Tam gün yasası GATA'ya ters işledi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Eylül 2011 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan 'Tam Gün Yasası' GATA'da yanlış uygulanınca karışıklığı beraberinde getirdi.

Hükümet tarafından çıkarılan kanun hükmünde kararname ile tam gün yasası kapsamında 650 sayılı KHK ile 2955 sayılı GATA Kanunu 32'nci maddesine ilave edilen fıkra kapsamında, GATA'da görevli öğretim üyelerinden muayenehanesi olanlara, erler ve askeri öğrenciler dışında hasta bakmalarına yasak getirildi.

Buna göre, generaller dahil hiç kimse öğretim üyelerine istedikleri gibi muayene olamayacaklar. Bu durum, hastaneden muayenehanelere göçü başlattı. Sağlık Bakanlığı, muayenehaneler ile hastane arasındaki irtibatı kesmek için çaba gösterirken, bu durum GATA'da tersine işledi. Yeni çıkan kanun hükmündeki kararname kapsamında, GATA'da görevli öğretim üyeleri, eğer muayenehaneleri varsa tazminatlarında bir kesinti yapılarak hastanede sadece er-erbaşlar, askeri öğrenciler ile terör mağdurlarına bakabilecekler.

GATA'nın sivillere açıldığının duyurulduğu şu günlerde, asker doktorların yasal olarak diğer hastalara bakmaları ise mümkün olmayacak. Hal böyle olunca GATA'nın Kadın-Doğum, Çocuk Hastalıkları ve Geriatri gibi bazı kliniklerinde muayenehanesi olan doktorlar hiç hasta bakmadan, sadece varsa eğitim-öğretim faaliyetlerinde mesailerini tamamlayabilecekler. Bazı kliniklerde ise tüm öğretim üyelerinin muayenehane açtıkları düşünüldüğünde, bu kliniklerde er-erbaşlar ve askeri öğrenciler dışındaki diğer (generaller, subay, astsubay, sivil memur ve bunların aileleri ile emekli) hastaları muayene edecek doktor bulamayacaklar. Bu hastalar, alanında tecrübeli ve usta hocalara muayene olmak istiyorlarsa onların muayenehanelerine gitmek zorunda kalacaklar. Zaten şimdiden bunların olmaya başladığı, ancak hastaların işlemlerinin hastane ortamı gerektirmesi durumunda ise bu hastaların eğitim hastası oldukları söylenerek, muayenehanede yapılamayan işlemlerin hastane ortamında yapılmasının sağlanacağı da tartışılıyor.

Ayrıca, muayenehanesi olmayan doktorların ise iş yüklerinin çok artacağı ve muayenehanesi olan doktorlar sabahtan akşama hiçbir iş yapmadan oturup akşamda muayenehanelerine giderek para kazanmaya devam etmelerinden rahatsızlık duymakta, tüm nöbet hizmetlerinin kendilerine kalacağı ve aşırı iş yükü altında ezilecekleri korkusunu yaşayabilecekleri kaydedildi.

Konuya ilişkin yetkililerin görüşleri şöyle: ''26 Ağustos 2011 tarihli Kanun Hükmünde Kararname ile Tam Gün Yasasıyla ilgili olarak GATA kanununa eklenen fıkra çıkarılmalı ve GATA'da görev yapan öğretim üyelerinin tazminatlarını da alarak çalışmalarına devam etmeleri, mevcut düzenlemede ortaya çıkan aksaklıkları giderecektir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber