TSK'daki sivil memurlar dernek kurdu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Ağustos 2011 02:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sendikal hakları olmayan Sivil Memurlar kurdukları dernek aracılığı ile sorunlarını anlatıyor. Sivil Memurlar ve Emeklileri Derneği (SİMED) adıyla kurulan derneğe çalışan Sivil Memurlar ve emeklileri üye olabiliyor. Tamamen yasal statüde olan dernek yöneticileri Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı nezdinde ziyaretler yaparak Sivil Memurların sorunlarını idareye iletti .

Bu konuda açıklama yapan SİMED Yönetim Kurulu başkanı Mehmet TUNCER Sivil Memurların kamuoyunda çok bilinmediğini, cezaya geldiğinde İç Hizmet Kanununa tabi asker kişi sayıldıklarını, ancak mali ve sosyal hakka geldiğinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi sayıldıklarını, bunun tam bir çelişki ve haksızlık olduğunu belirtmiştir.

Sivil Memurlara uygulanan psikolojik taciz olaylarının çok yaygın olduğunu, hak aramak istendiğinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde (AYİM) açılan davaların %90 olumsuz sonuçlandığını, bir üst mahkeme olmaması nedeniyle hukuk etiğine aykırı olarak aynı mahkemede karar düzeltme açılabileceği, bu şekildede yine olumsuz sonuçların devam ettiğini belirtmiştir.

Aynı çatı altında yan yana çalışan muvazzaf personel yıpranma (fiili hizmet zammı) alırken Sivil Memurlarda bu hakkın olmaması, yükselme olanağının olmaması, sivil memurların yaklaşık %90'nının TSK'dan farklı bir Kamu Kurumuna geçmeye istekli olmasına neden olmaktadır. Ayrıca kurum değiştirme için de izin verilmemektedir.

İşe alınırken verilen ilanlarda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre memur alınacağı ilan edilmesine rağmen; ceza ve çalışma koşulları açısından TSK İç Hizmet Kanunu ve Askeri Ceza Kanunu uygulanırken sosyal haklar konusunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uygulanmaktadır. Örn.: TSK'da görevli Sivil Memurlara TSK Tazminatı verilmemektedir, Lojmanlardan yararlanma %2,5, sosyal tesislerden, kamplardan ve orduevlerinden yararlanma ise imkansızdır, yolda geçerken girip bir çay bile içemezsiniz. Emekli bir askerin damadının ve gelininin bile yararlandığı haklardan TSK'da göreli Devlet Memurları yararlanamaktadır. Bu uygulamalar ile hemen hemen çoğu yerde aynı koşullarda çalışan asker kişiler ile memurlar arasında haksız sonuçlar doğmaktadır.

Bütün bunların dile getirilmesi ve düzeltilmesi için tüm sivil memurları kapsayan dernek çatısı altında toplanmaya davet eden TUNCER Meclisin açılması ile kanuni değişikler için girişimlerin yoğunlaşacağını bildirmiştir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber