi ve İdari Bilimlerden ise 40 kişi almış ve taban puanı 81'e kadar düşmüş. Bir matematikçinin 92 ile girdiği işe İktidasi İdari Bilimler mezunu 82 ile kabul edilmiş.

NE İSTİYORLARKPSS B sınavı ile veri hazırlama ve kontrol işletmenliği, memur, gişe memuru, gümrük muayene memuru, gümrük muhafaza memuru, ambar memuru, bilet kontrol memuru, enformasyon memuru, bilgisayar işletmenliği, çözümleyici bilgisayar programcısı alınıyor. Fen edebiyat mezunları bu kadroların uzmanlık gerektirmeyen alanlar olduğunu dolayısıyla yüksek puanlılar dururken düşük puanlıların atanmasının adaletle bağdaşmadığını savunuyorlar.

İşte bu nedenle 4 yıllık tüm üniversite mezunlarını kapsayan 4001 kodunun, memur alacak bütün kurum ve kuruluşlar tarafından kullanılmasını talep ediyorlar. Kasım ayında yapılacak atamalarda en az 5 bin adet 4001 kadrosu verilmesini ve bu atamaların yüksek puandan düşük puana sıralanarak yapılmasını istiyorlar.

KPSS A grubuna ise İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları arasından atama yapılıyor. Uzmanlık gerektiren bu alanda şu kadrolara memur alınıyor: Devlet Personel Uzman Yardımcılığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Stajyer Kontrolörlük, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müfettiş Yardımcılığı, Stajyer Milli Emlak Kontrolörlüğü, Vergi Denetmen Yardımcılığı, RTÜK Uzman Yardımcısı, SPK Uzman Yardımcısı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Stajyer Kontrolör (Kontrolör Yardımcısı), Sağlık Bakanlığı müfettiş yardımcılığı, Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Uzman Yardımcısı, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü Müfettiş Yardımcılığı, MİT İstihbarat Uzman Yardımcısı, Stajyer Gelirler Kontrolörlüğü, EPDK Enerji Uzman Yardımcılığı, Dış Ticaret Uzman Yardımcılığı, Devlet Malları Uzman Yardımcılığı, Milli Emlak Uzman Yardımcılığı, Milli Emlak Denetmen Yardımcılığı, Ulaştırma Bakanlığı AB Uzman Yardımcısı, Tarım Bakanlığı AB Uzman Yardımcılığı, Devlet Bütçe Uzman Yardımcılığı, Yurtdışı İşçi Hizmetleri Uzman Yardımcılığı, Denizcilik Uzman Yardımcısı, PTT müfettiş yardımcısı, İGEME Uzman Yardımcısı, Telekomünikasyon uzman yardımcılığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müfettiş Yardımcılığı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber