Laboratuvar teknisyen ve teknikerleri eylem yapacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Eylül 2011 00:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

10 Ağustos 2011 tarihinde, Laboratuvar teknisyen ve tekniker kontenjanlanlarının azlığına ilişkin bir haber yayımlamıştık.

İlgili forum başlığı için tıklayınız.

Laboratuvar Teknisyenleri ve Teknikerleri; mağduriyetinin giderilmesi için bu kez 18 Eylül'de, Ankara'da Sağlık Bakanlığının önünde, basın açıklaması ve eylem yapacaklarını duyurdu.

Laboratuvar Teknisyenleri ve Teknikerleri;

- Sağlık Bakanlığının 2011/8 sözleşmeli personel alımlarında laborant mezunlarının alım sayısının düşük olması

- Sağlık personeli olmayan, tıbbi laboratuvar eğitim programları dersleri görmeyen, Sağlık Bakanlığının yetki vermediği kişilerin Tıbbi laboratuar teknisyenleri ve teknikerlerinin çalışma alanlarında yetkilendirilmesini,

protesto etmek için, 18 Eylül 2001'de, Ankara'da Sağlık Bakanlığının önünde basın açıklaması yapacaklar.

**

Refik Saydam Hifzısıhha Başkanlığı'na Dilekçe Örneği

REFİK SAYDAM HIFZISIHHA MERKEZİ BAŞKANLIĞI'NA

Genel Başkanlığınız tarafından hazırlanan "Tıbbi Laboratuvarlar Yönetmeliği" 25 Ağustos 2011 tarih ve 28036 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir;

Yayınlanan bu yönetmeliğin Laboratuvar personeli madde 17 de Teknik personel ve yardımcı personel ibareleri kullanılmış TEKNİK PERSONELİN özellikleri Tekniker ve teknisyen olarak EK-1 de tanımlandığı ifade edilmiştir..

EK-1 c bendinde ise Tıbbi laboratuvar eğitim ve bu okulların temel eğitim programları dersleri görmemiş ve diplomaları sağlık bakanlığı tarafından onaylanmamış sağlık personeli olmayan personeller tanımlandığı görülmüştür. 19-24 Temmuz 2011 tarihleri arasında İTALYA'da yaptığımız incelemelerde Tıbbi laboratuarlarda sadece 3 yıllık SHMYO mezunu kişiler görev alırken biz bu incelemenin raporlarını hazırlarken böyle bir yönetmelik yayınlanması çok düşündürücüdür.

2004 ve sonrası dönemde Refik Saydam Hıfzısıhha Mektebinde İyi Laboratuar uygulamaları çalışılmaya başladığında umutlanmıştık.Oysaki siyasallaşmaması gereken bir kurum olmaması gereken genel başkanlığınız;siyasallaşarak özel hastaneler ve taşeron hizmet veren firmaların direktifi ile çalışılmış ve yönetmelik tarafınızdan gönderilerek yayınlanması sağlanmış olabileceğini düşünmekteyiz.

Genel başkanlığınızca yayınlan bu yönetmelik ülkemizde eğitim veren Sağlık Meslek Liseleri ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okullarından mezun olan Laboratuar Teknisyen ve Teknikerlerini işsiz bırakacaktır.Buda umurunuzda değil

Bu kadar güçlü yapıya sahip olan genel başkanlığınızca artık Sağlık Meslek Liseleri ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek okulları kapattırmalıdır. Bunca eğitim bina ve masrafa gerek yok zaten tarfınızdan meslek için okul okumanın mantığının olmadığıda beyan ediliyor.

Tarafınızdan hazırlanarak meslek derneğimizin görüşüne dahi başvurulmadan yayınlanmasına müsaade edilen bu yönetmelik alelacele hazırlanarak sunulduğunu görmekteyiz.Meslek dernekleri içerisinde sadece uzmanların yer aldığı derneklermi var orada çalışan kişilerin meslek dernekleri neden göz ardı edilmiştir.

Aynı yönetmelikte laboratuar sorumluları olarak neden her hangi bir 4 yıllık fakülte mezunları kabul edilmiyor yada size göre yardımcı eleman olarak adlandırılan laboratuar Teknisyen ve Teknikeri yerine alanı sağlık olmayan oklu mezunlarının çalışmasına 3 ay ila 1 yıllık sataj sonunda müsaade ediliyor.Biz bunun altında kimlerin imzası var çok iyibiliyoruz 2007 de biz bu filimi seyettik ,özel bir labortuvarlar gurubu olan Ünvanında .....Dr.Yazan ve komisyonda olan kişi ve kişilerdir.Amacı sadece para kazanmak olan bu kişiler meslek etiği ve ahlakına saygısı olmadığı için nitelikli eleman bu kişiler iiçn hiç bir anlam ifade etmemesi gayet normal.En iyi para kısılacak yer personel olduğu ve ucuz iş gücünüde sokatan geçenleri çalıştırmakta bulan acizinsanlar bu dünyada kazandıklarını zannediyor olabilirler oysaki bakıyorsunuzki felaketler başlarından eksik olmuyor.

Bu yönetmeliğin yayınlanma nedeni çok basit ülkemizde laboratuarların taşeron firmalarına yani kapital sermaye teslim edilirken insanların emeklerinin ve zamanlarının ucuza alınması ve sosyal güvencesiz çalışmalarının önünün açılmasından başka hiçbir şey değildir.

Yayınlan bu yönetmelik 6/4/2011 tarih ve 6225 sayılı kanuna tamamen aykırıdır.

Şöyleki ?EK MADDE 13

ğ) Tıbbi laboratuvar ve patoloji teknikeri; meslek yüksekokullarının tıbbi laboratuvar ve patoloji laboratuvar teknikleri programlarından mezun; bireyin sağlık durumu veya ölüm sebebi hakkında bilgi edinmek amacıyla tıbbi analiz öncesi hazırlıkları yapan, laboratuvar araç ve gereçlerini kullanarak numunelerin tıbbi testlerini ve kan merkezi çalışmalarını yapan sağlık teknikeridir.

Tıbbi laboratuvar teknisyeni; sağlık meslek liselerinin tıbbi laboratuvar programından mezun; tıbbi analiz öncesi hazırlıkları yapan, laboratuvar araç ve gereçlerini kullanarak numunelerin tıbbi testlerini ve kan merkezi çalışmalarını yapan sağlık teknisyenidir.

Ayrıca;Diploması veya meslek belgesi olmadan bu maddede tanımlanan meslek mensuplarının yetkisinde olan bir işi yapan veya bu unvanı takınanlar bir yıldan üç yıla kadar hapis ve ikiyüz günden beşyüz güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.? ibaresi eklenmiştir.

Bu hükümlere rağmen yapılan bu yönetmelik ölü doğumdur. Birilerinin çıkarları korunması için hazırlanmış bir yönetmeliktir.Bu yönetmelik derneğimizce ilgili maddeleri davaya götürülerek iptali sağlanacaktır .

Bir empati kurunuz;sizin çocuğunuz bu okullardan mezun ama işsiz ne düşünürdünüz.Ama bu yönetmelik hazırlanırken yada hazırlayanlar Tıbbi Laboratuar Teknisyeni yada Teknikerinden bilgileri olarak mı yaptılar.Hayır sadece büyük şirketlerin cihaz başında sağlıkla alakası olmayan kişileri çalıştırdıkları için yapa özel laboratuarı olan kişilerin bu komisyona dahil edilmesinden başka bir şey değildir.

TIBBİ LABORATUVAR TEKNİSYENLERİ VE TEKNİKERLERİ DERNEĞİ üyesi olarak Tıbbi laboratuvar Teknisyenleri ve Teknikerlerinin çalışma alanlarının, sağlık personeli olmayan TIBBİ LABORATUVAR eğitim proğramları dersleri görmeyen ve Sağlık Bakanlığının yetki vermediği kişilerin çalışma alanlarımızda çalışma yetkisi gibi algılanacak olan yönetmeliğin İLGİLİ KANUNLA bağdaşmadığı ve mesleki haklarımızı ihlal ettiği görülmektedir .Derneğimiz konuyla ilgili her türlü yasal girişimleri başlatacak ve takipcisi olacaktır.

Bizlerin mağduriyetinin giderilmesi için bu yönetmeliğin yeniden düzenlenerek mesleğin sahiplerine iadesi edilmesini talep ediyoruz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber